Site name

Izložba u Narodnom muzeju u Šapcu

"Sve će to narod pozlatiti"

U Narodnom muzeju u Šapcu otvorena je izložba fotografija, rukopisa i predmeta "Sve će to narod pozlatiti".

Piše: D. E.

Šabac 05. decembar 2017. 16:00

"Sve će to narod pozlatiti"

Na tridesetak fotografija velikog formata prikazani su potresni prizori stradanja u Prvom svetskom ratu. Prema zamisli jednog od autora izložbe Branislava Stankovića, kustosa Narodnog muzeja, prikazana su stradanja, pre svega, dece, ratne siročadi, ali i običnih "malih ljudi" koje su i najveće žrtve.

Jedna od fotografija zabeležila je i raport najmlađeg podoficira u istoriji ratovanja, Momčila Gavrića, kome su Austrougari poklali čitavu porodicu, kako podnosi raport, a imao je svega deset godina.

Ovaj naziv izložbe povezan je sa istoimenom pripovetkom Laze Lazarevića koja govori o nebrizi za ratne invalide. Pokazalo se da se istorija na ovim prostorima ponavlja, a Šabac je u Prvom svetskom ratu izgubio polovinu od ukupno 14.000 stanovnika. Po tome je nazvan "Srpskim Verdenom" i odlikovan je od Francuske, Čehoslovačke kao i Karađorđevom zvezdom.

U realizaciji ove izložbe učestvovali su i Mirko Peković i Gordana Babović, a postavka je otvorena do januara naredne godine i kasnije će biti predstavljena u još nekolikim gradovima. Katalog izložbe štampan je Brajevim pismom, kako bi bila dostupna slepim i slabovidim osobama. Izložba je plod saradnje muzeja iz Beograda, Novog Sada i Šapca, a deo je projekta "Nemojte nas zaboraviti" koji govori o golgoti srpskog naroda.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.