Nebojša Stefanović nije najgluplji 1

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije, tužio je Vesnu Pešić jer mu je jednim tekstom na internetu „nanela duševnu bol“ i „povredila poslovnu čast i ugled“.

U tom tekstu, koji analizira medijske nastupe Stefanovića povodom slučaja fantomskog rušenja u Savamali, Pešić je zaključila da je Stefanović najgluplji ministar jer „prosipa bisere“ i „zapušava rupe“ posle javnih nastupa predsednika vlade.

Vesna Pešić je zaista pogrešila. Kao doktor sociologije i autor većeg broja tekstova iz socijalne patologije, ona je morala znati da za jednog ministra ne može tvrditi da je najgluplji, a da prethodno nije sprovela uporedno istraživanje gluposti svih ministara. I laicima je jasno, a kamoli sociolozima, da se rezultat takvog istraživanja među ministrima aktuelne vlade ne može i ne sme prejudicirati.
Zbog ovog metodološkog propusta Vesna Pešić je zanemarila činjenice koje osporavaju tezu da je Stefanović najgluplji, na primer to da je on i pored propusta svog resora tokom noći rušenja u Savamali uspeo da funkciji ministra doda i funkciju potpredsednika vlade. Konačno, Nebojša Stefanović je ostao doktor nauka i pored ozbiljnih sumnji naučne zajednice u originalnost njegove disertacije i regularnost njene odbrane, a to je Vesna Pešić takođe prenebregnula, možda i namerno prećutala, iz puke zavisti što se svojevremeno mnogo više namučila da dođe do akademske titule.
Stvar je jasna, sud pred sobom ima lak posao, a Vesna Pešić mnogo razloga da strepi. Mogli bi je tužiti i svi drugi ministri jer u spornom tekstu nije i za njih, kao za Stefanovića, tvrdila da „prosipaju bisere“ i „zapušavaju rupe“ posle predsednika vlade, što oni s ponosom rade. Time im je sigurno „nanela duševnu bol“ i „povredila poslovnu čast i ugled“.

Autor je sociolog

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari