Site name

Reagovanje na tekst Zorana Radovanovića "Doktorkin krstaški rat protiv vakcinacije"

Diskvalifikacije predsednika Etičkog komiteta

* Epidemiolog Radovanović bi mogao da se statistički pozabavi verovatnoćom istih osobina koje prepoznaje kod svih svojih "protivnika", ali i time što se u pogovoru svoje knjige zahvaljuje čoveku koji proganja kritičare obavezne vakcinacije po internetu i želi im "smrt u teškim mukama"

Profesor Zoran Radovanović postigao je u akademskom svetu gotovo sve što se može postići. Za razliku od njega, ja njegove stručne kompetencije neću dovoditi u pitanje.

6

Piše: Jovana Stojković

21. septembar 2017. 12:30

Foto: FreeImages / Cierpki

Ipak, ono što me buni kao nevoljnog pratioca njegovog rada je pitanje zbog čega se profesor u raspravama koje se tiču za ili protiv obavezne vakcinacije ne poziva na činjenice, već pristupa isključivo napadima ad hominem.

U ovo disciplini, profesor se odlično profilisao svojom knjigom "Istina o vakcinama" koju je posvetio savesnim roditeljima koji su se mogli upoznati sa profesorovim umećem psihodijagnostike nevaljalih kolega. Evo kako Radovanović, inače predsednik Etičkog komiteta SLD, opisuje stručnjake koji kritikuju obaveznu vakcinaciju:

Mark Gajer, američki istraživač koji je ukazao na vezu tiomersala i autizma, opisan je kao neko koga su "stručnjaci ismevali", koji "paranoidno veruje u besplatne vakcine" i koji se nije baktao istraživanjem, već je do rezultata dolazio "razmišljanjem".

Kristofer Šo, kanadski profesor oftalmologije, prema Radovanoviću, objavljuje metodski neprihvatljive članke "protiv vakcinacije" koje radi sa "lošom namerom".

Tatjana Obukanič, imunolog, zbog svog stava o neobaveznoj vakcinaciji i izdate knjige "Vakcinalna iluzija", u kojoj je "sve toliko pogrešno da se postavlja pitanje njenih motiva", opisuje se kao "prosvetljena nakon što se porodila", a njene izjave su "ogoljeni primer rasne higijene" i "poziv na rušenje svih vrednosti u društvu".

Lucija Tomljenović, molekularni biolog i istraživač, "uspeva da po neku svoju ideju progura po naučnim časopisima" iako osuđuje njenu "antivakcinalnu aktivnost".

Petru Ivanovskom, dečjem hematologu i profesoru pedijatrije, "laska pažnja javnosti koja se stiče zapaljivim izjavama". Iako je trebao da u Londonskoj laboratoriji istražuje tezu po kojoj je di-te.per vakcina triger dečje limfoblastne leukemije, Radovanović zaključuje da su "naučni kongresi nekada praćeni bizarnim izjavama i postupcima", uz dalje opise o "nedostatku samouvida i neutemeljenom osećaju samoveličine".

Branimir Nestorović, dečji pulmolog i profesor pedijatrije , optužen je za "jeretičke misli" koje mu Radovanović oprašta zbog "porodičnih razloga". Dakle, govoriti kritično o vakcinaciji može samo onaj kome je dete oštećeno vakcinom, a usput je i profesor pedijatrije.

U istom duhu profesor Radovanović je pisao i prethodna dva teksta u "Danasu", na koja reagujem. Opet "nedostatak samouvida, samoveličina, antivakcinalna aktivnost, loša namera, teorija zavere, prosvetljenje, varikina, ksenofobija i rasne higijena".

Epidemiolog Radovanović bi mogao da se statistički pozabavi verovatnoćom istih osobina koje prepoznaje kod svih svojih "protivnika", ali i time što se u pogovoru svoje knjige zahvaljuje čoveku koji proganja kritičare obavezne vakcinacije po internetu i želi im "smrt u teškim mukama", zbog čega je i na sudu.

Obavezna vakcinacija je suprotna članu 25. Ustava republike Srbije, Konvenciji o ljudskim pravima u biomedicini član 2., Povelji EU o osnovnim pravima član 3., Zakonu o pravima pacijenata član 7, 8,44., Zakonu o zdravstvenoj zaštiti član 25. Evropski sud za ljudska prava presudio je 9. jula 2002. da obavezna vakcinacija, kao neželjeno lečenje , ometa zagarantova pravo na privatnost. Savet Evrope osudio je 29.4.2010. bliskost farmaceutske industrije i "struke" tokom "pandemije "svinjskog gripa. Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima u članu 49., dokumentaciju na osnovu koje su se vakcine registrovale čuva kao "službenu tajnu" kojoj nema pristup ni stručna, ni laička javnost. Obavezna vakcinacija krši Osnovna etička načela u članu 2 3,4,5, 6, ,9,

Ovim završavam javnu raspravu sa dotičnim. Svako sledeće klevećenje i bacanje varikine u oči javnosti, neka mu je na čast.

Autorka je psihijatar

povezane vesti

Vojvodina Republika ideja slobode

14

Piše: Aleksandar Odžić

Biti ministar Vujović

6

Piše: Dragana Rakić

O zločinima nema kompromisa

9

Piše: Kenan Hajdarević

komentari (6)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Marko

21. septembar 2017.

Hvala doktorka! Radovanović bi mogao da izađe sa Vama na duel ali često odbija, pitam se zašto? "smrt u teškim mukama"...pitam se koliko takvih šeta ulicama?

Pera Kojot

21. septembar 2017.

Psihijatar, daklem osoba nestručna u pitanjima imunologije postojanje antivakcinaškog pokreta zasniva na citiranju prevaranata. Kad neko diskredituje njene izvore onda je to napad na ličnost a ne temu? Interesantno je da svi slični muljatori (vračevi, gurui,ali i sveštenici i političari) koriste iste trikove. Dokazi, jedino bitno! Gde su dokazi da vakcine izazivaju to što kažete? Hint Danasu: nije sloboda govora svakoga puštati da lupeta

Ma ravna je, jeeesteeee

21. septembar 2017.

Najbolje receno: "Ne morate vakcinisati svu svoju decu, samo onu koju zelite da zadrzte."

baka

21. septembar 2017.

Gospodjo, da ja sedim u Lekarskoj komori oduzela bih vam licencu! Zato sto NAGOVARATE ljude da ubijaju svoju i tudju decu time sto izbegavaju vakcinaciju. Niti vam je imunologija struka, niti ste dobar psihijatar, jer umesto argumenata koristite uvrede, a vase delovanje je opasno po drustvo.

Nokaut

21. septembar 2017.

Nokaut u trećoj rundi.... Neće vam odgovoriti Jovana, jer nokaut označava kraj borbe u kojoj je Radovanović koristio rukavice sa ekserima. Čestitam, uspeli ste da napravite jedan čist i fer nokaut.

Sta reci

23. septembar 2017.

U USA gotovo 20% privrednog kriminala počinjeno je od strane tvrtki koje proizvode lekove. Npr. lek protiv bolova Vioxx. Bilo je mnogo naznaka da će to biti opasan lek, no u medicinskoj literaturi objavljene su dezinformacije u cilju promocije Vioxx-a. Zbog toga je lek prihvaćen i plasiran na tržište. Nakon četiri godine, zbog čestih i ozbiljnih nuspojava, lek je povučen s tržišta.  Ili Lek za dijabetes Avandia još je jedan primer.  Između 1999 i 2007. procenjuje se da je uzrokovao više od 80.000 nepotrebnih slučajeva srčanog udara.   GlaxoSmithKline (GSK), proizvođač Avandije, sakrio je prave informacije o leku na više od 10 godina, jer je znao da će točne informacije loše utecati na prodaju. "Iz  istraživanja  u  kojima se  analizirao  odnos  između  nalaza  studija  i  njihova  financiranja  proizišlo  je  da  ona što  ih  plaćaju  farmaceutske  kompanije  četiri  do  pet  puta  češće  proizvode  rezultate  u prilog  sponzoru  nego  istraživanja  koja  se  financiraju  iz  drugih  izvora." Odakle to slepo verovanje farmaciji? A gospodin Radovanovic bi mogao pitati nekog kolegu imunologa od kad je vestacka imunizacija bolja od prirodne? Kako to da je ljudski imunitet sve slabiji nakon vestacke imunizacije? Takodje kako su antibiotici uticali na nas imunitet? I na kraju nek pogleda zdrastveni karton americke dece i objasni odakle toliki porast obolelih? Dijabetes tipa 1, karakteriziran kao autoimuna bolest, jedna je od najcescih kronicnih bolesti dece i adolescenata. Sve se cesce dijabetes otkriva kod male dece, cak mladje od pet godina, što pre nije bio slučaj.