Promovisao je bratstvo Srba i Hrvata 1Foto: Medija centar

Savez antifašista Vojvodine sa žaljenjem je primio vest o smrti uglednog hrvatskog publiciste, pisca, istoričara i angažovanog intelektualca Slavka Goldštajna.

Zbog tog velikog gubitka za hrvatsko društvo i čitav postjugoslovenski kulturni prostor, upućujemo izraze saučešća njegovoj porodici i svim iskrenim antifašistima u Hrvatskoj. Kroz čitav svoj dugi i plodni životni vek, Goldštajn je bio vertikala i simbol antifašističke tradicije Jugoslavije i Hrvatske. I do poslednjeg dana je ostao hrabar i beskompromisan, upozoravajući, pred najnovijim naletom normalizacije fašizma i relativizacije ustaštva, da je Hrvatska zbog toga kompromitovana u svetskim razmerama.

U svojim knjigama, koje će ostati kao važan potporni stub borbe protiv istorijskog revizionizma i rehabilitacije NDH u borbi za istorijsku istinu, jednako koliko i u svojim javnim istupima i publicističkim angažmanom, Slavko Goldštajn je promovisao časne antifašističke tradicije i bratstvo hrvatskog i srpskog naroda u Republici Hrvatskoj. Strahote ustaškog režima tokom Drugog svetskog rata i ubistvo oca podstakle su ga da kao vrlo mlad pristupi partizanskom pokretu i na delu učestvuje u borbi za slamanje fašizma. To istorijsko iskustvo obeležiće ga za ceo život. Posebno je teško doživeo širenje nacionalizma i povampirenje ustaške ideologije u Hrvatskoj nakon sloma socijalizma, kao i najdirektniju negaciju i odricanje od antifašizma poslednjih godina u Hrvatskoj.

Slavko Goldštajn bio je čovek mira, dijaloga i tolerancije. Ustajao je protiv svih balkanskih nacionalizama i falsifikovanja istorije. Savez antifašista Vojvodine neće zaboraviti njegovo veliko i neizbrisivo delo. Nadamo se da će u vremenu koje je pred nama hrvatsko društvo i tamošnji antifašisti graditi budućnost na ovakvim svetlim primerima kakav je bio Slavko Goldštajn.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Autor je predsednik Saveza antifašista Vojvodine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari