Site name

 U Kraljevu  je predstavljena zbirka pesama „Prasvršetak“ autora Lasla Blaškovića predstavljena u Kraljevu.

Dobra poezija uvek ima šta da kaže!

U Narodnoj  biblioteci „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu, danas je predstavljena nova knjiga pesama Lasla Blaškovića intrigantnog naslova „Prasvršetak“.

5

Piše: Z. Nikolić

27. decembar 2017. 22:15

Dobra poezija uvek ima šta da kaže!

U programu koga je otvorio magistar Miša Milosavljević ,koji se od nedavno, nalazi na čelu kraljevačke biblioteke, pored autora učestvovali su i Živorad Nedeljković, pesnik iz  Kraljeva i Gojko Božović, pesnik, književni kritičar, osnivač i glavni urednik Arhipelaga iz Beograda.

Konstatujući pesničku zrelost i specifičnost proze Lasla Blaškovića Živorad Nedeljković je primetio kako dobra poezija uvek ima šta da kaže pa se ta konsttacija u punom svom značenju može vezivati i za ovu knjigu pesama Lasla Blaškovića. U sličnom tonu o delu Lasla Blaškovića govorio je i Gojko Božović uzazavši na slojevitost i višeznačnost Blaškovićeve proze. Autor je pak  pročitavši ,u nekoliko navrata, neke od svojih pesama iz knige „Prasvršetak“  govrio i o  početcima  svog bavljenja pisanjem ,pre ravno tri decenije, najavivši da će publici, uskoro, predstaviti knjigu svojih putopisnih beleški pod nazivom „Gle“.

Laslo Blašković,pesnik, romansijer, pripovedač i esejista -  rođen je u Novom Sadu 1966. godine.  Za roman Svadbeni marš Blašković je dobio Nagradu Društva književnika Vojvodine za knjigu godine, za roman Madonin nakit dobio je Nagradu Fonda „Borislav Pekić“, za roman Adamova jabučica  dobio je Nagradu SANU iz Fonda „Branko Ćopić“  za najbolju knjigu godine, a za roman Turnir grbavaca dobio je Nagradu „Stevan Sremac“ za proznu knjigu godine. Proza i poezija Lasla Blaškovića prevedeni su na engleski, francuski, nemački, mađarski, poljski, rumunski, slovački, ukrajinski, makedonski, bugarski i slovenački jezik. Laslo Blašković je upravnik Narodne biblioteke Srbije.

 

povezane vesti

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Reklama

28. decembar 2017.

Kakva je ovo reklama za Blaškovića kao budućeg već "viđenog" gradskog ili pokrajinskog sekretara za kulturu, a možda jednoga dana i ministra ? Dosadila mu biblioteka ? :)

Sukob interesa

28. decembar 2017.

A što ne pomenuste i ovu najnoviju nagradu za najbolji putopis, koja je Blaškoviću dodeljena pre par meseci od strane žirija većinski sastavljenog od ljudi iz iste ustanove (NBS) u kojoj je upravo on direktor :) Čist sukob interesa, ništa drugo.

Bibliotekar

28. decembar 2017.

Svaka čast Laslu Blaškoviću kao piscu, ali kao upravnik nacionalne biblioteke je maksimalno podbacio. Na čelo ključnih biblioteka treba postavljati stručne ljude iz matične (bibliotečko-imformacione) delatnosti, a ne kadrove iz "opšte prakse" koji nemaju ni znanja, ni iskustva. A ono prošlogodišnje učešće u Tasovčevim "ortačkim" komisijama da i ne pominjem.

Li men

28. decembar 2017.

I "Danas"ima botove! Zavist je smrtni greh...

Inimicus Capitalis

29. decembar 2017.

U državi u kojoj reality show gledaju milioni, a ucesnici postaju nacionalne zvezde, teško mi je poverovati da je prodaja zbirka poezije veca od simbolicne.