Krah politike SNS prema migrantskoj krizi 1Foto: Dveri

Kao član skupštinskog odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva prisustvovao sam sednici Odbora na kojoj su razmatrane novonastale okolnosti oko novog talasa migrantske krize u Srbiji.

Najvažnija informacija je da uprkos zvaničnom prekidu kretanja izbeglica preko zapadnobalkanske rute od 18. marta 2016 – u Srbiju i dalje stižu novi migranti, i to svakoga dana u sve većem broju i u sve težem psihofizičkom stanju. Mađarska vraća u Srbiju migrante koje ne želi na svojoj teritoriji. Srbija je već obezbedila smeštaj za 6.000 migranata, a trenutno je u Srbiji njih 3.000, što je apsolutno preveliki broj. Mađarska i druge zemlje EU iz našeg okruženja dnevno puštaju ukupno 30 migranata iz Srbije na svoju teritoriju, što znači da ovih 3.000 migranata neće napustiti Srbiju najmanje četiri meseca, a pitanje koliko novih će u međuvremenu u Srbiju ući – ako ne promenimo politiku po ovom pitanju. Ovako se obistinjuju procene Dveri od pre godinu dana da će – nakon što sve zemlje EU zatvore svoje granice – Srbija postepeno postati najveći azilantski centar u Evropi. Danas su toga svesni i predstavnici vlasti koji su konačno shvatili da od EU nema ništa i da je zapravo taktika EU da svi oni migranti koje oni neće da prime završe kod nas.

Čak i evrofanatična vlast SNS je to shvatila i konačno rešila da uvede strožu kontrolu naših granica, posebno prema Bugarskoj i BJR Makedoniji. Do sada je podignuto 1.238 prijava protiv nelegalnog ulaska u našu zemlju, kao i 173 krivične prijave za krijumčarenje 2.385 lica, a nisu donete mere koje su odavno trebalo da budu pokrenute u funkciji sprečavanja ovih pojava. Uprkos ovako ogromnim brojkama onih koji nelegalno ulaze u našu zemlju i onih koji se bave krijumčarenjem i trgovinom ljudima, kao i opštom opasnošću od terorizma koja trese celu Evropu – naša vlast punih godinu dana pušta da naše granice budu nezaštićene i tek sada planira da angažuje i Vojsku Srbije, što smo predlagali pre godinu dana. SNS najpre treba da prizna da je njihova politika prema migrantskoj krizi krahirala i da EU želi od Srbije da napravi azilantski centar, pa da se onda tome suprotstavi ili povuče sa vlasti. SNS se očito igra sa nacionalnom bezbednošću naše zemlje. Prosto je neverovatno da sve evropske zemlje imaju restriktivni pristup, a jedino Srbija i dalje drži liberalni pristup migrantskoj krizi.

Tome sam se suprotstavio na navedenoj sednici i obavestio Odbor da novi saziv Narodne skupštine donosi i nove političke opcije poput Dveri, koje će se zalagati za bezbednost građana Srbije na prvom mestu i ograničavanje kvota migranata koje će Srbija primati na dnevnom nivou, uz najstrožu moguću kontrolu naših državnih granica i vraćanje svih ilegalnih migranata na teritoriju sa koje su došli. Razume se da je predsednik ovog skupštinskog odbora prekinuo moje izlaganje na ovu temu, jer vlast još nije spremna da se suoči sa punom istinom i promeni svoju pogrešnu politiku.

Autor je predsednik Srpskog pokreta Dveri i poslanik u Skupštini Srbije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari