Site name

Zrenjanin i Orlovat obeležavaju 160 godina od rođenja znamenitog umetnika

Velika izložba Uroša Predića do 15. decembra

Otkrivanjem spomenika Urošu Prediću i nizom svečanosti Zrenjanin i slikarev rodni Orlovat obeležiće ove nedelje 160 godina od rođenja ovog znamenitog umetnika. Reč je o završnim svečanostima, a program pod nazivom "Godina Uroša Predića" je počeo još ovoga leta.

1

Piše: M. P.

Zrenjanin 04. decembar 2017. 21:11

Velika izložba Uroša Predića do 15. decembra

- U junu je organizovana "Tamiška regata", istog meseca i manifestacija "Paorska torba" u Orlovatu, a potom i "Žetelački dani", pa koncert Kulturno-umetničkog društva "Uroš Predić" sa gostima. Priređena je u julu i fotografska kolonija "Dislokacija", a u septembru likovna kolonija u Orlovatu. U istom mesecu otvorena je i izložba radova sa likovne kolonije i Svečana akademija u školskoj sali u Orlovatu, podsetio je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić. Sekretarica Mesne zajednice u Orlovatu, Jela Stojić Tarajić, podsetila je da je prva likovna kolonija održana u Orlovatu 1998. godine i od tada je bilo devet okupljanja slikara.

 - U tom periodu imali smo pedesetak slikara kao učesnike kolonije, a zauzvrat smo dobili na poklon preko 120 likovnih dela, koje su svojina mesne zajednice, dok je četrdesetak slika poklonjeno i domaćinima koji su ugostili slikare, kaže Stojić Tarajić.

Izložba likovnih radova, nastalih u dosadašnjim sazivima likovne kolonije Orlovat, otvara se večeras, 5. decembra, u Kulturnom centru Zrenjanina, u 19 časova, a radovi će biti izloženi do 15. decembra. Završna manifestacija održaće se 7. decembra - otkrivanje biste Uroša Predića ispred osnovne škole u Orlovatu, polaganje venaca i cveća na grob slikara, a od 17 časova u Kulturnom centru u Zrenjaninu svečana akademija sa nastupom horova, i sa predstavom o životu Uroša Predića. Od 19 časova je otvaranje izložbe u Narodnom muzeju Zrenjanin.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Anastasija Marković

05. decembar 2017.

Gospodine Predižu, da li ste dovršili sliku Predsednika Srbje Aleksandra Vučića? Zabrinuti član cencus koalicije, pr.dr.mr. šifonjerović.