Samo jako 1

U ovom trenutku rejtinzi kandidata se mere opsesivno – i navodno beleže blagi pad. Prema nepotvrđenim glasinama, Vučić, iako ubedljivo vodi, ima blago silazni trend, zbog čega u hodu menja koncept kampanje.

Beli uzima procenat najviše Jankoviću, a Jeremić je i dalje zakucan, nikako da odskoči od dobrog starta. Šešelja i dalje niko ne shvata sasvim tačno – to je uostalom karakteristika njegovih birača još od ranih 90-ih – uvek ih bude više na glasanju nego na merenju.

Boško Obradović je oko 5 odsto koliko je zajedno sa Sandom Rašković Ivić imao i na parlamentarnim izborima. Ostali su, uključujući i Sašu Radulovića i Nenada Čanka, na par procenata. Ali te cifre same po sebi ne govore mnogo. Inače bi se polazilo od toga da je Vučić sigurni pobednik ovih izbora i vladar Srbije u sledećih pet godina, bilo da se to desi u prvom, bilo u drugom krugu. Pri čemu su sve procene da će Vučić doživeti kao poraz drugi krug besmislene – to je samo priča za podizanje unutrašnje motivacije naprednjaka. On vrlo ozbiljno računa na mogućnost drugog kruga – njegov tim je odredio da datum eventualnog drugog kruga bude na Uskrs nimalo slučajno.

I taj datum kao i najkraće moguće vreme za kampanju određeni su pošto je opozicija mesecima držana u neizvesnosti da li će kandidat biti Vučić ili Nikolić.

Rečju, Vučić je pokrenuo sve moguće javne i tajne tehnike da opoziciju razbije, da opozicione kandidate usmeri na međusobno oduzimanje glasova, i da na svaki način atomizira biračko telo koje je protiv njega.

Uostalom, i sami Janković i Jeremić su kandidati koji nude samo delove profila kakav bi bio potreban opozicionom protivkandidatu koji bi mogao da pobedi Vučića. Janković sa svojom zaštitom pravnog poretka delom podseća na legalizam Vojislava Koštunice, a Jeremić sa svojim međunarodnim kontaktima i uigranim manirima diplomate više dođe ovom narodu kao Zoran Đinđić nekada, kada je bio gost svih svetskih prestonica i diplomata, i razgovarao sa mnoštvom stranih državnika.

Umesto apsolutnog favorita opozicije, ispilio se rijaliti kandidat Beli Preletačević, otvarajući polemiku čiji je on u stvari projekat – autentični mladenovački ili programirani soroševsko-američki. Barem mu se slogan primio odmah, nema ko vas neće ovih dana pozdraviti sa „Samo jako“, tvrdio da ga „ovi izbori drndaju u glavu ili ne“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari