Brnabić iz "ekipe" u premijersku fotelju 1

Kada je odlučio da Ani Brnabić poveri mandat za sastav vlade, Aleksandra Vučića nije zanimalo šta o tome misle simpatizeri Srpske napredne stranke. Računao je na njihovu poslušnost – koliko god se ne slagali.

Ni većina Vučićevih kritičara nije imala zamerki na njegov izbor, jer „koga je sve mogao da izabere, dobro je“. Nekoliko zvučnih skraćenica u njenoj radnoj biografiji zadovoljilo im je osnovni uslov – da je za tu poziciju stručnija od drugih potencijalnih kandidata.

Ironija je što radno iskustvo buduće premijerke verovatno nije ono što ju je preporučilo za mesto prve žene države. Ona je, kako je KRIK otkrio, deo „ekipe“, odnosno prijateljski i poslovno povezana sa ljudima iz najužeg kruga predsednika Vučića.

Za Anu Brnabić javnost je prvi put saznala kada je odbranila Vučićevog kuma Nikolu Petrovića od optužbi da je pokušao da reketira firmu koja je htela da uđe na srpsko tržište.

Brnabićeva, koja je bila direktorka te firme, rekla je da kum nije zgrešio, a onda dala otkaz. Verovatno zbog bolje poslovne prilike – posle nepunih godinu dana postala je ministarka.

Pre nego što je ugrabila ovu šansu, Brnabićeva je međutim imala svoju firmu u kojoj joj je partner bio beogradski advokat Igor Isailović, čovek od najvećeg poverenja gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Naši novinari otkrili su ovu vezu tokom istraživanja imovine ministara.

Isailović godinama vodi gradonačelnikove poslove „sa strane“. Bivša supruga Malog rekla je za KRIK da ne postoji nijedan posao koji je on ikad uradio, a da u njemu nije učestvovao i Isailović.

Brnabićeva je otkrila da ju je sa Isailovićem spojio posao i da su vremenom postali prijatelji. Uvređeno je dodala da je neumesno da komentariše poznanstva svog advokata ili gradonačelnika Beograda sa kojim je išla u srednju školu. Ako se Brnabićeva kao nestranačka ličnost dosad držala podalje od Vučićevih diskutabilnih kadrova, ova poznanstva smeštaju je u prilično kompromitovanu skupinu. A kada se na to dodaju spekulacije da bi Mali mogao da bude postavljen za šefa njenog kabineta, onda je jasno da je budućoj premijerki upravo tu i mesto.

Odnos snaga najbolje ilustruje fotografija sa večere u restoranu „Savanova“, pre nekoliko dana, sa gostima iz Emirata. Preko puta Muhameda bin Zajeda Vučić sedi u sredini, a do njega „leva i desna ruka“. Mali se već pokazao kao pouzdan, njegovo je da se postara da se Ana kojim slučajem ne odmetne i ne počne da zvoca. A odsustvo zvocanja jedan je od kriterijuma na osnovu koga predsednik, kako je rekao, bira saradnike.

Tekst je prenet sa portala KRIK

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari