Vreme traženja podrške 1

Ulazimo u poslednju sedmicu – foto finiš predsedničke kampanje koja traje od jeseni – od kada je recimo Vučić preselio privremeno Vladu i diplomatski kor u Niš, a Jeremić i Janković igrali igru hoću – neću da se kandidujem.

Trka izgleda zgusnuto sa čak 11 kandidata i ni jednom kandidatkinjom – portali naklonjeni Vučiću pakosno i zlobno tvrde da bi Nataša Jeremić imala ozbiljne šanse u tom svojstvu, ali ta zgusnutost je čist privid.

e ostalih deset kandidata nadmeću međusobno u nadi da će osvojiti prvo mesto u opoziciji. Toliko je vidljivo da recimo, Jeremić i Janković prate jedan drugog u kampanji i reaguju simultano, a i identično na pojedine Vučićeve poteze, kako bi valjda izbegli da jedan od njih uzme delić onog što nazivaju Venovim skupom, odnosno presekom zajedničkih glasača.

Pri čemu, naročito Janković, kao da nije u trci za glasače, koliko u nastojanju da prikaže svoj profil dovoljno širokim. To nisu iste stvari. Jer, da nije ovog drugog, ne bi onako glat odbio podršku Čedomira Jovanovića. To je valjda trebalo da sruši zid liberalnog jezgra koje ga je i izvikalo i podržalo za kandidata i da mu otvori prostor ka Jeremićevim pristalicama. Jankovićevo i Jeremićevo gaženje ispod stola kao i sličnost njihovih pozicija i nastupa pokazali su se mnogo većim preprekama u zvaničnom delu kampanje, nego što se to moglo naslutiti i analizirati u zimskim mesecima pre toga. Rečju, umesto da pokriju različite spektre biračkog tela i da privuku nezadovoljne Vučićeve glasače, nažalost, njihove previše slične kampanje dovele su toga da oni naprednjake jedva da su zagrebali. Umesto toga otimaju se za jedne te iste antinaprednjačke birače koji lutali od Radulovića do Jovanovića i nazad, svakako nisu uspeli da se kloniraju od izbora 2016. I Jankovića i Jeremića može sad samo poslužiti čista sreća u liku Belog, odnosno da se Vučić preigrao, i da ih tako neki slučaj gurne u drugi krug. I uz to obojica – i Janković i Jeremić – nemaju jasnu definiciju šta će biti kao opozicija. Kao što Jeremić ne pušta Sandu Rašković Ivić da govori sa njim na promocijama, i kao što je Janković odbacio političko iskustvo Čedomira Jovanovića, šta god mislili o Jovanoviću, svedoči da oni nisu sigurni šta treba da budu ni kao opozicioni lideri – desne demokrate i građanski liberali. Najbolje ništa od toga, nego samo ličnosti, je li?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari