Site name

Vraćeno 45 ikona u Hrvatsku

Kulturna dobra iz Srbije iz Eparhije osečko-poljske i baranjske i Eparhije dalmatinske otpremljena su danas u crkve i riznice Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj nakon što su, prema odluci Mešovite srpsko-hrvatske međudržavne komisije za povraćaj kulturnih dobara, za to stvoreni odgovarajući uslovi.

Piše: FoNet

Beograd 12. oktobar 2017. 13:51

Foto: Fonet/MSP (arhivska fotografija)

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije u saopštenju ističe da je, na osnovu Sporazuma Savezne vlade SRJ i Vlade Hrvatske o kulurnoj i prosvetnoj saradnji, a uz saglasnost Sinoda SPC, crkvama Svetog Dimitrija i Patrijaršijskom dvor u Dalju, i crkvama u Markušici, Kneževu i Riznici Svetog Ilije u Zadru vraćeno 45 ikona.

Na sastanku Mešovite međudržavne komisije u utorak je verifikovan Zapisnik sa aprilskog sastanka u Požegi.

Bilo je reči i o završetku radova na depou pri Vladičanskom dvoru u Pakracu i o povratku ikona iz crkava Sv. Georgija u Lisičinama i Sv. Georgija u Velikim Bastajima.

Takođe je sastavljen izveštaj mešovitog stručnog tima konzervatora nakon obilaska i pregleda stanja materijala u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, kao i o radovima na riznici u manastiru Krka, dodaje se u saopštenju. 

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.