Posle tišine 1

Poštovani čitaoci, Danasov politički dodatak Izborna groznica pojavljuje se danas, u četvrtak, pred dvodnevnu izbornu tišinu, ali to neće biti poslednji broj.

Kao i prilikom ranijih izbora, Izbornu groznicu objavićemo dan posle, odnosno u utorak, 4. aprila, kada ćemo znati da li se kampanja nastavlja u drugom predsedničkom krugu.

Novinari Danasa daće sve od sebe da sa izbora 2. aprila izveste zanimljivo i profesionalno, a redakcija onlajn izdanja priprema i uživo praćenje pojedinih događaja na sajtu Danasa www.danas.rs.

Koliko prošle godine u aprilu, na parlamentarnim izborima, imali smo burnu izbornu noć, kada su lideri opozicionih lista došli u RIK zahtevajući ponovno brojanje glasova. I kada se gotovo u isto vreme, nedaleko odatle desilo rušenje u Savamali. Ispostavilo se da je ovo drugo politički događaj koji je zasenio prvi – od lidera koji su se prošlog aprila pojavili u RIK jedino je aktivan u kampanji kao kandidat Saša Radulović. Da li ćemo sada imati manje burnu i manje važnu izbornu noć zavisiće od toga da li će Vučić pobediti u prvom krugu i u istoj meri, od toga, ko će od njegovih 19 protivkandidata biti drugoplasirani.

Svi očekuju da politička scena više neće biti ista – da će Srbija dobiti novu opoziciju, koja će nastojati da u narednih godinu dana, do redovnih izbora za gradsku vlast u Beogradu, izdejstvuje vanredne parlamentarne izbore. Mi, novinari, moramo priznati, malo smo se umorili od izbora, recimo, ovoga puta nije nam bilo ni do pisanja u Danasu šta sve nismo mogli da dobijemo u ovoj kampanji, kao što smo tu učinili za prethodne izbore. Najjače što nismo uspeli je intervju sa Vučićem, ali je postalo besmisleno i da se žalimo na to u okolnostima kad građani nisu dobili priliku da vide nijednu TV debatu u kojoj bi on učestvovao sa ostalim kandidatima. Na kraju, da li ćemo imati radni Uskrs, odnosno da li će biti drugog izbornog kruga 16. aprila – u to nije siguran ni sam Vučić, koji mora da ima najtačnija i najrealnija istraživanja. Ona mu verovatno govore da će jedan značajan broj građana 2. aprila ujutru odlučiti da li će uopšte glasati i za koga. Da je to tako, vidi se i po tome što je za večeras na TV Hepi najavljeno da će se Vučić prvi put pojaviti sa svojom porodicom. On takav finiš kampanje nikada nije imao i ta promena koncepta sigurno se nije dogodila tek radi kreativne ideje. Ni Putin nije potpisao ukaz o ruskim avionima za Srbiju – možda je to adut za drugi krug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari