Site name

Pobednici 4. Pančevo film festivala

Nagradu Svetionik za najbolji film 4. Pančevo film festivala dobio je film "Turnir", reditelja Jurija Ankaranija, koji oslikava dokolicu privilegovane klase u rashlađenom mehuru bogatstva u pustinji Katara.

Piše: K. R.

Pančevo 11. septembar 2017. 22:26

Foto: Pančevo Film Festival /Facebook

- Prema rečima žirija, koji je radio u sastavu: Aleksandra Sekulić, urednica programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Szabolcs Tolnai, filmski i pozorišni reditelj, i Petar Mitić, selektor Festivala Evropskog filma Palić, "film se poigrava filmskim sredstvima kamuflaže u zlatni kič privilegija i otuđenim okom kamere osvetljava apsurd tehnološke modernizacije konzervativnog društva. Smenom pozicija žrtve i predatora film otkriva surovost proizašlu iz obesti i izaziva nemir pred pretećim klasnim ratom koji nas zahvata".

Posebno priznanje žirija selekcije "Svetionici" dobili su i filmovi "Milla" rediteljke Valerie Massadian i "Playing Men" Matjaža Ivanišina. U okviru ove, glavne selekcije festivala, takmičilo se, inače osam filmova.

U okviru takmičarske selekcije kratkih filmova - "Rani radovi" Nagrada Dimnjak za najbolji kratki film dodeljena je filmu "Ella's men" reditelja Orena Adafa. O 20 filmova mladih autora u ovoj selekciji odlučivao je žiri 15 srednjoškolaca filmofila, pod mentorstvom Hane Jušić, rediteljke iz Hrvatske.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.