Peticija je versko-ideološki pamflet 1Foto: FreeImages/ Cierpki

Povodom peticije da se revidira izučavanje teorije evolucije u našem školstvu, a na inicijativu dr Srđe Jankovića, lekara iz Beograda, Etički komitet Srpskog lekarskog društva donosi sledeće zaključke:

1. Uznemirujuće je saznanje da 166 uglednih građana, uključujući i neke naučnike, ne razume i/ili podređuje nauku religijskim ubeđenjima i ideologiji.

2. Teorija evolucije nije samo naučno viđenje našeg porekla, već je nezamenljivo oruđe u svekolikoj nauci, uključujući i medicinu. Kako je još pre više od pola veka primetio Teodosijus Dobžanski, „ništa u prirodi nema smisla ako se ne sagleda kroz prizmu evolucije“.

3. Svođenjem teorije evolucije na „Darvinovu teoriju“, negira se vek i po razvoja našeg razumevanja evolucije i krupnih konceptualnih promena do kojih je došlo u međuvremenu.

4. Autori peticije prenebregavaju činjenicu da se teorija evolucije i dalje razvija i da upravo taj specifični kvalitet razlikuje naučnu teoriju od religijske dogme.

5. Kreacionisti doživljavaju Darvina kao svog dogmatskog oponenta, a ne začetnika važne naučne oblasti i utemeljivača konceptualnih oruđa kako da se ta oblast proučava. Kritika Darvina sa takve kreacionističke pozicije može se uporediti sa pokušajem da se opovrgne savremena fizika traženjem nelogičnosti u Njutnovim principima, a zanemarivanjem sveukupnog razvoja fizike u vekovima koji nas dele od tog kapitalnog dela.

6. Peticija je versko-ideološki pamflet uperen protiv same suštine nauke, te zahteva odbranu evolucije kao neodvojivog dela teorijske i praktične naučne misli. Ako u peticiji ima ičega dobrog, to je svest da o evoluciji mora više da se razgovara, da se zablude iznose na videlo i da građani steknu potpuniju predstavu o tome šta jeste i šta nije teorija evolucije.

Za Etički komitet SLD
Prof. dr Zoran Radovanović, predsednik

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari