Site name

Počinje obnova Spomenika zahvalnosti Francuskoj

Otpravnik poslova Ambasade Francuske Nikola Faj i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković potpisali su sporazum o finansiranju obnove Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, po kojem je su Francuska i Srbija obezbedile po 200.000 evra za obnovu i radovi bi trebalo da se završe sledeće godine.

Piše: FoNet

13. novembar 2017. 11:55

Kalemegdan Foto: Miloš Majstorović

Faj je, na konferenciji za novinare, podsetio da je Spomenik zahvalnosti Francuskoj podigla Kraljevina Jugoslavija 11. novembra 1930. godine u znak sećanja na francusku podršku Srbiji tokom Prvog svetkog rata.

On je, međutim, naglasio da je "zub vremena nagrizao spomenik", da je korozija oštetila metalnu konstrukciju, a postolje od kamena oštećeno vodom.

Unutrašnjost od betona bi takođe mogla biti oštećena zbog prodiranja vode, rekao je Faj i podsetio da je 2012. godine urađena studija koja je konstatovala da se sa 400.000 evra može popraviti Spomenik.

Francuska je predložila da obezbedi 50 odsto potrebnih sredstava, a Srbija će dati drugu polovinu. Novac je skupljen tokom 2015-2016. godine, a većinu je skupilo Ministarsco odbrane 40.000 evra, šest poslanika 42.000, tri francuska grada 5.000evra, 11 preduzeća 48.500 evra, udruženja 50.350 evra i 47 pojedinaca 23.400 evra, rekao je Faj.

On je podsetio da su bivša ambasadorka Francuske Kristin Moro i tadašnji ministar rada Srbije Aleksandar Vulin u aprilu 2017. godine potpisali sporazum kako bi se stvorio pravni okvir za obnovu spomenika.

Radovi na obnovi bi trebalo da počnu što je pre moguće, kako bi Spomenik bio obnovljen u drugoj polovini 2018. godine, na stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata i oslobođenja Beograd od francuskih i srpskih trupa, naglasio je Faj.

Državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Negovan Stanković rekao je da je to ministarstvo u 2016. godini obezbedilo potrebna sredstva za obnovu spomenika i da je to u nadležnosti sada Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Spomenik zahvalnosti Francuskoj je zvanično proglašen 1965. godine spomenikom kulture od nacionalnog značaj, a zatim spomenikom kulture od izuzetnog značaja za Srbiju 1983. godine.

 

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.