Site name

Kako (p)ostati pisac?

Radionicu kreativnog pisanja "Kako (p)ostati pisac?" vodi Srđan Tešin, diplomirani komunikolog, pisac i novinar, nagrađivan i prevođen, autor 11 knjiga i priređivač šest antologija kratkih priča, u kikindskom centru "Poveži se", (Generala Drapšina 11/6).

3

Piše: K. D.

15. decembar 2017. 20:14

Kako (p)ostati pisac?

Foto: FreeImages / Judith P. Abrahamsen

Jednočasovna Radionica se održava subotom, u periodu od 11 do 12 sati. Polaznici rade u malim grupama i nisu ograničeni prethodnim iskustvom, starosnom dobi i stepenom obrazovanja. Rad u Radionici se zasniva na tekstualnim eksperimentima: polaznici prolaze kroz 101 eksperiment, odnosno tehnike pisanja koje su osmišljene valjano i detaljno. Eksperimenti su vrlo igrivi, duhoviti, ponekad zahtevni, ali nadasve kreativni i sveobuhvatni. Mesečna članarina je 1.200 dinara. Prijavljivanje se vrši slanjem mejla na adresu kakopostatipisac@gmail.com ili putem Fejsbuk stranice www.facebook.com/kakopostatipisac. Upis je u toku. 

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Slavko

16. decembar 2017.

Najbolji odgovor na ovo pitanje je dao Svetislav Basara, rekavši u jednom trenutku - ovako mogu i ja. Poenta je, naime, u dva preduslova. Prvi je da čovek ima maštu, kreativnost i želju, a drugi da je predhodno čitao, i čita.

Kalča

17. decembar 2017.

E, sad ću vam ispričati jednu istinutu anegdotu. Reč je o staljinističkom SSSR-u, čijim smo se kolektivističkim formama aktivizma, naročito u kulturi, s razlogom podsmevali. Dakle, tridesetih godina prošlog veka u Jasnoj Poljani je otvorena "škola za pisce". Bilo je oko 200 "polaznika". U jednoj prilici školu je posetio sekretar Oblasnog komiteta iz Tule. Tom priliko je pitao direktora: "Koliko pisaca ima u školi?" Profesor je spremno odgovorio: "Dvesta, zahvaljujući Staljinu i partiji". Pa dodao, "a pre revolucije je u Jasnoj Poljani bio samo jedan". Sekretar pita: "Kako se zvao taj jedan". Profesor, opet spremno: "Tolstoj". Ima li ikakve razlike između raznoraznih "radionica" i staljinističkih obučavališta? Ima. Kod Staljina su podobni polaznici učeni da služe režimu, a danas su podobni ako plate mesečnu članarinu od 1200 dinara i to za "eksperimente (koji su) vrlo igrivi, duhoviti, ponekad zahtevni, ali nadasve kreativni i sveobuhvatni. Mesečna članarina je 1.200 dinara". Izrazi "igrivi, "zahtevni" nisu književno-teorijski. Odvajkada se zna: Ne biva se umetnikom, pa ni piscem, po osnovi partijske ili novčane podobnosti. Nešto drugo je potrebno - ono što je. recimo, znao Lav Nikolajevic Tolstoj iz Jasne Poljane. Ne pomažu ovde ni partija, ni 1200 dinara u čast voditelja radionice.

Šipka

19. decembar 2017.

Ako već postoje privatni, vaninstitucionalni dramski studiji, koje vode diplomirani glumci, na kojima se uči gluma, škole crtanja, slikanja i vajanja koje vode akademski likovni umetnici, rok škole na kojima iskusni muzičari podučavaju polaznike sviranju raznih instrumenata, ili, recimo, škole pevanja koje drže diplomirani solo pevači, treba, naravno, da postoje i škole kreativnog pisanja koje vode pisci! Podrška!