Nezabeležena dvostruka predsednička promocija 1

Delimično inaugurisani predsednik Aleksandar Vučić poverio je mandat za sastav Vlade Ani Brnabić.

Istovremeno, što nije zabeleženo u političkoj i ustavnoj praksi, nominovao je i kopredsednika – Ivicu Dačića kao kompenzaciju, verujem, za ipak razočaranog lidera SPS-a. Precizirao je da će Brnabićka biti zadužena za oblast ekonomije, a Dačić za političku oblast. Time je jasno stavio do znanja ko će biti njihov koordinator.

Mada je konferencija za štampu sazvana da bi se konačno obelodanilo ime mandatara, AV je mandatarki posvetio jedva tri minuta: vredna i poseduje stručne i lične kvalitete. Ostali deo susreta sa novinarima odnosno obraćanja javnosti protekao je u njegovom poznatom ego maniru: najmlađi ministar svojevremeno, najmlađi premijer, najubedljiviji pobednik na svim izborima, najbolji rezultati u novijoj srpskoj istoriji (sa istorijskim suficitom)…

Istovremeno se, odgovarajući na pitanja svojih medijskih „sponzora“, obrušio na opoziciju i njene lidere pojedinačno. Time je izneverio svoje obećanje da će biti predsednik svih građana odnosno činjenicu da i opoziciju čine građani. Uz to je, kao što je presudio u svim aferama – od helikopterske do Savamale, ponovo preduhitrio tužilaštvo – ovoga puta u slučaju afere sa „batinašima“.

Opravdao je batinaše u stilu famoznog Đukanovića. Vrhunac tog, kako neko reče, agresivnog monologa je: okupite sve gubitnike, ja ću sam protiv njih, Srbija ima snažan branik, a to sam JA. U pojedinim trenucima nije bilo jasno kome se AV obraća – opoziciji ili novinarima. Vučić je, čini se, u svom scenariju i svemoći prevideo da će njegova odluka o mandataru izazvati u najmanju ruku nezadovoljstvo u vlastitoj stranci, „apsolutnom pobedniku na izborima“. Zar među nama nema niko ko je dorastao toj funkciji, upozorili su već prilikom konsultacija o mandataru svog neprikosnovenog lidera.

Vučić je u međuvremenu opsednut svojom drugom inauguracijom – 23. juna. Tim povodom formiran je komitet za proslavu – odnosno za putovanje „kroz srpsku istoriju“. Već je saopšteno da će Palata Srbija, što je treća rezidencija AV (Andrićev venac i vila Mir na Dedinju) biti uređena kao pravi vremeplov – sa prizorima iz srednjeg veka, ali i iz doba Rimskog carstva. Saloni će takođe biti tematski uređeni i svaki će predstavljati jedan deo Srbije. Sve to treba da se prezentira stranim gostima, prevashodno iz regiona, uz to i hiljadama domaćih zvanica, odnosno Vučićevih obožavalaca. U svakom slučaju, nezabeležena dvostruka predsednička promocija. Uostalom, da podsetimo na svež primer, francuski predsednik Makron je neposredno nakon svečanosti u Jelisejskoj palati preuzeo funkciju i ispratio svog prethodnika Olanda da bi istovremeno nominovao i mandatara. U pitanju je tradicionalni protokol koji se ne menja kako kome padne na pamet a uz to – Francuska u ovom trenutku možda nema toliki suficit u budžetu za raskošnu svečanost.

Autor je novinar u penziji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari