Site name

Otvoreno pismo ministrima Vladanu Vukosavljeviću i Vanji Udovičiću

Državna podrška vulgarnosti, besmislu i beznađu u srpskoj kulturi

* Vi koji se bavite kulturnim razvojem, obrazovanjem i propagirate bolju budućnost u Srbiji, besramno ste dali podršku i time afirmaciju, ne umetničkoj slobodi, ne običnoj psovci, već prostakluku koji se sa svakim minutom snimljenog materijala, pretvara u sve veću patologiju, pod izgovorom "zgodnog društvenog ogledala za nove generacije"

Poštovana gospodo ministri, gospodine Vukosavljeviću, gospodine Udovičiću, direktore FCS, predsednice UO FCS, nezainteresovane kolege i još nezainteresovaniji novinari.

10

Piše: Slobodan D. Pešić

22. septembar 2017. 14:00

Foto: Imbd

Povodom predloga "Strategije razvoja kulture Republike Srbije od 2017. do 2027." i organizovanja javnih rasprava u vezi sa njim...

U ponedeljak, 18. septembra 2017. kada je cela nacija dočekala "srebrne košarkaše" ponosna i sa nadom da bi budućnost njene dece mogla da bude svetlija, u "prime time"-u, (21h), na televiziji "PRVA" koja ima nacionalnu frekvenciju, prikazan je domaći film "Jesen samuraja" ...

Film je sufinansiran i podržan!!! od strane Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije, Ministarstva za sport i omladinu republike Srbije i Filmskog centra Srbije uz obrazloženje "kompetentne" komisije:

Poštovana gospodo ministri kulture i sporta koji ste i potpisani na špici filma, ako niste imali priliku da pogledate šta ste podržali, reći ću vam, da sam sa mukom i gađenjem odgledao "romantičnu i laku priču o odrastanju" zatečen i gnevan od samog starta... ali ne zbog filma, već zbog vaše podrške!

U filmu "Jesen samuraja" su izgovorene psovke nemerljivo mnogo puta, ali je vrhunac u završnoj sekvenci filma, na 109. minutu, u sceni koja traje 35 sekundi, kada glavni junak izgovara sedam puta (citiram) "puši kurac"!!! u sali punoj dece, koja su tu zbog sportskog takmičenja???

Prema proceni komisije Filmskog centra Srbije, film "Jesen samuraja " je trebalo da bude "pokušaj dobrog i gledljivog filma za narod" i trebalo je da bude namenjen onima kojima "će to biti prvi odgledani film u životu", odnosno deci?!

Izvinite, osobama iznad dvanaest godina, kako nas je upozorio emiter, jer ovi sa trinaest "verovatno" već prepoznaju značaj, suštinu i prosperitet ukoliko (im) puše u Srbiji, pa je film mogao da posluži kao dodatna edukacija?!

Zamolio bih Vas da sami, pred ogledalom, ili u krugu svoje porodice ili kolega na poslu, glasno izgovorite "puši kurac!"... 7 (sedam) puta u roku od trideset sekundi. Evo, ja ću prvi: puši kurac!... puši kurac!... puši kurac!...puši kurac!... puši kurac!... puši kurac!... puši kurac!... Eto, lako je, ali je toliko glupo i besmisleno...

A možda nije komisiji i onima koji su njihov predlog podržali?! Ministre Vukosavljeviću? Ministre Udovičiću? Gospođa Nado - "lepše je sa kulturom"? Gospodine Jevtiću...?

Kakvo licemerstvo!

Vi koji se bavite kulturnim razvojem, obrazovanjem i propagirate bolju budućnost u Srbiji, besramno ste dali podršku i time afirmaciju, ne umetničkoj slobodi, ne običnoj psovci, već prostakluku koji se sa svakim minutom snimljenog materijala, pretvara u sve veću patologiju, pod izgovorom "zgodnog društvenog ogledala za nove generacije", pa nemojte da se začudite kada vas sutra perspektivne "nove generacije" pitaju da li, citiram iz filma, "pripadate onima koji puše kurac, ili onima kojima puše kurac"!

U očekivanju vašeg odgovora o vašoj odgovornosti u kulturi, vidimo se na javnoj raspravi o "Strategiji razvoja kulture Republike Srbije od 2017. do 2027." u Beogradu, 28. septembra.

Ovoga puta ću se potruditi da ovo ne ostane samo među nama i na: "(Ma), puši kurac"! kao do sada, jer posle svega, ipak je "teško biti fin"!

Autor je reditelj filma "Slučaj Harms" koji je 2016. proglašen za kulturno dobro od velikog značaja.

povezane vesti

Vojvodina Republika ideja slobode

14

Piše: Aleksandar Odžić

Biti ministar Vujović

6

Piše: Dragana Rakić

O zločinima nema kompromisa

9

Piše: Kenan Hajdarević

komentari (10)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Marijana Krajnovic

22. septembar 2017.

Pa nije bas tako....ja nisam uopste znala da se toliko puta čuje pomenuta ŕecenica dok mi Vi niste dali do znanja. Gledsla sam i pratila neke druge stvari. Film sam gledala sa desetogodišnjim sinom koji mi ni jednom na tu recenicu nije skrenuo pažnju. Jel moguce da mi ne čujemo a da samo vi čujete. Vi izgleda ovo radite iz nekih drugih razloga....FILM JE FANTASTICAN.

Kalča

22. septembar 2017.

Gospodine Pešiću, u potpunosti ste u pravu. Ova vlast, bojim se da je tako, s namerom uništava kulturu našeg društva. Jer, nekulturan pojedinac, nekulturna zajednica, nacija, nekulturno društvo... su najželjeniji poligon za divljanje samovolje, bezvlašća, smrtonosne eksploatacije. To su, nažalost, već ostvareni interesi ove ovlasti - društvo pretvoreno u beslovesnu, nekultivisanu, nekritičku, poslušnu masu tupavih pojedinaca. Pojedinaca koje je lako nagnati da služe intresima vlasti, a na sopstvenu štetu - i to na perverznu radost tih i takvih pojedinaca. Gde je izlaz? Zna se - istorija pamti puno načina.

Orwell Vegan

22. septembar 2017.

Bravo, majstore! Mislim da si propustio da navedes RTS kao sponzora takodje, kao i ostale sponzore, recimo opstinu Becej, koji su posto je film tamo snimljen dovodili decu na premijeru. Mozete misliti kako je to ispalo. Evo i ja bih napisao jedno pismo, pa predlazem da napravite seriju pisama onih koji ne mogu da dobiju sredstva od ovih likova za filmove, to bi bio dobar potez. Ja radim dokumentarni film sa desetak koprodukcija u svetu, a film je podrzan od strane najznacajnije fondacije u oblasti kulture i zivotinja, a ucestvuje krem pokreta za prava zivotinja. Srbija je podrzala film sa 0 dinara, bukvalno, a ponuda RTS-u da se radi koprodukcija je odbijena iako ce film imati premijeru u LA. Treba najzad raskrinkati laznu elitu koja uzima ogroman novac za filmove i nesmetano gradi karijere da bi se posle tapsali po ramenu i delili nagrade na bezbroj bezveznih festivala dok te komisije za filmove ni ne citaju poslate aplikacije.

Aco

22. septembar 2017.

Tesko je razabrati dali je ministar za kulturu u Srbiji Mitrovic ili Vucicevic no u oba slucaja navedeni film je olicenje njihovog poimanja kulture. Zalost i jad.Tesko je ta imena navesti a ne osetiti ......

real dr

22. septembar 2017.

Nažalost gospodine Pešiću pišete nepismenima i govorite gluvima...

Magle na vidiku

22. septembar 2017.

Bravo gospodine Pešiću. Ali,........ molim Vas kome se to Vi obraćate? Pa svi oni koje pominjete, uz mnooogo drugih, valjda je to svima poodavna jasno, su na tim mestima na koja ih je neko posadio iz drugih razloga a ne da se bave onim što im je u opisu posla. I šta onda od njih tražite? O kojoj kulturi je ovde reč i o čemu se može s njima razgovarati, pogotovo o nekim "strategijama"? U poslednjih četvrt veka rapidno posrćemo kao društvo na svim poljima, doslovce, pa što bi kultura bila izuzetak. Permanentno je - i to, skoro, nikoga ne zabrinjava, stvarana podloga da na medijskoj, političkoj, kulturnoj, sportskoj,......... i mnogim drugim scenama zavlada nekultura, prostakluk, bezobrazluk, nevaspitanje, nepristojnost, nekopetentnost, provincijalizam i mnogo čega lošeg. Neće nama, što se tiče ovih stvari, još duuuugo biti bolje i nikakve vascele strategije nam neće pomoći. Ljudi, pa mi smo pojam Sistema vrednosti potpuno dezavuisali i skrajnuli ga na margine društva. I šta onda očekujemo? Pazite, "strategiju" (namerno pod navodnicima) prave, kreiraju i predlažu oni isti koji su veoma, presudno i nedvosmisleno, zaslužni za goe pomenuto stanje. I šta,...... imaćemo strategiju bez strategije!? P.S. U, iole, pristojnijim zemljama ovi koji se pominju, a i mnogi drugi involvirani činioci, zbog ovakvog skandala bi sami stavili na raspolaganje svoje funkcije onima koji su ih postavili. Pre svega kao lični i moralni čin. Ovde je to iluzorno očekivati.

IJ

22. septembar 2017.

Bravo za tekst. I sam sam osetio gadjenje prilikom gledanja ovog filma, koji i bez navedenih prostakluka svrstavam u jedan od najgorih koje sam odgledao. Pogotovo mi se nije dopala scena sa psovkama u hali punoj dece.

Biljana Belada

24. septembar 2017.

Naš reditelj Slobodan Pešić je pored Kusturice i Aleksandra Petrovića jedini naš reditelj čiji je film bio u glavnoj selekciji festivala u Kanu. To nije mala stvar. Njegov film Slučaj Harms je odličan film, i Vim Venders je svijevremeno rekao da se njime inspirisao kada je pravio film Nebo nad Berlinom..Umesto da negujemo takve umetnike kojima možemo da se ponosimo, mi smo došli do toga da oni danas moraju da pišu ovakve tekstove. Pa kakva smo mi to zemlja?!

Mitar

25. septembar 2017.

Diletanti koji su sami sebi dodelili status umetnika, već dugo godina haraju raznim konkursima koji se finansiraju od para poreskih obveznika. U konkretnom slučaju, neduhovitost se prikriva psovkama koje postaju same sebi svrha, dakle obična perverzija. To nije nešto što bi ministarstvo trebalo da finansira.

Gojko

25. septembar 2017.

Tačno i precizno. Bravo gospodine Pešiću.