Opomene Černobilja i Fukušime 1Foto: FreeImages / Cierpki

Pre 31 godinu, 26. aprila, dogodila se najveća mirnodopska nuklearna nesreća. Eksplozija nuklearnog reaktora Černobiljske elektrane odnela je brojne ljudske žrtve i ima nesagledivu materijalnu štetu.

Kontaminirano je oko 150.000 kvadratnih kilometara teritorije tadašnjeg SSSR, na prostorima Ukrajine, Belorusije, Rusije. LJudske žrtve u momentu havarije nisu bile prevelike, ali je u godinama posle pet miliona ljudi „platilo“ račun Černobilja.

Pravi razlog havarije, ipak, još nije razjašnjen. U pitanju je ljudska greška, ali, da li je ona bila nenamerna ili posledica Hladnog rata, koji je tada ulazio u završnicu?

Pre šest godina, na obeležavanju 25. godišnjice katastrofe, jedan ruski diplomata mi je dao šokantnu izjavu – Hladni rat je besneo, sovjetska privreda sve teže je nosila to breme. SSSR bi se raspao, možda desetak godina kasnije, ali, došle su dva neželjena događaja za koja smo manje-više sami krivi, Avganistan i Černobilj!

U martu 2011. godine dogodila se Fukušima, svet je ponovo u panici. Nuklearna nesreća se dogodila tamo gde je niko nije očekivao. Japan je posle šest decenija ponovo bio poprište nuklearne katastrofe.

Sovjeti su Černobilj pokušali da prikriju, ali je to brzo otkriveno. Nakon nedelju dana iz Švedske je stiglo dramatično upozorenje. Sa Fukušimom je već bilo teže. Po izjavama japanskih zvaničnika desio se samo bezazleni incident. Tek pre dve godine jedan ugledni japanski naučnik obelodanio je srazmere Fukušime. Vlada je od svog naroda krila istinu, a razlog je taj što su narodu morali da isplate ogromne štete. To već od Japana nije očekivano.

Nesreće su skoro svakodnevna pojava. Pre ovih, kao najveća slovila je havarija elektrane u Americi, Ostrovo tri milje. O manjim akcidentima se više i ne govori.

Da li je svet shvatio opomene Černobilja i Fukušime? Mislim da nije! Pre dve godine teroristi su se dokopali nuklearne elektrane u Belgiji. U strašnoj nameri osujećeni su takoreći slučajno. Tada su sprečeni, ali?

Autor je novinar i predsednik Inicijative „Opomena Černobilj – Fukušima“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari