Romantika umesto grejanja 1

Slika dva isprepletana tela koja grleći se prenose toplotu jedno drugom, nekima će biti jako romantična predstava (što fakat i jeste), no gledajući sa striktno fizičkog aspekta taj proces se naziva „kondukcija“, prenošenje toplote (Q) sa jednog na drugo telo direktnim kontaktom.

No, nije ovo kolumna u kojoj se bavimo savetima kako poboljšati svakodnevni život u paru, ovo ja refleksija na skromno iskustvo sa grejanjem u novobeogradskim blokovima, pa u skladu sa tim, hajde da se pozabavimo i sa „konvekcijom“ tj. (ne)strujanjem toplote u stanovima ovih dana.

Po zvaničnoj „Odluci o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu“ (koja je poslednji put izmenjena 2011. godine i koju svima preporučujem da pročitaju na sajtu Beogradskih elektrana: http://www.beoelektrane.rs/?p=1212) isporuku toplotne energije vrši Javno-komunalno preduzeće „Beogradske elektrane“, a grejna sezona „za snabdevanje toplotnom energijom za grejanje stambenih i poslovnih prostorija“ počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila. To nije smetalo da „gradonačelnik“ Siniša Mali osmog oktobra sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem u živom programu jedne televizije prilikom obilaska toplane na Novom Beogradu „upali“ grejanje i proglasi grejnu sezonu „otvorenom“.

Obaška ovom klasičnom marketinškom triku je što u gore pomenutoj odluci stoji da će se u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja objekti grejati samo u dane za koje u „zadnjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometeorološki zavod prognozira srednju dnevnu temperaturu 12 stepeni ili nižu“, što se u realnom životu Beograđana i Beograđanki, sa kojima „gradonačelnik“ nema nikakvog dodira, manifestuje hladnim radijatorima koji pak proizvode scene sa početka teksta, ili pak paljenjem klima-uređaja, priručnih radijatora na struju ili pokrivanjem dodatnim pokrivačima tokom noći (i dana).

Jednom kada budemo imali sreće da grejanje proradi, temperatura će biti 20 stepeni u dnevnim i spavaćim sobama, 22 stepena u kupatilu, sa odstupanjem, od +/- jednog stepena Celzijusa u vremenu od šest do 22 časa svaki dan, uz „gratis“ celodnevno grejanje za praznike i dane kada je temperatura u debelom minusu (naravno, to je zbog instalacija, ne zbog nas – građana i građanki).

Posle ovog kratkog pregleda, čini nam se, jasno je da je „Odluku o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu“ potrebno promeniti i grejnu sezonu pomeriti bar 15 dana unapred. No izgleda da za tako nešto teško ima sluha i volje u gradskoj skupštini.

O obračunu isporučene toplotne energije i preskupom plaćanju te usluge ipak nekom drugom prilikom.

Zima dolazi, pripremite se…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari