Site name

Kusturica: Svetske imperije sejale sindrom razjedinjavanja

Svetske imperije su u kontinuitetu sejale sindrom razjedinjavanja među Slovenima, a na ovim prostorima jedini su profitirali Albanci, ujedinjujući teritorije pod svojim jezikom, izjavio je režiser Emir Kusturica.

18

Piše: N1

31. decembar 2017. 22:21

Kusturica: Svetske imperije sejale sindrom razjedinjavanja

Foto: EPA / CLAUDIO ONORATI

"Za razliku od Srba, oni se nikada nisu mogli nametnuti u kulturi, nauci ili makar u fudbalu, nisu postigli nešto što bi prema merilima racionalističkih civilizacija bilo pozitivno. Ali im je prvo činjeno, da Rusi ne bi stavili prst na obalu Dunava. Zatim su favorizovani kao destabilizujući faktor Južnim Slovenima. Tako je i danas", rekao je Kusturica, prenosi Srna.

 On je naveo da je modernu dramu Srbije, latinsku nepravdu prema nama započeo još Napoleon.

"Od njegovog vremena do danas, neguje se na Balkanu, bez prekida, južnoslovenski "nacionalizmi sudnjeg dana", svi zasnovani na ideji da moramo živeti zavađeni", istakao je Kusturica.

 Prema njegovim rečima, tokom formiranja južnog dela Habzburškog carstva, "podgajan je interes o razjedinjenju" i takvo stanje, u kome je gotovo nemoguće delovati kulturološki, i danas traje. Pritom, kako je posebno istakao, "kultura je realan osnov postojanja naroda i pitanje opstanka male zemlje leži u kulturnom delovanju".

 Kusturica je poručio da Srbi imaju legitimno pravo da neguju zavetnu ideju kosovske legende i svoje nasleđe, jer ono ima kulturološku pozadinu.

 "Republika Srpska je ishodište jednog rata, a pitanje njenog opstanka je pitanje ličnosti. Ko je taj ko će je sačuvati, a da pritom atributi njene kulture budu sačuvani", rekao je Kusturica, povodom nedavnih političkih nastupa Bakira Izetbegovića. On je ukazao da "nije problem u tome što Latini, pravoslavni i muslimani žive zajedno".

 "Naprotiv, pitanje je šta je većinski narod pred rat u Bosni nudio i šta posle rata nudi tim zajednicama. Odbili su Miloševića da budu saveznici , a pravoslavnima su ponudili reprizu Drugog svetskog rata: hajde da vas ubijamo, pa ćemo vam se na kraju pridružiti ako se desi da izgubimo, kao 1945. godine", rekao je Kusturica.

 On je istakao da su Alija Izetbegović i njegovi saveznici oživeli ideju o šerijatu i da bi "danas Sarajevo bilo multietnički grad da to ne zavisi od ovih ljudi".

 "Da je neko od Sarajeva hteo da napravi multietnički grad, mogao je i u ratnom vihoru da zadrži Srbe i da ponudi rešenje, a ne da ih po Kazanima ubijaju, pa da im iz grada ode 150.000 ljudi jedne veroispovesti. Da li je ponuda da ljude kao doktora Najdanovića skidaju gole, i da ih javno, kao što su njemu učinili, sunete pa ubiju", rekao je Kusturica.

 On ističe da sadašnji član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović nastavlja dosledno ideje svog oca "potpuno na istom kursu", a da je, kako je rekao, istina o Bakirovoj viziji Bosne isplivala prilikom pokušaja ubistva predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici.

 "To je Bosna u kojoj Srbi sebe ne bi mogli prepoznati. Dizajnirali su je čak bez sprskog jezika iz kog su rođeni ovi novi jezici, sa svojim novima imenima. Gde smo mi tu? Gde su tu Srbi?", upitao je Kusturica.

Govoreći o Abdulahu Sidranu, koji je nedavno gostovao u Beogradu, Kusturica je rekao da je to "mrtvi kapital BiH".

 "U Beogradu se, čujem, nedavno pojavio mrtvi kapital BiH. Ime mu je Sidran i on misli da je moral ono što se mora", rekao je Kusturica.

On je naglasio da taj mrtvi kapital ima i svoju genezu.

"Od pisca zvučnih pesama ušao je u film, gde se nije dugo zadržao. On ima osobinu da je, po sopstvenom priznanju, sačinjen od 95 odsto straha i pet odsto čovjka. A ja ne mogu da ne spomenem onu osobinu koja me je od njega razdvojila. Ovaj mrtvi kapital BiH nije se mogao udenuti u neku sistemsku vrednost, jer sebi nije mogao ostati makar malo veran. Da jeste, ne bi dolazio kod mene po 'pet glava' da popravi vid. Vid je spasio. Ali kako da jedna kultura prežali što je spasavanjem vida ostala bez - bošnjačkog Filipa Višnjića! Ovu smo štetu pretrpeli i BiH i ja. BiH je dobila mrtvi kapital, a ja ostadoh bez pet glava", zaključio je Kusturica.

povezane vesti

komentari (18)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Pemba

01. januar 2018.

Po ovom hohstapleru koji je prebegao u Srbiju i tu otvorio ducan sa sibicama koje uspesno "prodaje " vodecoj kamarili, Srbi su trn u oku svih svetskih velesila?! Pa, jalijo, zar nevidis da placemo i drzimo se za rusku cizmu, cmizdrimo pod Bacuskom, nas nema na demokratskoj mapi( kao ni tebe, pobeguljo od svog roda? Ti i ne znam ko su Srbi, nesto si procitao o nama, ali to se ne cita to se ima.. .. Pa tlapnja o albanskoj sili... Prolupao si, hitno kupanje , surganje i natrag po milost na Bascarsiju.Vrati im dug, moli za oprost.

Милош Бањац

01. januar 2018.

Занимљива изјава, осим оног дијела о Сидрану, што спада у приватност и што не приличи јавно износити. Но недостаје једна ситница: гдје је , када је, пред ким је и којим поводом Кустурица ово изјавио.

svačiji...

01. januar 2018.

Svaku vlast Kusta, ljubi u prkno vlasno. Uživa u tome...

mandic mirko

01. januar 2018.

Antonio Banderas: Glumio bih kod Kusturice Holivudska zvezda govori, za "Novosti", o glumačkim počecima, neostvarenim snovima, životnim lekcijama, Novaku Đokoviću, našem cenjenom reditelju: Nema tu velike magije. Sve radim iskreno. Citat Banderasa. Kusturica je svetski format intelektualca. Vama sto ga nevolite izjavljujem zaljenje...

Миливоје Радаковић

01. januar 2018.

"... Gde smo mi tu? Gde su tu Srbi?" Е, ако сте ти и руски посланик властни да кројите Србе, онда у Џалалабаду!

D.V. Jozef Š.

01. januar 2018.

Umetnik pretežno ima pravo, a naročito po pitanju evidentnog pritiska na razjedinjavanje Slovena. Neko ko je deklarisani Jugosloven, školovao se u Čeho-Slovačkoj, priznat i cenjen podjednako i u Rusiji i u Poljskoj ima za to poseban senzibilitet.

Obucina

01. januar 2018.

Kad god se priblizi vreme njegovih izmisljenih festivala a Kusturica u novine i udri po patriotizmu. Valja naci sponzore.

Srba

01. januar 2018.

Kako ova moralna nakaza može da govori o moralu. Pa još kaže i da je Srbin, kao mi smo toliko glupi da ne razumemo šta radi i šta nam ovde prodaje.

pronto

01. januar 2018.

Najradije bih da ga isporuce nazad, ali ga maticna drzava nece.

Inimicus Capitalis

01. januar 2018.

Šta može reći Kusturica, čovek koji podržava bombardovanje Sarajeva u kome je poginulo 11,000 ljudi, žena i dece.

***

01. januar 2018.

Kakve novine, takvi komentari i čitaoci. Emir je elita!

Драгиша

01. januar 2018.

По коментарима се може закључити да ле кутурна беда у Србији огромна. Сирота моја Србијо.

Mladen Mladenović

01. januar 2018.

Kusturica je potpuno u pravu, nezavisno od toga da li ga mrzim ili volim, ili, od činjenice da li cenim njegovo stvaralaštvo ili ne.Bakir Izetbegović je dosledni sledbenik svoga oca Alije Izetbegovića. Surova je ali sasvim tačna njegova tvrdnja da je jedina želja muslimana, sada Bošnjaka, u Bosni i Hercegovini bila, da stvore nezavisnu državu iz koje bi, kasnije, preglasavanjem i majorizacijom proterali ostatak "nevernika" i, u Evropi, stvorili državu po meri Pakistana, Turske ili Saudijske Arabije.Nemojmo da se lažemo, oni to i ne kriju, a poslednji pokušaji i opšte oduševljenje Bošnjaka na samu najavu "modifokovanja" Dejtonskog sporazuma, pravi je dokaz u kom smeru ide politika Bakira Izetbegovića i njegovih partijskih istomišljenika. U pravu je i kada kaže da je pripremana repriza Drugog svetskog rata, koja bi ukratko mogla da se definiše rečima E. Kusturice: "hajde da vas ubijamo, pa ćemo vam se na kraju pridružiti ako se desi da izgubimo kao 1945 godine"?! Neverovatno surovo i tačno.Baš tako.Kuknjavom samo nad svojim žrtvama, oni pokazuju da im je jedino žao što umesto Bošnjaka najviše nisu stradali Srbi a, računali su na to.Prosto se osećaju prevarenima?!Zar zabrana, koju su priredile "Majke Srebrenice" srpskim majkama da polože vence na mesto svoje stradale dece u Sarajevu i Tuzli, uz povike "kurve" i "četnikuše",ne govori dovoljno šta je cilj ovih "mama"? Kusturica ne širi mržnju. Kusturica nije Zdravko Čolić.On ne zaradjuje na "pesmi",već govori istinu.

Počtena gospođa kira Jevgenija

02. januar 2018.

To je čovek koji je bio odan svakom srpskom režimu, uključujući Miloševićev i koji pravda sve što je ovaj činio.

Suad

02. januar 2018.

Prosto je neverovatno da jedna rečenica ,toliko neistinita može da bude izgovorena o drugom svetskom ratu u Bosni. Ko je tu koga ubijao i ko se tu kome pridruživao, kakav falsifikat, i kakva laž. Kakva bezočnost,pa to prevazilazi inteligenciju ovog hoštaplera ali ne i njegove kapacitete pokvarenosti. Ali šta drugo i očekivati od njega.

novinar u penziji -nestranačka ličnost

03. januar 2018.

KUSTURICA - srebroljubac i šarlatan od glave do pete

Uvek i ponovo pokušava...

04. januar 2018.

da bude pametan filozof,a uvek mu ispadne - kilavo!-I ti si otklonio svaku sumnju,kao mnogi pre tebe!!!

Pahomije Mirotočivi

14. januar 2018.

Kad Kusturica nije bio veran svojim muslimanima i Sarajevu, zar mislite da će biti veran vama, srbima koji ste napravili genocid nad njegovim narodom?