Promene dolaze sa studentima 1

Odjednom, neočekivano, ponovo se izli velika studentska reka, najpre na ulice Beograda, a potom i na petnaestak univerzitetskih i fakultetskih centara Srbije. Mladi, zabrinuti, vrcavi, domišljati, očas oživeše ulice i pištaljkama, bubnjevima i usklicima obojiše sive, musave, fasade.

Građani, u početku zbunjeni, partijaši zatečeni, a vlasti, kao i uvek u istoriji, pokušavaju da, sanćim, sve to nadmoćno i nezainteresovano posmatraju i, po običaju škrgućući zubima, usmeravaju svoje medijske predradnike i mlade aparatičke, koje su instalisale u SKONUS-u i u vođstvima studentskih parlamenata, da učesnike studentskog protesta blate i anatemišu!

No, kao i uvek, nikakva prljavština ne prijanja na svetle obraze mladića i devojaka koji, sa upornošću i verom u ispravnost svojih zahteva oživljavaju herbarijumski prepariranu i poluosušenu društvenu i političku scenu Srbije.

Bila su do sada četiri velika i iznenadna studentska protesta. Oni ostali koje su pokušavala da organizuju oficijelna studentska vođstva, a odnosili su se na „studentska prava i uslove studiranja“, bili su uvek kratkog daha, neinspirativni i sa malim brojem učesnika.

Prvi veliki studentski protesti iz 1968. izazvali su dubinska politička pomeranja u tadašnjoj SFRJ. Iza njih su usledile razne „reforme“ i čuveni ustav iz februara 1974. godine koji je doneo promene u državnom i društveno-ekonomskom uređenju zemlje. Drugi veliki studentski protesti desili su se 1992. godine. NJihovi rezultati su, opet, bili višeslojni i dalekosežni, a vlasti su tokom i nakon njih izgubile veliki deo svog prethodnog „demokratskog kredibiliteta“, kojim su se „ponosile“ i zapušavale usta svakom kritičaru. Treći veliki studentski protesti trajali su 117 dana, od novembra 1996. do februara 1997. godine. Direktan povod tim protestima bila je krađa na lokalnim izborima 1996. godine, ali pravi razlozi su ležali u nezadovoljstvu studenata i naroda teškom socioekonomskom situacijom, u izolaciji zemlje i u želji ljudi, pre svega mladih, za promenama. Demonstracije su, tada, započele u Nišu i kasnije su se brzo proširile na sve veće gradove u Srbiji. Ti treći po redu veliki studentski protesti bili su uvertira za „petooktobarsku mirnu građansku revoluciju iz 2000-e“ i signal društvu da demokratski i antiizolacionistički procesi mogu da počnu. I evo ovih sadašnjih, četvrtih po redu, velikih studentskih protesta, koji su posledica teške aktualne socioekonomsko-privredne situacije i stranputice na koju su dovedeni građanski moral, društveno-politički odnosi unutar Srbije i kompletan školski sistem, sa naglaskom na visokom obrazovanju. Tokom ovih protesta kliče se protiv: diktature, rušenja državnih institucija, medijskog mraka, partokratije, kletokratije, boljševičkog odnosa prema imovini i stečenim pravima građana, protiv siromaštva, gladi, nezaposlenosti, bezperspektivnosti, velikih socijalnih i ekonomskih raslojavanja, itd.

Sasvim sigurno je da će i ovi veliki aprilski studentski protesti iz 2017. uzrokovati značajna tektonska društveno-politička pomeranja unutar Srbije, čije će se posledice, kao i ranije, ogledati u bitnim promenama postojećeg političko-ekonomskog sistema i u promenama političkih struktura koje predstavljaju paradigmu razvojnog ćorsokaka u kome su se građani našli.

Da ovde ne prorokujemo vreme za koje će se desiti, ali promene u politici i društvu dolaze, kao što se to dešavalo nakon prethodna tri velika studentska protesta. Ako aktuelne političke i državne strukture ne budu izigravale uvređene mladice i ne pokušaju da simuliranjem promena zadrže privilegije i kapital koji su protivzakonito stekle, a posebno ako ne potegnu osvetničku silu prema pobunjenoj mladeži i građanima, njihov odlazak sa društvene scene neće biti previše traumatičan. U suprotnom, neka se upoznaju sa skorašnjom smenom vladajućeg političkog establišmenta Južne Koreje i predsednice te države, gospođe Park Geun Hje.

Autor je profesor univerziteta

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari