Site name

Premijera kultnog komada Dušana Kovačevića u Ateljeu 212

Urnebesna tragedija naše stvarnosti

Predstava Urnebesna tragedija, jedan od najuspešnjih komada Dušana Kovačevića, u režiji Marka Manojlovića premijerno će biti izvedena sutra od 20 sati na sceni Mira Trailović u Ateljeu 212, najavljeno je iz ove kuće.

Piše: A.Ćuk

Beograd 08. novembar 2017. 23:04

 Urnebesna tragedija naše stvarnosti

Brojnu glumačku ekipu predvodi Branimir Brstina koji će tumačiti lik Vasilija, kao ličnu posvetu svom prijatelju Danilu Bati Stojkoviću, koji je ovu istu ulogu maestralno odigrao u prvom životu Urnebesne tragedije.

Podsećanja radi, ova drama je svoju praizvedbu imala početkom devedesetih godina prošlog veka a ubrzo potom je dobila i svoj filmski oblik. Kao i većina komada Duška Kovačevića i ovaj se zbiva u našoj, prepoznatljivoj, naopačke izvrnutoj stvarnosti u kojoj  poigravanje komičnim paradoksima između privida i stvarnosti prelazi u urnebesno.

Otac, odnosno deda, narodni heroj onog rata, ipak problematične prošlosti, posle godina provedenih u ludnici dolazi pravo sa sopstvene svadbe i novom mladom, takođe pacijentkinjom ustanove za mentalno obolele, u posetu svojim naslednicima. Kum novopečenim mladencima je njihov doktor koji pokazuje više razumevanja za nenormalne nego za ove normalne.

Naslednici, iako zvanično bez dijagnoze, pritisnuti problemima i svojim nerešenim porodičnim odnosima, istrošenih živaca i prilično napeti, nespremni su za susret sa bolesnicima. Odjednom, ova naizgled uobičajena  porodična priča u koju su uključeni otac, maćeha, njihov doktor, sinovi, snaje, i  najmlađi potomak, dvanaestogodišnji Neven, kroz komične,, apsurdne i tragične situacije, otvara pitanja porekla, generacijskog nasleđa, krivice i identiteta. Reč je o komadu u kome niko nikog ne razume, pa ni sebe samog, u kome se ne zna ko je luđi, ovi dijagnostifikovano ludi i kao takvi hospitalizovani, ili ovi slobodni; Ovo je, kako se najavljuje, komad posvećen nama i stvarnosti kojoj se ne zna gde počinju zidovi ustanove za mentalno obolele i da li su ludi unutra ili, zapravo,  napolju. Ceo taj urnebesni haos gledamo očima dečaka Nevena koji pokušava da odgovori na pitanje „Ko sam ja?“.

Ostale junake u komadu igraju: Anica Dobra, Nebojša Ilić, Sonja Kolačarić, Amar Ćorović, Katarina Žutić, Branislav Zeremski, Branislav Trifunović i Rade Nikolić. Asistent reditelja je Patrik Lazić, scenografkinja Vesna Popović a kostimograf Boris Čakširan. Reprize Urnebesne tragedije su zakazane za 12, 20 i 23. novembar.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.