Ministrov šamar naučnom pristupu 1

Kako prenose mediji, odlukom Vlade od 4. maja, a na predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (MPNTR), imenovana su dva nova člana Upravnog odbora Centra za promociju nauke. Razlog je bio jednostavno pravljenje kritične mase koja bi u zakonskom okviru vodila razrešenju aktuelnog direktora Centra za promociju nauke – Nemanje Đorđevića.

U predlogu razrešenja čitam da su razlozi ovakve odluke MPNTR reagovanje direktora CPN-a na javnu debatu o peticiji za reviziju izučavanja teorije evolucije. Naime, Đorđević je uputio otvoreno pismo Ministru Šarčeviću sa molbom da ne razmatra pseudonačune inicijative i spusti medijsku prašinu oko slučaja koji ne bi smeo u Srbiji ni da poprima ozbiljniju medijsku pažnju. Jednostavno, ovakvi pseudoispadi izuzetno narušavaju ugled srpske nauke u svetskoj naučnoj javnosti.

Lično sam bila ponosna na reakciju direktora CPN-a koji je imao hrabrosti da istupi ispred naučne zajednice i iznese mišljenje svih nas. Na pismo se naslanja i inicijativa da se održi javna tribina u organizaciji CPN-a a na kojoj bi se sa relevantnim sagovornicima ova tema još dublje rasvetlila i dobila značajniji eho u javnosti. Ja ne vidim kome bi zasmetala javna rasprava o bilo kom pitanju, a kamoli o pitanju koje se direktno naslanja na naučnu pismenost i kvalitet obrazovanja.

A onda, kao grom iz vedra neba, javno zagovaranje naučnog pristupa dobija šamar. Nije ovde reč o poziciji Nemanje Đorđevića, ovde je reč o javnom ućutkivanju kritičkog mišljenja i istupanju protiv laičkih i pseudonaučnih iskaza. MPNTR, po mom skromnom mišljenju, mora da pravi atmosferu u kojoj se neguju argumentovana diskusija i kvalitet. Sada, u situaciji kada u Srbiji praktično gubimo i trunke kritične mase istraživača koji imaju snage i energije da se i dalje bave kvalitetnom naukom, MPNTR pokazuje da će brzom političkom rokadom na šahovskoj tabli da rešava svaki pokušaj održavanja kvaliteta i odbrane istine. Bojim se da to nije put. Tako ćete i dalje pratiti prospektivne stručnjake u inostranstvo.

Konačno, moram da iznesem zabrinutost sa budućnost CPN tima, koji sam imala sreće da predvodim kao v. d. direktora u kratkom periodu u 2015. godini. CPN tim je svetla tačka u poljuljanoj kulturi naučne pismenosti u Srbiji. Ima znanje, energiju i logistiku da ponudi mladima mesto za razmenu ideja i razvijanje kritičkog mišljenja kroz mrežu naučnih klubova širom Srbije; nudi istraživačima podršku da se osnaže na putu ka međunarodnim fondovima i kontaktima; a podvlačim da je prepoznatljiv je kao vrhunski partner u desetinama EU projekata iz oblasti promocije nauke, podizanja kvaliteta obrazovanja i negovanju naučne kulture.

Verujem da će moje pismo biti i apel ministru gospodinu Šarčeviću da ozbiljno razmotri davanje saglasnosti na preki predlog UO Centra za promociju nauke a u vezi sa smenom gospodina Nemanje Đorđevića. Ubeđenja sam da ministar želi isto što i mi naučnici.

Autorka je naučnica Centra za evolucionu biologiju Upsala univerziteta, Švedska

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari