Site name

Mlade i uspešne devojke vam preporučuju odlazak na pozorišnu predstavu

Zašto treba pogledati predstavu Muškarčine?

Ovog novembra će najizvođenija predstava Reflektor teatra, Muškarčine, putovati po Evropi, prvi put stati na scenu bečkog pozorišta, a ubrzo nakon toga je zakazano izvođenje i u Vojvodini, tačnije u Bečeju.

Piše: Danas Online

Beograd 15. novembar 2017. 17:02

 Zašto treba pogledati predstavu Muškarčine?

Ali, pre svega, beogradsko izvođenje je zakazano za sutra od 20 časova na sceni Centra za kulturnu dekontaminaciju u Birčaninovoj 21.

U razgovoru sa mladim i uspešnim devojkama, studentkinjama i članicama ekipe Reflektor teatra, saznajemo zašto one misle da mladi treba da gledaju Muškarčine i šta one njima predstavljaju:

Marina: Mladi treba da gledaju Muškarčine zato što im niko u javnosti ne govori da im je dozvoljeno da osjećaju i otvoreno izražavaju svoje iskrene emocije. Mladi moraju od nekog čuti da ih strah, tuga ili empatija ne čine manjim muškarcima. Moraju naučiti da pravi muškarac nije bezosjećajan.Ljubica: Prvo, u njoj igra 7 lepih momaka, drugo Muškarčine su više dijalog između izvođača i publike nego što je to upijanje klasičnog poetičnog pozorišnog sadržaja, a ja verujem da je omladini taj dijalog izuzetno potreban i zabavan, iako su oba vida pozorišnog izraza bitna za razvitak ličnog kulturnog kapitala i potreba. Takođe, dokumentarni momenat u ovoj predstavi diže celu priču na viši nivo i daje joj jedinstvenost, a opet je tema toliko generalna i svima bitna da se svaki član publike zasigurno pronađe u većini priča od kojih je ova predstava sačinjena. 

Anđela: Zato što im predstava nudi odgovore na pitanja za koja nisu imali adekvatne odgovore. Muškarčine će ih na duhovit način ohrabriti da ostanu dosledni sebi i ukazati im na korpus sjajnih mogućnosti koje dobijaju na taj način.

Milena: Zato što je to predstava u kojoj se pozorišno djelo prepliće sa jakim društvenim i edukativnim angažmanom, a to preplitanje na kreativan način donosi 7 šarmantnih mladića - duhovito, iskreno i emotivno. Oni vjeruju u to što iznova prenose publici i to rade beskompromisno i bez straha od predrasuda. Sa druge strane,, ono što je meni jako važno jeste dokumentovana priča o generacijskim problemima i djetinjstvu obojenom društvenim problemima tih 90-ih godina. To je dio odrastanja i tih 7 mladića na sceni. Predstava tu prelazi iz duhovitog i simpatičnog dijela u jednu potresnu priču. Mislim da upravo ta višeslojnost podstiče na razmišljanje i postavlja nova pitanja.Dunja: Zato što je pravi muškarac, uostalom, iskren, istrajan, osećajan - a nisam sigurna da su mladi upućeni u taj koncept. Ono što Muškarčine publici daju je direktna poruka koja je ovom društvu neophodna. I ne, to nije priča sa kojom se povezuju samo "muškarčine".

Nevena: Smatram da je za mladiće neophodno da pogledaju Muškarčine, jer je danas u Srbiji izgubljen kompas vrednosti. Dobili su recept za izgled i ponašanje pravog muškarca i strogo ga slede. Muškarčine će im pokazati da ne treba slepo pratiti taj recept, da je čar "kuvanja" zapravo u tajnim dodacima i improvizaciji. 

Anaška: Zato što će videti novo pozorište, shvatiti kako svet funkcioniše i zašto ne treba da bude tako i najvažnije - biće motivisani da, ako ništa više, razmišljaju i pričaju o tom problemu. A pored toga, želeće da kažu da su deo publike predstave Muškarčine, jer je i to jedna od bitnih stvari koja predstavu čini posebnom.

Beogradsko izvođenje u novembru, gotovo je rasprodato, a sledećeg meseca Muškarčine su na repertoaru 11. decembra na sceni Centra za kulturnu dekontaminaciju.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.