Između bezubih i svezubih 1

U društvu koje je vekovima bilo podeljeno po principu „ako nisi sa nama, onda si sa njima i protiv nas“ najveća je kletva biti racionalan.

Večita podela na „rodoljube i izdajnike“, „samosvesne i botove“, na „bezube i svezube“, na „patriote i plaćenike“, na „prosrpske rusofile i prozapadne antisrbe“, na „sebične penzionere i drogiranu omladinu“ je i u ovoj kampanji odnela pobedu nad razumom i mogućnošću da se bar pokrene tema gde bi naša zemlja trebalo da ide.

Opet su političke strategije i planovi pali u drugi plan, prepuštajući prioritet dodatnoj polarizaciji društva oko imena i prezimena kandidata, ne ostavljajući ni mrvicu prostora za objektivno sagledavanje istinskih problema koji su ogroman teret da bismo ga skinuli sa leđa tako što ćemo se međusobno optuživati, ujedati i prepuštati da animoziteti prerastaju u mržnju.

Po pravilu, tada društvo najviše stagnira, a do izražaja dolaze oni kojima je polarizacija jedini način da ukažu na sopstveno društveno postojanje i političko pozicioniranje. I nekako mi se čini da je objektivnost u takvim situacijama ništa više nego kamen spoticanja i osobina koju treba odstraniti, jer će ogoliti njihovu nesposobnost da kandiduju i sprovedu bilo kakvu konstruktivnu ideju ili plan.

Biti racionalan u takvoj situaciji je kao biti između dve vatre, nepoželjan faktor razuma koji ugrožava tu iskonsku i neophodnu podelu na dve Srbije.

Autor je član Predsedništva LDP-a

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari