Site name

Istorijski arhiv

Izložba o starim zanatima

U dvorištu depoa Istorijskog arhiva Požarevac, priređena je izložba “Zanatstvo Okruga požarevačkog”, koja će biti otvorena narednih godinu dana.

Piše: M.V

14. novembar 2017. 23:35

O tome koliko je zanatstvo bilo razvijeno od sredine 19. do sredine 20. veka, govori podatak da je Požarevac 1836. godine imao čak 305 i 268 dućana. Pola veka kasnije, bilo je 507 majstora, 400 kalfi i 117 šegrta, okupljenih u dvadeset zanatlijskih esnafa, sa 796 članova. Najviše zanatlija nalazilo se u centru grada, u Tabačkoj čaršiji: ćurčije, sarači, sedlari, terzije, abadžije, mumdžije, jorgandžije, lecideri, boltadžije, opančari, krojači...

-U prvoj polovini 20. veka, neke zanatske radionice su proširivanjem proizvodnje i uvođenjem mašinskog parka,  postepeno prerastale u prava mala industrijska preduzeća – rekla je Jasmina Nikolić, direktor Istorijskog arhiva Požarevac na otvaranju izložbe. Na izložbenim panoima mogu se videti i stolari, kamenoresci, kovači, fotografi, obućari, staklari, časovničari, mašinbravari, zidari, užari, berberi, frizeri, pekari, voskari... Osim panoa postavljenih na otvorenom, izložba Istorijskog arhiva sadrži i katalog i set fotografija i razglednica. Dokumenta i fotografije prikazane na izložbi “Zanatstvo Okruga požarevačkog”, autorke Dragana Miloradović i Jasmina Živković, prikupljale su iz istorijskih arhiva Požarevca, Srbije, Jugoslavije, Vojvodine i privatnih arhiva.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.