Site name

Uvodi se naplaćivanje ulaza na Kalemegdan?

Ulaz na Gornji grad Kalemegdanske tvrđave mogao bi da se naplaćuje. Kako je za B92.net izjavila gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić, to bi moglo da se dogodi za "narednih godinu ili dve".

7

Piše: Danas Online

Beograd 19. septembar 2017. 17:58

Foto: Wikipedia

Ona je pojasnila da se u tom slučaju neće naplaćivati ulaz na ceo Kalemegdan, već samo na Gornji grad, što će, kako kaže, JP "Kalemegdanska tvrđava" doneti veća sredstva.

Odluku o tome tek treba da donese Upravni odbor JP "Beogradska tvrđava" koji čine pet članova i predsednik. "Odluka još nije doneta, ali postoji logika iza ovakvog razmišljanja. U celom svetu se ulazak na najpoznatije turističke destinacije nekog grada naplaćuju, a ovako bismo obezbedili veća sredstva za dalji razvoj", rekla je Ivona Jevtić.

Nešto kasnije nakon objavljivanja ove izjave gradska sekretarka je uputila medijima demanti zbog, kako se navodi, "nepotpuno i bombastično prenetih informacija u medijima o mogućem naplaćivanju ulaza u delu Kalemegdanske tvrđave".

„Beogradska tvrđava i park Kalemegdan predstavljaju kompleks od izuzetnog značaja za Srbiju i Beograd i deo su našeg nacionalnog blaga, istorije i identiteta. Bilo kakve odluke u vezi sa tvrđavom nikako se neće donositi bez konsenzusa svih relevantnih institucija, kako na državnom tako i na gradskom nivou. Stoga je nešto što je bilo na razini razgovora i ideje u medijima preneto kao odluka. To je nedopustivo. Naprosto je bilo reči o tome da je u svetu to česta praksa, ali odluka o tome neće zavisiti od preduzeća koje se o tvrđavi stara niti od bilo čijih afiniteta, navodi se u njenom pojašnjenju.

Tvrđava kao zaštitni znak Beograda, ono po čemu smo u evropskim i svetskim razmerama poznati, ostaje deo gradske baštine na dobrobit svih građana i posetilaca našeg glavnog grada, navodi se u demantiju.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd pozvala je danas građane da potpišu peticiju Kalemegdan pripada svima - protiv naplate ulaza i na taj način naprave prvi korak ka odbrani Kalemegdana od bahatih gradskih moćnika.

"Kalemegdan pripada svim građanima Beograda i njegovim posetiocima, bez obzira na njihovu materijalnu sposobnost", navodi se u njihovom saopštenju.

I Gradski odbor Beograd Srpske napredne stranke saopštio je da ne podržava ideju o naplaćivanju ulaza na Kalemegdan. Oni navode da park Kalemegdan predstavlja nacionalno blago i da je jedan od simbola Beograda, i da kao takav treba da bude dostupan svim građanima Beograda, Srbije i sve brojnijim turistima.

"Dok god Srpska napredna stranka ima većinu u Skupštini grada Beograda takva odluka neće biti doneta", navodi se u saopštenju SNS.

povezane vesti

komentari (7)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Slobodan Marković

19. septembar 2017.

Vreme je da se vlast u Beogradu promeni i pripadne beograđanima a ovima sa ovakvim predlozima da se zahvalimo na idejama u ime naših predaka i pošaljemo ih tamo odakle su i došli.

Miodrag iz Peći

19. septembar 2017.

I ti si mi neka sekretarka za kulturu - tvoje je da u okviru Kalemgdana organizujete besplatne koncerte, prestave i izložbe a ne da naplaćujete penzionerima da igraj šah ili vernicima da se mole u crkvi Ružici i sv Petki. Naplaćujte od lokala ili onih tezgi sa drvenim guskama i čapljama. Malo derete ljude sa preskupim kartama za ZOO vrt. ili kazne koje naplaćujete od onih koji iz inostranstva ili van Beograda budu uhvaćeni u autobuse GSP. Predlažem Vesiću ili Malom da hitno smene narečenu sekretarku jer će im naneti veliku štetu na predstojećim izborima - evo Ne da (vi)mo Bgd. se već javio.

Taj NOVAC

19. septembar 2017.

Strasno ! Naplatite ulaz u Beograd, a onda i izlaz iz njega! Sigurno cete privuci turiste. Beograd je upropasten.

pprvi dan skole u Svedskoj

20. septembar 2017.

A sta ste vi ocekivali od ljudi koji zaposljavaju cuvare kontejnera?

VUK STEFANOVIC KARADZIC

20. septembar 2017.

JA VAM KAZEM I VAZDUH CE DA NAM NAPLACUJU...SRAMOTA, PA NIJE TO NJIHOVA DEDOVINA DA NAM OTIMAJU ONO STO JE NARODNO I STO JE NAROD PRAVIO , ZALIVAO KRVLJU.. TREBA TO ZAVRSITI NA IZBORIMA OLOVKOM..

boban m.

21. septembar 2017.

sta ocekujete od sinise malog i ostalih "strucnjaka"?

Saint Mod

23. septembar 2017.

Sledeća je Ada Ciganlija