Site name

Demokratizacija umetnosti u varijanti Žilijena de Kazabjanke

Novi mural u Novom Sadu

Fasadu zgrade na Trgu neznanog junaka, sa pogledom na Beogradski kej, od ponedeljka krasi novi mural.

Piše: R. D.

Novi Sad 13. septembar 2017. 21:57

Žilijen de Kazabjanka, vizuelni umetnik Francusko- korzikanskog porekla, predstavio je na veličanstven način motiv sa slike iz kolekcije Galerije Matice srpske. U pitanju je „Anđeo mira I “ Stevana Aleksića (1876- 1923).

U Galeriji Matice srpske do 17. septembra traje izložba na kojoj je predstavljeno kako izgledaju murali kojima je umetnik Kazabjanka oslikao fasade u gradovima širom sveta.

Inspiraciju za oslikavanje murala, umetnik pronalazi u muzejima koje posećuje, te navodi da u želji da ih vrati u život, ne bira on likove već oni pronalaze i inspirišu njega. Lik sa slike Stevana Aleksića ostavio je izuzetno snažan utisak na njega, a želja mu je da svaki posetilac Novog Sada projektuje sopstvene ideje na njegov rad. Izrada ovog murala deo je globalnog umetničkog projekta Outings koji je osmislio Kazabjanka i do sada ga realizovao u brojnim gradovima po svetu, inspirisan umetničkim nasleđem. Po rečima Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice Galerije Matice srpske, i Novi Sad se priključio porodici gradova koji na fasadama imaju umetnička dela iz lokalnih muzeja. Ovo je, po njenim rečima, neka vrsta demokratizacije klasične umetnosti koja stavlja u dijalog umetnička dela, muzeje i građane.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.