Duh Beograda je mogućnost za svakog 1

Bliže nam se beogradski izbori, i mislim da ćemo se svi složiti da će oni, uz najavljenu promenu Ustava, biti najbitniji politički događaj u našoj zemlji u narednom periodu.

S obzirom na to da se ne dešava često da gradski izbori budu odvojeno od parlamentarnih ili predsedničkih, ovo će biti prilika da se kroz beogradske izbore nametne tema u kakvom društvu želimo da živimo. Ne samo u političkom, već i u organizacionom smislu. Prilika da se nakon više godina, za aktere kratkoročno uspešnog, a za društvo dugoročno pogubnog političkog egzibicionizma, na opozicionoj strani konačno pokrenu ozbiljne teme i nametnu suštinske razlike u odnosu na trenutnu vlast.

Biće to prilika da se izjasnimo da li želimo da živimo u otvorenom društvu koje afirmiše prava i odgovornosti pojedinaca kroz jasno uspostavljanje prava i obaveza decentralizovanih institucija ili ćemo slepo verovati da će nam život biti uređeniji ako jednog lidera zamenimo drugim „bezgrešnijim“, bez jasnog političkog stava u kom pravcu naš grad, a samim tim i celo društvo, treba da se razvijaju. Ako se beogradski izbori svedu na komunalizaciju politike, plašim se da ćemo opet propustiti priliku da konačno počnemo da menjamo način na koji želimo da uređujemo naše živote. Propustićemo priliku da pošaljemo poruku da zemlja mora drugačije da funkcioniše. Ne Vučić i njegova stranka, ne bilo koji drugi lider, nego naš život mora drugačije da funkcioniše.

Ako želimo da živimo kao razvijeni civilizovani svet, dostojno života u 21. veku, moramo da iz centra regiona, što Beograd svakako jeste, pošaljemo poruku da želimo grad i državu u kojoj građanin ima pravo da što neposrednije bira ko će da ga leči, ko će da brine za njegovu bezbednost, ko će kroz jasno definisane političke nadležnosti snositi i tu vrstu odgovornosti. Moramo poslati poruku da želimo da budemo grad otvoren za sve ljude, sve različitosti, grad spreman da živi svoj duh. A duh Beograda je mogućnost da svako živi svoj život kako želi, da bude šta želi, i da, kao takav, bude prihvaćen i oseća pripadnost našem gradu. Ako to pokažemo u Beogradu, pokazaćemo i da kao društvo imamo snage da konačno prelomimo hoćemo li iskoračiti iz tog kolektivističkog blata nacionalne države u kojoj smo svi taoci centralizovanog, birokratsko-političkog „prekomponovanja vlasti“ ili ćemo živeti u građanskoj, savremenoj državi, organizovanoj i skrojenoj tako da svako ko u njoj živi oseća da mu je omogućeno da sam bira i utiče na svoju budućnost.

Ne zaboravimo da je beogradsko biračko telo četvrtina ukupnog biračkog tela u zemlji, i zato smatram da će beogradski izbori biti mnogo više od pukog izbora ko će voditi gradsku upravu ili upravljati komunalnim službama. Beograd je zbog svoje veličine i značaja uvek bio pokretač širih društvenih promena, i ne vidim zašto ne bi tako bilo i sada. Beogradski izbori će biti prilika da pokažemo da Beograd pripada savremenom, civilizovanom svetu. A ako to uradimo u Beogradu, uradićemo i u Srbiji.

Autor je član Predsedništva LDP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari