Komisiji nebitan Kraljevdan 1

Povod za ovaj tekst dobili smo na konferenciji za štampu koju je, povodom obeležavanja osam vekova od krunisanja Stefana Prvovenčanog u Žiči, nedavno održao gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić sa saradnicima.

Tu je medijskim poslenicima upućena i neka vrsta apela da pišući o ovome imaju u vidu i značaj manifestacija za pozicioniranje Kraljeva u javnom medijskom prostoru u pozitivnom kontekstu. A kako u praksi funkcioniše to planiranje i definisanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Kraljeva vidi se iz sledećeg primera.

U Kraljevu su u julu sa ogromnim zakašnjenjem doneli odluku o raspodeli sredstava za sufinansiranje medijskih projekata u 2017. godini, a čiji je prvi deo medijima transferisan tek polovinom avgusta. Odluka o konkursi doneta je početkom aprila, umesto početkom godine, a odluci o raspodeli sredstava je prethodila odluka Gradskog veća o formiranju komisije doneta u junu. Među 34 aplikanta na ovom konkursu u Kraljevu bio je i list Danas, odnosno njegov izdavač d. o. o. Dangraf, sa projektom „Srbija slavi Kraljevdan“. U opisu, u skladu sa propisima naveli smo, između ostalog da će se „projekat Srbija slavi Kraljevdan baviti raznim aspektima manifestacije Saborni dani Kralja Stefana Prvovenčanog, sa akcentom na naučni skup koji će biti organizovan u Kraljevu povodom 800 godina krunisanja Kralja Stefana Prvovenčanog i dve godine kasnijeg proglašenja autokefalnosti srpske crkve, što je prvo međunarodno priznanje državnosti Srbije u njenoj istoriji, pa bi 7. oktobar trebalo da se slavi i na nivou cele države, a ne samo kao Dan grada Kraljeva.“ Obrazlažući značaj projekta napisali smo i da je marta ove godine obrazovan Odbor za organizovanje programa Saborni dani kralja Stefana Prvovenčanog – Svetog Simona monaha i da Kraljevo ima prava da baštini tradiciju dugu osam vekova.

Krajem jula, odbijajući projekat „Dangrafa“ za list Danas, izabrana komisija napisala je i ovo: „Komisija je mišljenja, vodeći se isključivo kriterijumom manjeg značaja (sic!) za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Kraljeva, da neće predlagati da se sredstva dodele ovom projektu“ (završen citat)… I to Gradsko veće usvoji 15 dana pošto je predsednik Vučić, 12. jula, prihvatio da bude pokrovitelj nečega što je, kako je napisala komisija „manjeg značaja“ za Kraljevo i Srbiju. Komisija je, kako u njenim dokumentima piše zasedala 13, 14. i 23. jula, a Gradsko veće je odlučivalo 27. jula. Ovo su samo hronološki poređane činjenice, a ako se očekuje odgovor na pitanje iz nadnaslova ovog teksta, moramo vas uputiti na rukovodstvo grada Kraljeva. Ako vas oni pak upute na članove komisije, ili pak na kabinet Predsednika to je, ipak, ozbiljna stvar. Valjda komisija i kabinet predsednika imaju argumente za svoje odluke.

A što tiče lista Danas, on je prepoznavši značaj ove manifestacije najavljujući istu, već odradio deo svog posla. Praćenje eventualnih poseta političara manifestacijama ma kog ranga i formata, rado prepuštamo kolegama čiji su projekti odlukom komisije prepoznati kriterijumom „većeg“ značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja na teritoriji Grada Kraljeva.

Autor je novinar iz Kraljeva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari