Site name

Satira fest: Nagrada Sergeju Trifunoviću

U organizaciji Beogradskog aforističarskog kruga, večeras je na beogradskom Kolarcu održan Satira fest, tokom kojeg su brojni aforističari iz Srbije i susednih država čitali svoja dela, nakon čega su dodelje nagrade.

17

Piše: FoNet

10. oktobar 2017. 23:13

Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Nagrada za satiričnu hrabrost pripala je glumcu Sergeju Trifunoviću, autor najbolje satirične pesme je Simonida Banjeglav, satirične priče Marina Rajičević, a najbljeg aforizma Braslav Konstadinov.

Pobednički aforizam glasi: "U svetu postoji jedno carstvo, a u Srbiji carstvo jednog".

Zahvaljujući na priznanju, Trifunović je rekao da se u Srbiji puno priča o strahu, navodeći da je upravo ovih dana bio u nekim gradovima sa Sašom Jankovićem kako bi pokrenuli neke ljude koji nisu bili u partijama.

Uspeli smo da ih nađemo, ali se puno priča o strahu, rekao je Trifunović, koji je, komentarišući nagradu, rekao da je to "sigurno najnagređenija mala nužda u istoriji" i da za to nije bila potrebna neka hrabrost.

Predsednik žirija Slobodan Simić je kazao da je Trifunović stao na "branik slobodne reči i slobodnog mišljenja", čime je privukao pažnju Beogradskog aforističarskog kruga.

On je istakao da su u Trifunoviću prepoznali kolegu satiričara, jer svaki dan piše po nekoliko vrlo duhovitih, aktuelnih, ubojitih, ironičnih komentara o vlasti, mentalitetu, medijima, stanju u kulturi ili sporskim događajima.

Ne štedi nikog, otvoreno iznosi stavove, ne podnosi nepravdu i osionost moćnih, pokreće burne reakcije, ali je uvek dobronameran i iskren, rekao je Simić.

povezane vesti

komentari (17)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Milovan Petrović

11. oktobar 2017.

Kada je počelo bombardovanje 1999. g. pošto je prvi udar bio sa par raketa na Kragujevac, posle par dana sam poslao na adresu novina "Svetlost" sledeći aforizam, misleći da će oni kao slobodni medij da objave nešto što slobodoumni građani misle. a aforizam je glasio: "I Poljaci me izneverili, a po njima smo i WC nazvali." Niti su to tada objavili, niti su to ikada objavili, a tobože su se predstavljali kao slobodna novina. A moguće da to pismo nije nikada ni stiglo do uredništva, a ako je i stiglo pa aforizam nisu objavili, ni to nije važno. A priznaćete i nije baš neki aforizam.

Pera

11. oktobar 2017.

On nije zasluzio nagradu ni za glupiranje.

viki

11. oktobar 2017.

Sergej me je kao covek jako razocarao.

Gaga

11. oktobar 2017.

Trifunovic je tezak filozof i iz njega izlazi samo neozbiljnost tako da takav jedan covek ne znam koliko moze da utice na nekoga, mozda samo na svoj aforisticarski krug.

Mica

11. oktobar 2017.

Sergej je odličan glumac, zasluženo.

nadica

11. oktobar 2017.

Cenim Sergeja kao umetnika,vrhunskog glumca,ali je preterao sa politikom,ne znam šta će mu to.

Sonja Sevic

11. oktobar 2017.

Svaki covek ima pravo na ,,slobodnu rec i misljenje,,,ali bi trebalo da ima odgovornost prema onome sto kaze,narocito ako je javna licnost.

Slavko

11. oktobar 2017.

Poštujem i ja, vas komentatore, ali mislim da ste preterali s aktivizmom u politici. Dajete mnogo, a za uzvrat dobijate malo. Kada dobijete to, malo, postajete zavisni od davaoca, jer davalac očekuje trajnu servilnost. Ne znam, samo, šta će vam to, gde je tu računica ?

Petar02

11. oktobar 2017.

Ne znam da li je ovo kulturna ili politička manifestacija gde se dele nagrade...

Mira

11. oktobar 2017.

E on je sigurno uvek dobronameran i iskren. Ne zezajte...

Darko Goranovic

11. oktobar 2017.

Kada se bude odrzavao fest Vulgarnosti defiinitivno bi trebalo Sergeju dati nagradu.

Sinisa Goranovic

11. oktobar 2017.

Sergejeve vulgarnosti su sada "satiricna hrabrost" ? Svasta cu jos da procitam.

Slavko Rogovac

11. oktobar 2017.

Sergej je jednostavno vulgaran. Nisu to nikakve parafraze niti satiricna hrabrost. Svoje nezadovoljstvo atuelnom vlascu moze da se izrazi na hiljadu drugih kulturnijih nacina.

Marija

11. oktobar 2017.

Kome vi dodeljujete i zašta nagrade, sramota, pa uništili ste kulturu još u vreme DOS-a a sada ste to još i potvrdili.

Slavisa Markovic

11. oktobar 2017.

Moramo priznati da me doticni nikada nije zanimao. Niti on niti njegovo glumacko umece. Iz prostog razloga jer pripadam starijoj generaciji i interesi mi se ne poklapaju sa njegovim filmskim i pozorisnim angazmanom. Medjutim, kolicina nepristojnosti i bahatog ponasanja koju doticni prikazuje je fascinantna. Shvatam da je nezadovoljan necim, ali postoji hiljadu pristojnih nacina da se izrazi nezadovoljstvo. I sav taj imidz koji stvara oko sebe, vise mi lici na imidz nekog novokomponovanog pevaca sa uspesno zavrsenom osnovnom skolom nego na imidz obrazovanog coveka.

Nenad Okanović

11. oktobar 2017.

Sergej se najbolje satire.

Анастасија Марковић

15. oktobar 2017.

Svoj svome. Ja tebe serdare ti mene vojvodo. P.S. redakcijo šta ima ružno u poruci pa ne želite da je objavite.