EU neće biti kompletna bez Zapadnog Balkana 1Foto: Florian Wieser / EPA

Živimo u vreme višestrukih izazova: migrantska kriza koja se nastavlja, narastajuća pretnja od nasilnog ekstremizma i terorizma, ekonomska kriza u proteklih nekoliko godina – da nabrojimo samo neke od njih.

 Nijedna država ne može da reši ova pitanja sama ili u izolaciji. Naravno, suočavamo se sa brojnim unutrašnjim izazovima u EU, poput Bregzita, ali ja sam duboko uveren da vizija Evropske unije mira, slobode i prosperiteta nastavlja da bude ispravna. Mi, stoga, moramo da učimo iz nedavnih iskustava i pokrenemo promene, naravno, u Evropskoj uniji, u interesu evropskih građana. Treba nam Evropska unija koja će biti snažan akter u vezi sa velikim pitanjima, kao što su zaštita spoljnih granica ili konkurentnost naše ekonomije. S druge strane, potrebno je da se EU povuče iz manjih stvari, koje mogu da budu rešene na nacionalnom ili regionalnom nivou.

U ovom kontekstu, jasno mi je da evropski projekat neće biti kompletan bez pune integracije regiona Zapadnog Balkana. Srbija je ostvarila izuzetan napredak, pod veštim liderstvom Aleksandra Vučića, kada je reč i o reformama i o njenom putu integracije u EU. Srbija je sada, jasno, među vodećim pretendentima za pridruživanje EU. Drago mi je što je EU perspektiva vidljivo poduprta zasluženo dinamičnim pregovorima o pridruživanju, koji su vodili otvaranju osam pregovaračkih poglavlja, od čega su dva već uspešno zatvorena. Austrija će nastaviti da čvrsto podržava napore Srbije u budućnosti.

Ali, ne treba da zatvaramo oči: Postoji još mnogo puta koji treba preći, ostaje da se donesu odluke o mnogim bolnim reformama, i, što je još značajnije, da se te reforme primene. Veoma sam uveren da će se Srbija rigorozno uhvatiti ukoštac sa njima i radujem se otvaranju dodatnih pregovaračkih poglavlja u narednim mesecima. Takođe se nadam da će se Beograd i Priština ponovo angažovati sa punom energijom u dijalogu pod okriljem EU i u njihovom procesu normalizacije odnosa, budući da to ostaje ključni preduslov za sveobuhvatni mir i uspeh pregovaračkog procesa.

Autor je ministar spoljnih poslova Austrije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari