Site name

Od 11. do 20. oktobra u Beogradu

BEMUS: Nedostaje novac za više od pola planiranog programa

Iako se Beograd priprema da 2018. obeleži pola veka Beogradskih muzičkih svečanosti, umetnički direktor Odbora ove manifestacije akademik Svetislav Božić kaže da "ove godine nije bilo bajkovito zatvoriti bilo koji od aspekata konstrukcije 49. BEMUSA", čiji je program predstavljen danas u Skupštini grada.

3

Piše: J. Tasić

Beograd 12. septembar 2017. 15:54

Foto: BEMUS

Božić je na konferenciji za novinare rekao da su "izdvojena znatna sredstva, ipak, bila nedovoljna za više od pola planiranog programa ovogodišnjeg BEMUSA", koji će se održati od 11. do 20. oktobra.

- Morali smo da se izvinimo nekim našim uglednim umetnicima iz inostranstva, a vrhunski svetski nivo BEMUS-a sačuvali su gosti iz Rusije - hor Glinka, pijanista Aleksandar Sinčuk i violinista Jurij Revič. Tu će biti i gitarsta Edin Karamazov, koji će nastupiti sa španskim sopranom Nurijom Rial, kao i Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu, koji ove godine obeležava 80 godina rada. Nadam se da se BEMUS neće pretvoriti u lokalni festival - napomenuo je Božić.

On je izrazio bojazan i da li će biti obezđene finansije za jubilarni 50. BEMUS, na kome je već izrazio želju da gostuje dirigent svetske klase Valeri Gergijev sa svojim planetarno čuvenim Marijinskim teatrom.

- Slažem se da je BEMUS manifestacija koja uvek mora da ima visoke standarde, bogat popgram i poznate umetnike. Maestro Gergijev će verovatno doći na idući BEMUS, kao što je početkom godine neplanirano gostovao u Beogradu sa Mijiinskim teatrom, što je finansirano i iz bužeta Grada Beograda. Treba imati u vidu da Grad ima obavezu da svaki jubilej nagradi novim budžetom - rekla je Ivona Jevtić, gradski sekretar za kulturu.

Prema njenim rečima, 49. BEMUS, za koji je "Grad Beograd izdvojio 12 miliona, Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije milion i 900 hiljada, a SAKOJ 85.000 dinara, biće lepa uvertira za 50. Beogradske muzičke svečanosti".

Na pitanje Danasa kakvu politiku vodi vlast u Beogradu, ako za više od pola programa međunarodne manifestacije kakva je BEMUS-a nema novca, dok gradska uprava najavljuje izgradnju jarbola milionske vrednosti, prave se ružne fontane i na sve strane raskopava grad, Ivona Jevtić je odgovorila da "nikad nije izdvojeno više novca za BEMUS, nego poslednje dve godine".

- Beograd treba da se gradi, nikad više gradilišta nije bilo u Beogradu, nikad više parkića, ograđenih zelenih površina, teretana na otvorenom. Srećna sam što živim u ovom gradu, i što kad prođem centrom grada čijem najmanje pet, šet jezika. Grad je put turista zato što imamo i kvalitetne kulturne programe. Kultura je definitivno ono što privlači turiste - naglasila je Ivona Jevtić, navodeći kao primer "aktuelnu izložbu u kući Legatu, na čijem otvaranju bilo 2.200 posetilaca, koliko ih nije bilo za 40 dana trajanja Oktobarskog salona pre nekoliko godina".

Ivona Jevtić je izjavila da je za nešto više od godinu dana, koliko je na čelu Sekretarijata za kulturu, upoznala sve članove upravnih odbora gradskih institucija kulture i da ih sve "kontroliše". Ona insistira na, kako je naglasila, "inovativnim, visoko kvalitetnim kulturnim programima, međunarodnoj saradnju i većim sredstvima".

Prema prošlogodišnjim podacima, gradska vlast za 48. BEMUS dala je 15 miliona dinara, tri miliona više nego ove godine. Nataša Ilić iz Centra beogradskih festivala, koji kao "naslednik" i objedinitelj nekadašnjeg Jugokoncerta, Belef centra i Direkcijue Festa, ove godine četvrti put organizuje BEMUS, objasnila je da ukupni budžet ove manifestacije, računajući prodaju karata i sponzorstva, iznosi oko 17 milona dinara. Ona kaže da velika svetska gostovanja mnogo koštaju sa čime se suočavaju svi u ovom poslu.

- Budžet nikada nije dovoljan. Zato svi uzdišemo za festivalom "Žorž Enesku" u Bukureštu, koji ima spaktakularan program i koji od države svake godine dobija budžet od devet milona evra. Taj festival je podržan na najvišem državnom nivou, dok smo mi, ipak, gradska manifestacija. Grad radi ono što može, a kod Ministarstva kulture konkurišemo s projektima kao i svi drugi. BEMUS je u nekim srećnijim vremenima imao mnogo veću podršku Ministarstva kulture, kojem smo zahvalni što je ove godine izdvojilo više novca nego prethodnih - rekla je Nataša Ilić.

Ona smatra da na ovogodišnjem BEMUS-u ima dovoljno atraktivnih programa, poput koncerata Gudača Svetog Đorđa, koji obeležavaju četvrt veka rada, Dejana Mlađenovića koji će na "na violi izvesti Bahove kompozicije za solo violinu, kao i premijerno izvođenje za BEMUS naručenog "Matematičkog sna" mladog kompozitora Dejana Jovićiča. Za BEMUS-ove koncerte u Zadužbini Ilije M. Kolarca prodaja karata, po ceni od 600 do 1.500 dinara, počela danas. Programi za koje je ulaz besplatan održaće se u Skupštini grada i Etnografskom muzeju.

Novinarsko pitanje da li je već počela priprema 50. BEMUSA, ukoliko se planira dolazak svetskih poznatih umetnika, danas je ostalo bez konkretnog odgovora.

Program ukratko

Na prvom od osam koncerata na 49. Bemusu 11. oktobra nastupiće horski ansambl Glinka. Gudače Svetog Đorđa 14. oktobra predvodiće violinista Jožef Žiga, koncert-majstor Državnog orkestra Braunšvajga. Svojevremeno jedan od najtalentovanijih mladih muzičara Jugoslavije, Žiga je svoje prve umetničke uspehe zabeležio 1989. na Bemusa. Violista Dejan Mlađenović dan ranije u Skupštii grada izvešće svoj program ekskluzivan i u internacionalnim okvirima. FMU će 80 godina postojanja obeležiti sa dva koncerta - tradicionalnim izvođenjem izvorne narodne muzike u saradnji sa Katedrom za etnomuzikologiju u Etnografskom muzeju i koncertom svojih najuspešnijih studenata. Ekspert za Rahmanjinova Aleksandar Sinčuk svira na Kolarcu 16. oktobra, španski sopran Nurija Rial i gitarista Edin Karamazov na istom mestu nastupaju tri dana kasnije. 49. Bemus zatvaraju Simfonijski orkestar RTS i ruski violinista Jurij Revič koji će, kako je najavljeno, svirati na violini Stradivarijus iz 1709, koju mu je ustupila Fondacija porodice Goh.

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

natalija

12. septembar 2017.

U Božića imam isto "poverenje" kao u Miru Marković. Da novca je gle slučajnosti bilo baš za one koji treba da nas podsete da smo RUSKA GUBERNIJA. Jedno veliko UA za ovakav BEMUS.

Jr

13. septembar 2017.

Uf, sav sam se naježio... Kako ugledni ljudi.... nije valjda da uzdišu za budžetom koji imaju drugi? Još jedan primer "umetnika" i "radnika u kulturi" koji kukumavče za novcem građana. U međuvremenu... Kakva je zdravstvena zaštita? Da li ima dovoljno novca za sve? Pitam pošto nisam medicinski stručnjak. Da li pokrivamo sve troškove za teško bolesne od novca građana umesto da finansiramo one koji nisu sposobni ili ne žele da se dokažu na tržištu i da sami zarade svoj novac? Da li imamo u praksi odgovarajuću zdravstvenu zaštitu? Zašto ne pitati i da li imamo najbolju? Da li prvo podržavamo prioritete, odnosno najveće vrednosti u društvu pa tek onda druge, ukoliko je to zaista potrebno? Zašto nije dozvoljeno pokrivanje troškova osiguranja u slučaju eksperimentalnih lečenja? Da li je neko pitao nas, građane? Nemojte prezirati građane. Možda građani žele da plate sve svojim sunarodnicima kolika god da je šansa za izlečenje? Zašto? Zbog Duha - zbog plemena. Zbog osećaja zajedništva slobodnih i razumnih ljudi. Zbog onih koji se bore na tržištu. Zbog onih koji veruju u dobrotu i zasluge istovremeno a ne u protivpravne privilegije. Objavite ako smete...

Jelica Stevanovic

13. septembar 2017.

Ovo je bruka za nas grad da imamo ovakav festival, amaterski sastavljen, recikliran program muzicara koje smo vec slusali toliko puta! Nigde nema ni trunke inovativnosti ni kreativnosti. Moze i sa manje para da se ponudi bolji program. Bozicu ti si za ostavku sa tog mesta