Vučić pokrovitelj pozorišnog festivala "Teatar na raskršću" u Nišu 1Foto: Plakat

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da bude pokrovitelj festivala drame i balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“, koji je marta ove godine prvi put održan u organizaciji Narodnog pozorišta u Nišu.

Vučić se zahvalio Narodnom pozorištu u Nišu na pozivu i naveo da je sa zadovoljstvom prihvatio da bude pokrovitelj ovog festivala „s obzirom na važnost održavanja „Teatra na raskršću“ za dalji razvoj ne samo kulturne scene Grada Niša, Republike Srbije i balkanskog kulturnog prostora, već i promovisanja modela dobrosusedskih odnosa“.

-U umetničkom i estetskom smislu postavili ste visoke standarde što je doprinelo kulturnom razvitku grada Niša i potvrdilo značaj pozorišta ne samo ne samo na kulturnoj mapi Srbije nego i šire. Organizacijom međunarodnog pozorišnog festivala „Teatar na raskršću“, jedinog pozorišnog festivala koji na jednom mestu okuplja pozorišnu umetnost balkanskog kulturnog prostora, dodatno ste afirmisali svoju poziciju-naveo je predsednik Srbije u pismu Narodnom pozorištu.

On je ocenio da „Teatar na raskršću“ ostvaruje ideju promovisanja i razlika kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti prostor, Srbije i Niša kao mesta raskršća evropskih i svetskih puteva.

-Festival jača međunarodnu kulturnu razmenu, unapređuje pozorišnu umetnost i stvaraoce, razmenu ideja i pozorišne prakse, kao i posvećenosti izazovima i perspektivama savremenog pozorišta- napisao je predsednik Srbije.

Direktor niškog teatra Spasoje Ž. Milovanović rekao je za „Danas“ da su „izuzetno ponosni što je predsednik Srbije prihvatio da bude pokrovitelj festivala „Teatar na raskršću“.

-To što će Vučić da bude pokrovitelj našem festivalu, koji okuplja glumce i pozorišta od Turske do Slovenije, doprineće još većem poštovanju i uvažavanju. Nije često predsednik neke države pokrovitelj pozorišnog festivala. Ovo jeste svojevrsni presedan i zato to pokroviteljstvo ima izuzetan značaj ne samo za naše pozorište nego i za Grad Niš-kazao je Milovanović.

Dejan Petković, odbornik opozicione odborničke grupe „Niška inicijativa“ i dramski pisac rekao je da je „malo čudno što je predsednik države, a ne Ministarstvo kulture pokrovitelj pozorišnog festivala“.

-Meni je nekako logičnije da resorno ministarstvo bude pokrovitelj ovom veoma značajnom festivalu. Međutim, ako pokroviteljstvo predsednika Srbije podrazumeva i značajniju finansijsku podršku države ovom festivalu, koja bi doprinela boljoj organizaciji festivala, onda to i nije loš potez uprave Narodnog pozorišta-ocenio je Petković.

On je dodao da „nikako ne bi voleo da se to pokroviteljstvo odrazi na kvalitet i na umetničke slobode na festivalu“.

-Posebno bi bilo loše da zbog pokroviteljstva predsednika države na festivalu bude promotivnog političkog marketinga. Tako nešto je nedopustivo za festival, koji teži da bude poštovan zbog umetničkih dostignuća-kazao je Petković.

Slovenački „Sumrak bogova“ pobednik

Prvi festival „ Teatar na raskršću“ održan je od 12. do 19. marta ove godine, a u konkurenciji za nagrade je bilo 10 predstava sa Balkana – Hrvatske, Bosne i Hecegovine, Bugarske, Grčke, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije.

„Sumrak bogova“ Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora proglašen je za najbolju predstavu prvog „Teatra na raskršću“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari