Site name

Visoko obrazovanje Srbije je ubijeno politikom, kvazinaukom, diletantizmom i ćutanjem

Rektori saučesnici u ubijanju obrazovanja

* "Kada su nacisti došli po komuniste, ja sam ćutao, jer nisam bio komunista", kaže Niemoller. Rektori i prorektori državnih univerziteta Srbije su ćutali kada je tadašnji mandatar za sastav nove Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, jeftinim političkim dogovorom, dao u šake sudbinu nauke i visokog obrazovanja Muameru Zukorliću

Biti savremenikom današnje vlasti u Srbiji, a biti istinskim posvećenikom nauke i univerzitetskog delanja, znači biti u stalnom sukobu i sa vlašću i sa samim sobom.

23

Piše: Dušan Teodorović

10. oktobar 2017. 12:00

Foto: Miroslav Dragojević

Kako je moguće da nedostatak pameti i obrazovanja i netalenat pokušavaju da zavladaju akademskim prostorom Srbije? Kako je došlo do stvaranja kvazinauke koja se preko nosilaca kič doktorskih titula kao kancer širi po zdravom tkivu srpskih fakulteta? Ko je morao, bar da pokuša, čija je bila profesionalna i moralna dužnost, da brani civilizacijske vrednosti, talenat, požrtvovani rad, stvarne naučne rezultate i preostali ugled srpske nauke i obrazovanja? Nažalost, čini se da su, ponašajući se kao junaci čuvene poeme "Došli su prvo po... " luteranskog sveštenika Martina Niemollera, rektori srpskih univerziteta i članovi Konferencije univerziteta Srbije, duže vremena, saučesnici u ubijanju nauke i visokog obrazovanja u Srbiji. Da li postoji i kolika je njihova moralna odgovornost zbog ćutanja i saučesništva?

"Kada su nacisti došli po komuniste, ja sam ćutao, jer nisam bio komunista", kaže Niemoller. Rektori i prorektori državnih univerziteta Srbije su ćutali kada je tadašnji mandatar za sastav nove Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, jeftinim političkim dogovorom, dao u šake sudbinu nauke i visokog obrazovanja Muameru Zukorliću. Negde u junu 2016. godine, Aleksandar Vučić je za vodeću naučnu i prosvetnu pamet u Srbiji postavio Muamera Zukorlića, novopridobijenog koalicionog partnera. Koalicionom partneru je bila potrebna akreditacija velikog biznisa - privatnog univerziteta koju je čitavu deceniju bezuspešno pokušavao da dobije. Vučiću je bio potreban građanski mir u Sandžaku, makar lažni i prividan, stabilna koalicija i glasovi dojučerašnjih ljutih neprijatelja.

Srpska javnost je očekivala da, bar neko od rektora, od onih što im posle isteka mandata, zauvek kače portrete u zlatnom ramu po svečanim salama univerziteta, nešto kaže, da zasluži zauvek zlatni ram na jednom od zidova u svečanoj sali. Da kaže da se na slične pozicije u svetu, na kojima se odlučuje o naučnoj i prosvetnoj politici jedne zemlje, imenuju nobelovci, visokocitirani naučnici i rektori vodećih univerziteta. Svi su ćutali.

Javnost, van srpskih univerziteta, koja se od aktuelne vlasti razlikuje i intelektualno i moralno, je ipak progovorila. Pokrenuli smo 30. juna 2016. godine peticiju kojom se zahtevala smena Zukorlića sa mesta predsednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Skupštine Srbije. Za svega nekoliko dana našu peticiju je potpisalo 11.136 građana Srbije. Građani su branili svoje univerzitete i fakultete, amfiteatre i nauku umesto rektora, prorektora i dekana. Peticiju nije potpisao nijedan rektor ili član rektorskog kolegijuma državnih univerziteta, članova Konferencije univerziteta Srbije. Ćutali su. Građani su svojim potpisima na peticiji branili ponižene naučnike, profesore, asistente, nastavnike, inženjere, informatičare i sve druge građane Srbije, dok su se rektori ponašali kao da ih se sva ta b(r)uka nimalo ne tiče. Oćutali su postavljenje dogmatski školovanog verskog vođe, stručnjaka za šerijatsko pravo, na mesto koje podrazumeva dokazane naučne i pedagoške kvalitete, sposobnost komuniciranja sa međunarodnom naučnom zajednicom i viziju modernog sveta. Oćutali su zaustavljanje naučnog i tehnološkog razvoja Srbije, poništavanje njenog kulturnog identiteta i njeno udaljavanje od savremenog sveta.

"Kada su nacisti došli po socijaldemokrate, ja sam ćutao, jer nisam bio socijaldemokrata", govori u poemi Niemoller. Rektori su ćutali i kada je gospodin Zukorlić, za svoje koaliciono partnerstvo, nagrađen zaključkom Vlade Srbije od 19. juna 2017. godine u kome se, između ostalog, navodi da se studijski programi na Zukorlićevom privatnom univerzitetu "smatraju odobrenim, odnosno akreditovanim studijskim programima", kao i da diplome koje je izdao Zukorlić "imaju status javnih isprava, te da se mogu koristiti kao dokaz o stečenom visokom obrazovanju". Aleksandar Vučić je tada izvoleo smatrati da se Zukorlićevi programi smatraju odobrenim, a svi rektori i članovi Konferencije univerziteta Srbije su tada izvoleli ćutati. Nijedan rektor ili član rektorskog kolegijuma državnih univerziteta nije reagovao na uzurpatorsko ponašanje Aleksandra Vučića i Vlade Srbije i gaženje, kako Akreditacione komisije, tako i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. Ćutali su.

"Peščanik" i "Krik" su prvi objavili detaljnu analizu plagijata u doktorskim disertacijama Malog, Šapića i Tabakovićeve. Časni čovek i ugledni nemački profesor Raša Karapandža je bezrezervno ponudio srpskoj akademskoj zajednici svoju briljantnu analizu diletantizma i plagijatorstva u "doktoratima" naših političara. U pismu rektoru Univerziteta u Beogradu i sam sam ponudio i zaveo kroz arhivu Univerziteta u Beogradu 23 stranice dokaza plagijata. Ni posle nekoliko meseci nisam bio udostojen bilo kakvog odgovora od strane Rektorata Univerziteta u Beogradu, bez obzira što sam i sam još uvek redovni profesor Univerziteta u Beogradu, redovni član SANU i predsednik Odbora SANU za visoko obrazovanje. Naivno sam očekivao da ću, makar u ime elementarne građanske pristojnosti, da dobijem bilo kakav odgovor.

Pre nekoliko dana srpski univerziteti i fakulteti su ponovo napadnuti i to najžešće do sada, usvajanjem novog Zakona o visokom obrazovanju. Osnovnu ideju novousvojenog Zakona predstavlja novouspostavljeni način kontrole Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje od strane Ministarstva prosvete. Novim zakonom, koji u suštini predstavlja Zakon o kontroli univerziteta, najznačajnije telo za razvoj visokog obrazovanja je svedeno na servisnu službu ministra prosvete i političkih moćnika. Ovim zakonom je udaren glogov kolac u srce srpskih državnih fakulteta i do kraja otvoren put akreditaciji i promociji kvaziuniverziteta. Jedan od članova radne grupe Ministarstva prosvete za izradu novog Zakona je bio i rektor vodećeg srpskog univerziteta. Visoko obrazovanje Srbije je ubijeno politikom, kvazinaukom, diletantizmom i nemim posmatranjem onih koji moraju da progovore.

Pre nekoliko dana je gospodin Zukorlić, kao visoki zvaničnik Skupštine Srbije, izvoleo objaviti da u "visokom obrazovanju imamo rektorokratiju, monopol takozvane akademske zajednice, iza koje se krije nekoliko najuticajnijih ljudi, rektora najjačih univerziteta, na čelu sa Beogradskim, koji vladaju sveukupnom sudbinom visokog obrazovanja". Gospodin Zukorlić je takođe optužio Univerzitet u Beogradu da "guši razvoj drugih univerziteta", kao i Konferenciju univerziteta Srbije zbog "majorizacije."

"Kada su došli po mene, nije preostao niko da se pobuni", grmi u poemi Niemoller. Bojim se da je tako. Rektori srpskih univerziteta su tek posle direktnog prozivanja progovorili. Otužno je, i to vidi čitava akademska zajednica Srbije, da su progovorili tek u trenutku kada su se ono lično osetili ugroženim. Preko Konferencije univerziteta Srbije zatražili su hitnu smenu Muamera Zukorlića sa mesta predsednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Skupštine Srbije. Rektori srpskih državnih univerziteta ne shvataju, ili ne žele da shvate da je kasno. Duh iz boce je izašao, odavno, uz njihovu prećutnu saglasnost.

Biti profesor univerziteta ne podrazumeva da ste amnestirani od borbe protiv plagijata, dopisivanja na radove, nepotizma, lažnih naučnih publikacija i donošenja zakona, pogubnih po visoko obrazovanje u Srbiji. Biti profesor univerziteta podrazumeva hrabrost, naglašenu društvenu odgovornost i aktivno učešće u životu akademske zajednice. U ime velike grupe časnih profesora srpskih univerziteta, rektori srpskih univerziteta su bili moralno obavezni da pošalju jasnu i nedvosmislenu poruku da se većina nastavnika srpskih univerziteta od predlagača Zakona razlikuje na moralnom i intelektualnom planu. Kao izabrani branioci nauke i opšteprihvaćenih univerzitetskih standarda, rektori nisu smeli da dozvole da im nekompetentni političari i akademske birokrate određuju i propisuju akademske norme i standarde. Bili su obavezni da se bore. Zbog svog ćutanja i nečinjenja moralno su odgovorni.

Autor je član Srpske akademije nauka i umetnosti

povezane vesti

Vojvodina Republika ideja slobode

14

Piše: Aleksandar Odžić

Biti ministar Vujović

6

Piše: Dragana Rakić

O zločinima nema kompromisa

9

Piše: Kenan Hajdarević

komentari (23)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Kole II

10. oktobar 2017.

Bravo profesore! Ali sta reci, cutanje se nastavlja i dalje, ne mogu da verujem da nema ni jednog komentara

Momir

10. oktobar 2017.

"U pismu rektoru Univerziteta u Beogradu i sam sam ponudio i zaveo kroz arhivu Univerziteta u Beogradu 23 stranice dokaza plagijata. Ni posle nekoliko meseci nisam bio udostojen bilo kakvog odgovora od strane Rektorata Univerziteta u Beogradu, bez obzira što sam i sam još uvek redovni profesor Univerziteta u Beogradu, redovni član SANU i predsednik Odbora SANU za visoko obrazovanje. Naivno sam očekivao da ću, makar u ime elementarne građanske pristojnosti, da dobijem bilo kakav odgovor." Kad sam ovo pročitao jeza me prošla. Prosto ne mogu da verujem da takav čovek može da bude Rektor. Onda se ja čudim kad sam bivšem dekanu Pravnog fakulteta u Novom Sadu poslao pisane dokaze o zloupotrebi položaja od strane vanrednog prof. dr Slobodana Orlića u Novosadskoj banci. Nije se udostoio da mi da bilo kakav odgovor radi se o prof.dr Ranku Keči. Pa kad akademik i redovni profesor nije dobio nikakav odgovor, šta ja da očekujem. Zato smo tu gde smo a bogami sa ovakvima biće nam i gore. Svaka čast akademiku Teodoroviću a rektora bi trebalo da bude sramota.

Zivojin Vujaklic

10. oktobar 2017.

Kada procitam ovakve textove nije mi dobro.Sve kasni,mi starimo ,apaticno kritikujemo mladost.A mladost trazi nacin da pobegne.Tuga,zlo a bili smo narod.Izgleda da odavno nismo.Krivce trazimo a nacionalna svest se svodi na trazenje puta za beg.Boze pomozi nam jer evidentno nismo kadri.

Kata Rina

10. oktobar 2017.

Bravo!!!! Bravo!!! Kako ste samo u pravu..

Драган Јанковић

10. oktobar 2017.

Не ћуте баш сви. Треба видети и текст Александра Јовановића "Кратак дах КОНУС-а", у "Политици" 2. 10. 2017. Штета што га академик није бар поменуо.

Demoklo

10. oktobar 2017.

Propustio je profesor Dusan Teodorovic da napomene i tkz Univerzitet u severnoj Mitrovici koga nazivaju "kaubojskim univerzitetom" i gde je kuca i maca iz Srbije zavrsila fakultete a predavali su im od rezima u Beogradu debelo placeni "putujuci profesori".

Павле И. Премовић

10. oktobar 2017.

У једном је Зукорлић у праву велеБеоград са својим универзитетом влада универзитетима у Србији и њиховим научним радом. Но, ова власт није само у домену високог школства. Рецимо, средњошколски уџбеник за хемију обилује са толико незнања да би аутори и рецензенти тог уџбеника, све врли професори велебеоградског универзитета, сви пали код мене на испиту Опште хемије.

budiboksnama

10. oktobar 2017.

problem je ozbiljniji od zukorlica: treba razgraditi sistem visokog obrazovanja i proizvesti novu elitu. gde je sanu kada je karic osnivao univerzitet i postajao nekakav ukrajinski akademik i time bacao prasinu u oci ovdasnoj neukoj javnocti? gde je bila i sanu-pamet kada je mica jovanovic pravio od svog univerziteta kupleraj? i tako redom... e, pa cutali ste svi od reda - akademici i redovni profesori, emeritusi i drugi vrlo zasluzni gradjani! Sada su dosli po vas i nema vise ko da vas brani...

Momir

10. oktobar 2017.

Ispravka: U prvom komentaru piše Orlić a treba Orlović. Znači radi se o vanrednom prof. dr Slobodanu Orloviću. Izvinjavam se zbog greške.

AA

10. oktobar 2017.

Zaglupljivanje Srbije ide punom parom. To je ocigledna zvanicna politika SNS a sve zbog cinjenice da su najvise glasova uvek osvajali u slabo obrazovanim podrucijima.Visoko obrazovanje sa sobom donosi biracko telo koje nije lako obmanjivati naivnim pricama o spasiocima naroda,ekonomskom boljitku,putu u EU a napadati evropske institucije na sedmicnoj bazi itd.Glup narod oni hoce a sa nama ovakvima,brate nije ni tesko.

aman zaman

10. oktobar 2017.

E, pa djavo dosao po svoje! Uvazeni rektori za poslednjih 30 godina i jos uvazeniji akademici su odcutali na Karicev univerzitet, na Micu Jovanovica, a onda im stigao Zukorlic. Propustili ste sve prilike da rascistite stvari u sanu za pocetak (testirajte znanja svojih kolega iz akaddemije, npr. kako se pravi ppt), a i na univerzitetu. Sada je igra najmladjih da se domognu rada na sci-listi po bilo koju cenu i da doktoriraju - znanja koja se sticu na univerzitetima su i onako anahrona...

MakarEnko

10. oktobar 2017.

Profesor je potpuno u pravu. Međutim, izgleda, da je takvih kao on manjina pa u skladu sa jednim od načela demokratije o vladavini većine (u tom načelu ne spominje se da li većina treba da bude kvalifikovana za vladavinu već samo da li je prosta većina) u svakom društvu vladaju oni koji obezbede većinu. I sam radim u visokoškolskoj ustanovi pa mi je prilično poznato licemerje, egoizam, pohlepa i reklo bi se izvesna amoralnost rukovodećeg kadra (cast izuzecima) - Dekana, Rektora. Međutim, to ne treba da bude nešto neočekivano jer to je samo ono što je prisutno i vidljivo u celom društvu, u svekolikim oblastima i aspektima. Zašto bi visoko obrazovanje ili čak generalno prosveta bili izvan vladajućih društvenih normi ponašanja. Kad se govori o društvenom dijalogu onda neka se svako priseti kada je i koliko puta video ili čuo, javno objavljen stav neke relevantne ili manje relevantne društvene grupe, npr. strukovnih udruženja ( ULUS, Udruženje tužilaca Srbije, Udruženje inžinjera i tehničara, Srpsko hemijsko društvo, Savez učitelja Srbije, ... ), poslovnih udruženja, sportskih društava, političkih organizacija (mada su one po svojoj "prirodi" aktivnije i vidljivije), NVO, SPC, SANU o nekom opštem ili specifičnom društvenom pitanju. Dobro je da građani "iz prve ruke" znaju stav (laički a još vise stručni) svojih sunarodnika a ne preko, neretko neobjektivnih, nekompetentnih itd. - jednom rečju nekredibilnih a to znači i irelevantnih prenosioca-izveštača u raznim oblicima kao npr. "društvenih ili političkih analitičara". Direktni interes i potreba svakog od nas je da iskreno radimo i doprinosimo razvoju tj. unapređenju društvenih odnosa među nama. Kako izgleda, to nam, za sada, nešto baš i "ne ide od ruke". O ovom bi, razume se, moglo još što-šta da se kaže ali valjda je jasno da su za stvarni progress i prosperitet našeg Srpskog društva potrebni NOVI ljudi, NOVI političari koji će da budu mnogo manje sebični i koji će mnogo vise da vole svoju zemlju i to da DOKAZUJU I POKAZUJU iz dana u dan NA LIČNOM PRIMERU i kroz "davanje" sebe opštem (pa i svom) dobru. Da li će uopšte i kada, ti neki NOVI ljudi, da dođu do izražaja u ovom našem Srpskom društvu može samo da se nagađa. A, možda će biti kao u onoj priči kada se car pobojao za stabilnost i dugovečnost svoje vladavine a mudrac ga utešio rečima: " Ne boj se presvetli Care. Ne može "carstvo" da se promeni dok se narod ne promeni" Valjda svi treba da mislimo o tome, ako želimo dobro sebi, našim životima i ponajviše našoj deci.

roditelj studenta

10. oktobar 2017.

Današnji predavači na fakultetima smatraju ( i u skladu sa tim se i ponašaju ) da je njihova uloga i zadatak na fakultetima da uzimaju pare i da maltretiraju đake a ne da im prenose znanje. Bio sam iznenađen saznanjem da ( barem jedan ) predavač ne daje prelaznu ocenu ako student nije doslovce napisao ( naučio napamet ) tekst kako piše u " njegovoj knjizi " , bez obzira što je smisao i sadržaj ispravan tj. učenik je naučio gradivo .Nameće se zaključak da isti taj profesor nema pojma o predmetu koji predaje i ne razume sadržaj različit od onog što je on "napisao u svojoj knjizi". Inače , radi se o Novosadskom FTN-u , mašinski smer. .

@Kole II

10. oktobar 2017.

Sta komentarisati, sta uopste mozemo reci o ovom silovanju drzave, prava,..... zdravog razuma u Srbiji? Svi vidimo sta se desava, svi znamo da je svakim danom sve gore. Jedino sto mene muci je kako pobeci iz ovog ludila, jer spasa u ovom bestidnom cerecenju nema.

Ruža

10. oktobar 2017.

S jedne strane se vlast zalaže za digitalizaciju kao zanat, a s druge strane zatvara oći pred kićenjem tuđim perjem. I na kraju će ugled naših univerzitet biti doveden u pitanje zbog nekih malih šićardzija koji bi hteli i jare ( titule) i pare ( koje dolaze ulaskom u vlast).

Simana

10. oktobar 2017.

Isto je sa sadasnjim rektorom kg univerziteta Nebojsom Arsenijevicem. Najobicnija bahata sirovina! Bumbasirevic bezi od svetla ko buba rusa, A arsenijevic se kocoperi i preti. Doci do njega je kao popeti se na Himelaje, a zapisljava li zapisljava familiju. Mogao je d predlozi da univerzitet promeni naziv u Arsuniverzitet, a ne neki centralni.

Rektori i dekani

10. oktobar 2017.

"Ravnodušno posmatrati nepravdu isto je što i tvoriti nepravdu" rekao je Vladika Nikolaj. Tu su negde ovi rektori i dekani. Zamislite akademski građani na najvišim funkcijama bez trunke osećaja odgovornosti. Bez ideje, bez energije, bez osećaja za budućnost. Zastrašujuće.

Momir

10. oktobar 2017.

Poslao sam ispravku da treba pisati Orlović umesto Orlić u predhodnom komentaru. Zbog istinitog informisanja javnosti mislim da je bitno da ga objavite. Toliko očekujum od Danasa. Zato vas molim još jednom da ga objavite. Hvala na razumevanju.

јустин

10. oktobar 2017.

Тај проблем професоре подуже траје..имс томе 20так година...проблем хиперпродукције кадрова ,а све зарад Пара.Да ли овој земљи треба хиљаденправника,лекара,стоматолога, итдИз године у годину се распадамо као привреда али зато штанцујемо инжењере ...да раде као продавци.Све да би се сачувала радна места и поприличне плата професора који не осуђују дискутабилне приватне факултете јер Тамо одрађују Тезге .

Milica

10. oktobar 2017.

Mene zanima da li se iko uopste seca afere ''''Indeks'''' kojom je sve receno u nasem skolstvu uopste.

Džandrljivko

10. oktobar 2017.

Nažalost, univ. profesori su,sva orilika, samo obični činovnici koji rade ono što im kaže šef. Svoje znanje, formalno, a valjda i stvarno, najveće koje pojedinac ima, ne koriste nizašya sem za s oj puki činovnički odnos sa šefom. Viva profesores...

Savest SANU-a

13. oktobar 2017.

Ne spominje gospodin Teodorovic da kako to da je SANU cutala kad su "dolazili po sve nas" ????

konkretno

15. oktobar 2017.

Ni cutanje ni pricanje ne moze da sa vlasti skloni NATO sluge, a profesori vole EU i SAD, posle nastave rade u raznoraznim NGO, putuju na Kongrese i slicno, tako da dzabe ispirate usta...