Kultura

Harison Ford peti put Indijana Džons

Steven Spilberg potvrdio je da će peti nastavak serijala o Indijani DŽonsu početi da se snima naredne godine u Velikoj Britaniji, a ulogu čuvenog arheologa avanturiste ponovo će igrati Harison Ford.

Pesnik prodaje u pola cene dobijenu a neuručenu nagradu

Pošto mu ni posle više od pola godine nije uručena nagrada Orfej, koju je prošlog oktobra dobio na Međunarodnom festivalu poezije Smederevska pesnička jesen, pesnik Milosav Slavko Pešić je odlučio da je proda.

Samo drama može da izazove strah i sažaljenje

Ovogodišnje Sterijino pozorje biće održano od 26. maja do 3. juna u Novom Sadu, a ovogodišnji selektor Boško Milin objavio je izbor predstava u dve selekcije: nacionalna drama i „Krugovi“.

Predstavom „… I ostali“ protiv rasizma

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma sutra od 20 sati u Ustanovi kulture „Vuk Stefanović Karadžić“, na sceni „Kult“, izvodi se predstava „… I ostali“ u režiji Stevana Bodrože po tekstovima Mine Ćirić, Galine Maksimović, Nede Gojković i Maše Radić.

Dovoljno je da ostane par ljudi koji nose duh grada

Nebojša Antonijević Anton, gitarista Partibrejkersa, sa svoj novim bendom Anton i Hevi Hipi Bejbi te debi albumom „Rečeno, učinjeno ili ne, od toga sve zavisi!“, za koji već sada deluje da će postati kultni, bio je u velikoj gužvi s probama za predstojeći koncert i jedva izdvojio vreme da govori za Danas.

Počinje Festival pisaca na Dorćol Platz-u

U utorak počinje Festivala pisaca na Dorćol Platzu, neprofitne manifestacije osmišljene da bude mesto susreta pisaca i čitalaca, najavljuje se saopštenjem za medije.

I dok su bombe padale

Povodom obeležavanja 19 godina od NATO bombardovanja na SR Jugoslaviju u Istorijskom Muzeju Srbije u petak 23. marta od 18 sati biće svečano otvorena izložba “I dok su bombe padale”.

Van granica sreće u simbolu deteline

Najveseliji praznik u Irskoj – Dan svetog Patrika, proslavlja se tako što se post se prekida na dan, spremaju se tradicionalni obroci, toči se pivo, svira se muzika i svi plešu i svi na sebi nose nešto zeleno.

„Žene DADE“ u Muzeju savremene umetnosti

Pozorišna instalacija „Žene DADE – Jedna moguća izložba“ u izvođenju DAH Teatra International održaće se u četvrtak 22. februara s početkom u 20 časova u Muzeju savremene umetnosti na Ušću u delu izložbe “Sekvence” gde su predstavljene istorijske avangarde.

Kako im uspeva – Upoznaje junake srpskih biblioteka

Od popularnih šabačkih Knjigoždera preko mreže biblioteka koje su oživele sela u Jagodini do inovativne beogradske Tehnoteke, udruženje „Kulturis“ mapiralo je bibliotekarske priče iz cele Srbije i predstavilo ih kroz video registar dobrih primera pod nazivom „Kako im uspeva“.