Kupovina udžbenika je podvig 1

Početak školske godine većina roditelja u Srbiji dočekuje sa zebnjom i pitanjem – kako i sa kojim novcem pripremiti jednog ili više školaraca za novu školsku godinu.

U Srbiji, gde veliki broj stanovnika živi od minimalca i gde svaki treći radnik sanja prosečnu platu koja prema Republičkom zavodu za statistiku iznosi 49.238 dinara, to predstavlja pravi podvig.

Tržište udžbenika je visokoprofitalan biznis. To je dovelo do velikog broja izdavača. U Srbiji trenutno postoji 79 licenciranih izdavača od kojih 11 sa licencom za sve nivoe obrazovanja, a 68 sa licencom za pojedine nivoe i oblasti obrazovanja.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo je konačnu listu udžbenika za osnovnu školu. Radi se o prijavljenim udžbeničkim kompletima na Javnom konkursu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ove godine za predmet srpski jezik prijavljeno je 14 kompleta, za matematiku 10, za predmet Svet oko nas devet, Likovnu kulturu šest, Muzičku kulturu 10 i Fizičko vaspitanje jedan komplet. Za nastavu srpskog jezika u osnovnoj školi na tržištu postoji čak 52 različita bukvara, čitanki i knjiga.

Opravdanje za ovoliki broj udžbenika ne postoji. Bilo bi dobro kada bi razvoj nauke bio takav da postoji potreba da se nova naučna dostignuća svake godine unose u udžbenike, ali nije tako. Moglo bi se očekivati da zbog tolike konkurencije cena udžbenika bude niža ali, nažalost, to nije slučaj.

Majka sam dva školarca. Mlađe dete može da nasledi od starijeg obuću i odeću, ali udžbenike ne može. Za komplet udžbenika za 5. razred potrebno je izdvojiti 13.122,90 dinara, a za sedmi 15.885,90 din. Ove cifre nisu konačne. Za ranac, pernicu, flomastere, bojice, sveske, blokove, vežbanke, opremu za fizičko i ostale potrepštine, potrebno je izdvojiti još desetak hiljada dinara.

Kao prosvetni radnik svesna sam činjenice da je za nastavni proces kvalitetan udžbenik veoma bitan, ali ne odobravam veliki broj potrebnih udžbenika za jedan predmet. To je posebno slučaj kod predmeta srpski jezik gde učenici nižih razredna svakodnevno u školu nose četiri udžbenika.

I ovog septembra radost zbog škole zamenjena je strepnjom i brigom. Još samo da neko u vlasti prihvati realnost i prestane da školstvo u Srbiji naziva – besplatnim.

Autorka je članica OO Dosta je bilo Palilula

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari