Razočaran sam kalkulacijama 1

Građani Srbije se nalaze pred najvažnijim predsedničkim izborima od 2000. Rezultati ovih izbora u velikoj meri odrediće budućnost zemlje, u najmanju ruku, u narednih nekoliko godina.

Suočeni sa takvim posledicama, svi relevantni politički akteri na opozicionoj sceni trebalo bi da stave u stranu posebne interese i sujete. Nažalost, čelništvo Dosta je bilo, preuveličavajući sopstveni značaj, odlučilo se, da pod plaštom brige za opšti interes, u prvi plan stavi pogrešno shvaćene interese Pokreta. Takav stav je posledica odsustva unutrašnjih demokratskih procedura i transparentnosti, za koje se deklarativno Pokret zalaže, odnosno ignorisanja mišljenja članstva. Umesto dugotrajnog taktiziranja i kalkulisanja, trebalo je na vreme podržati kandidata koji deli vrednosti kako članstva, tako i birača DJB.

Taktiziranje u vezi sa podrškom koje je, pre svega, motivisano željom da se eliminišu konkurenti u opoziciji, dovelo je do marginalizacije DJB u ovom presudnom izbornom ciklusu. Činjenica da već imamo dva jasno profilisana predsednička kandidata opozicije, i da se, uz to, njihova biračka tela u znatnoj meri ne preklapaju, u suprotnosti je sa tezom da bi opozicija trebalo da izađe sa jedinstvenim kandidatom. Naime, realno je očekivati da izlazak dva ovako različita kandidata dovede do veće izlaznosti, odnosno da poveća verovatnoću da se održi drugi krug predsedničkih izbora. Istovremeno, ukoliko bi DJB, kako je najavio, istakao svog predsedničkog kandidata, taj kandidat ne bi doneo nikakvu „dodatu vrednost“, već bi, naprotiv, samo mogao donekle da umanji šanse kandidatima opozicije da uđu u drugi krug.

Niko ne može da ospori zaslugu Dosta je bilo, a posebno lideru ovog pokreta, za buđenje vere u mogućnost promene, odnosno za animiranje jednog dela apstinenata i razočaranih birača, i njihovo vraćanje u politički proces. Stoga sam ponosan što sam bio deo tog Pokreta, upoznao veliki broj posvećenih i čestitih ljudi, i, na taj način, dao svoj skroman doprinos porastu nade da je moguće stvoriti pristojnu i uređenu državu. Međutim, kada je na talasu odličnog izbornog rezultata trebalo da se stvori jasno profilisana politička partija, zasnovana na demokratskim principima, kao i da se uz dostojanstven, odlučan i dobro osmišljen nastup, pre svega u Narodnoj skupštini, DJB nametne kao najkredibilnija alternativa vlasti, Pokret je krenuo putem brojnih performansi i ulaska u konflikte, i kada za to nije postojala potreba. Najavljeni maraton do ostvarenja ciljeva, naglo se pretvorio u usplahireni sprint u želji da se što pre domogne vlasti. Nedostatak demokratije i transparentnosti se opravdavao višim interesima, a svako kritičko mišljenje počelo je da se označava kao trovanje i rovarenje. Sve to dovelo je ne samo do pasiviziranja i odlaska članstva, već, što je mnogo bitnije, do razočaranja mnogih koji su glasali za DJB.

Sa Dosta je bilo i dalje delim ciljeve stvaranja uređene i prosperitetne države, zasnovane na transparentnosti, ali različito gledam na načine kojima bi ti ciljevi trebalo da se ostvare. Stoga, građanima Srbije je potrebna nova, ozbiljno utemeljena politička snaga, bez hipoteke prošlosti, za koju su sredstva ostvarenja ciljeva podjednako važna kao i sami ciljevi uspostavljanja demokratske, otvorene i moderne države, zasnovane na vladavini prava.

Autor je samostalni narodni poslanik u Skupštini Srbije  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari