Litiju zamenio političkim govorom 1Foto: FreeImages/ Cierpki

Za mene kao stalnog korisnika društvenih mreža bilo je iznenađenje kad je nametljivo na više portala ponuđeno da se pogleda 15-minutni video-snimak litije pod bombastim naslovom „Istorijski govor monaha Antonija: od Vučića do sada nije bilo većeg izdajnika“.

Kad sam saslušao monahovu besedu, koju je izgovorio ispred Narodne skupštine, kod mene se javila zebnja sa pitanjem: u kojoj ja to zemlji živim.

Raščinjeni monah Antonije, po imenu Dragan Davidović, inače sledbenik raščinjenog vladike Artemija, po meni, nije održao litiju „za pravoslavnu Srbiju“, kao pobožnu molitvu, već, verovatno od vlasti neodobren, politički skup. Slušajući ga, stekao sam utisak da u ovoj zemlji njemu niko ne valja.
„Sveti starac Gavrilo je rekao: molite se Bogu da ruski car (to nije Putin) dođe što pre da vas spasi, inače će sve veći od većeg izdajnika biti na vlasti do tada“, upoznao je, izgleda malobrojne, prisutne „srpske rodoljube“ sa prorokovim rečima.

– Zbog toga što je „pravdao“ Briselski sporazum, ja u životu od Vučića nisam video većeg izdajnika. On je gori od Tadića, koji je izdajnik par exsellens. On je izveo vojsku da bi sačuvao pedersku paradu – izdeklemovao je u svom političkom govoru monah Antonije. Nakon što ga je jedan građanin pokušao omesti u iznošenju teških optužbi, monah je nastavio u istom tonu: „Zavetnici, Obraz i i Naši nisu prave patriotske organizacije. Oni su gori od ovih što protestuju danas na ulicama. U vladi mi imamo masone i pedere, sve go izdajnik do izdajnika. Gde su nam parole protiv vakcina i NATO. Mi smo u pravoslavnom ropstvu. Nemamo onih koji će da ratuju protiv ekumenizma a imamo onih koji će da nas ujedine sa Vatikanom. Ova naša litija subotom je propovedanje istine, a ja bih želeo, ako je to moguće, da se litije održavaju svaki dan“.

Kad sam na kraju čuo monahove reči „nije daleko ni oružje Vuka Mandušića“, zabrinuo sam se, kao i, verujem, i mnogi drugi korisnici društvenih mreža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari