Site name

Lubardina slika proglašena za kulturno dobro

Muzej savremene umetnosti u Beogradu je u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima proglasio sliku "Industrijalizacija" Petra Lubarde za kulturno dobro, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanje.

2

Piše: Danas Online

Beograd 07. novembar 2017. 13:40

Lubardina slika proglašena za kulturno dobro

Foto: Promo

Muzej je, kako se navodi sliku proglasio za kulturno dobro 31. oktobra. Ministarstvo je navelo da će na osnovu rešenja o proglašenju kulturnog dobra slika biti upisana u Registar kulturnih dobara Muzeja, kao i u centralni registar kulturnih dobara za Republiku Srbiju koji se vodi kod Narodnog muzeja u Beogradu.

"Procedura da se slika 'Industrijalizacija' proglasi za kulturno dobro pokrenuta je 5. septembra 2017. godine, nakon što je stručni tim Muzeja 19. juna 2017. godine na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja, a znatno pre pojavljivanja senzacionalističkih napisa u jednom mediju, izvršio vizuelni pregled slike i potvrdio njenu autentičnost", piše u saopštenju.

Iz ministarstva podsećaju da su stručnjaci Muzeja savremene umetnosti još 2014. godine proveravali stanje u kome se nalazi slika i da je Muzej "iz razloga koji su ostali nepoznanica za Ministarstvo" propustio da 2014. godine sliku proglasi za kulturno dobro.

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Kika Bibić

08. novembar 2017.

Zato što muzej ne obavlja svoju matičnu funkciju, a to je da vodi računa o tome kako rade SVI OSTALI muzeji savremene i moderne umetnosti u Srbiji i da brine o pokretnim umetničkid melima iz tog perioda. To znači da se nije vodilo računa o mnogim zbirkama koje su nakon smrti vlasnika ili autora rasturene, a imale su mnoštvo značajnih umetničkih dela. To se dešavalo pre svega u Beogradu, njima ispred nosa, a onda i u celoj Srbiji ima takvih slučajeva. Slobodno proverite, pa ćete se uveriti koliko je celina rasprodato, da nema registra umetničkih dela koja su za Srbiju značajna, da nema jedinstvene muzejske baze podataka, da muzeji ne ispunjavaju svoje funkcije, vrlo često, nema provere obrađenosti eksponata, a sve su to poslovi za koje bi trebalo da budu zadužena dva centralna muzeja. Nije sve u tome da se nešto pPROGLASI za kulturno dobro, već da se uspostavi sistem koji je narušen!

BM

08. novembar 2017.

Mogla bi koje Lubrdino platno da zavrsi i na Cetinju, bar jedno, kao ovo, iz fonda nekadasnje Federacije!