Brak nacionalizma i patrijarhalnosti 1

Godine 2011. u galeriji ULUS u Knez Mihajlovoj imao sam izložbu Razglednice iz Srbije. Bila je to reakcija na mentalno stanje u Srbiji u to vreme i pokušaj da se stanje duhovitošću relaksira.

Radovi iz opusa „Srpsko ovo srpsko ono“ npr. Srpska mađarska kocka, Srpsko mleveno meso, Srpska komoda su se poigravali sa takozvanim mekim nacionalizmom zvanične političke strategije i ideologije nažalost.

Zvanična politička ideologija od dolaska na vlast Slobodana Miloševića do danas osim u kratkom vremenu posle 2000. godine uz opstrukcije Vojislava Koštunice je bila i ostala nacionalistička. Nacionalizam u braku sa patrijarhalnošću kao što je to slučaj u Srbiji je smesa za tapkanje u mestu u najmanju ruku. Boris Tadić u čije vreme je bila prva izložba „Razglednice iz Srbije“ nije razumeo da treba ili nije hteo da pokuša da demontira nacionalizam devedesetih, no je pokušao da ga uljudi i smekša pa se eto pokazalo da ne možeš biti malo trudan (Čanak) i pripremio povratak tvrdih nacionalista i patriota a ustvari teških probisveta na vlast.

E sad za razliku od Svetislava Basare ja mislim da zločini u javnom prostoru ipak imaju veze sa porukama koje emituje vlast svaki dan i da ludaci u Norveškoj i Srbiji nisu poredljivi u društvenom kontekstu. To je vidljivo čim sednete za volan i vozite ulicama Beograda. Tu se posledica vladanja nasiljem nad pojedincima i institucijama i prezir prema sistemu i dijalogu, a o nedostatku bilo kakve empatije da ne govorim, potpuno jasno vide.

Brak nacionalizma i patrijarhalnosti uvek proizvodi, da ne kažem rađa, autoritarnost kao društveni model, a autoritarnost je na Balkanu uvek nasilje uvodila kao alat vladanja. Poželjan model ponašanja prenosi se i kopira te se nasilje prenosi u svakodnevni život. Krivicom za takvo stanje nije oslobođen ni DS ni Tadić s obzirom da su imali ozbiljnu istorijsku šansu da počnu demontažu nacionalističke ideologije pogrešnog sistema, a da su je potrošili i sami znate kako.

I još nešto, nove razglednice iz Srbije već imaju a biće toga još više, krvave mrlje. Voleo bih da se ta izložba u povoju nikad i ne desi, ali procesi pa i društveni procesi imaju svoje zakone.

* Autor je vajar iz Beograda

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari