Site name

Zašto sam odbio susret sa predsednikom turskog parlamenta

Nije ljudski večerati dok su nevini u zatvoru

Odbio sam poziv da budem među nekoliko poslanika koji će biti prisutni na večeri sa predsednikom Parlamenta Turske, Ismailom Karamanom.

11

Piše: Balša Božović

24. oktobar 2017. 13:30

Nije ljudski večerati dok su nevini u zatvoru

Foto: Fonet

Turski Parlament i njegov predsednik koji ćute na hapšenja i progone građana, opozicionih poslanika, pisaca, intelektualaca, novinara, profesora, umetnika i masovna kršenja ljudskih prava nisu oni sa kojima Skupština Srbije treba da se tapše po ramenu.

Dok sve relevantne svetske institucije za ljudska prava upozoravaju na masovna i drastična kršenja prava i sloboda građana u Turskoj, dok predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, derogira sve institucije, uključujući i Parlament Turske, ukida demokratiju i grabi svu vlast za sebe, srpski parlament jednoj od perjanica takvog režima priređuje gala večere i očekuje od poslanika da na njima učestvuju. Ne hvala.

Ponižavajuće je da, dok su izveštaji Ujedinjenih nacija, Human Righst Watcha i Amnesty Internationala puni podataka o stotinama ubijenih, masovnim hapšenjima novinara, zatvaranjima stotina medija i nevladinih organizacija i hapšenjima opozicionih poslanika, kao i više od 150.000 profesora, boraca za ljudska prava, sudija i tužilaca, naša Skupština dočekuje predsednika turskog parlamenta kao dragog gosta, borca za demokratiju i političkog prijatelja. Nije pošteno.

Demokratska stranka je nastala da bi se borila protiv autokratije, strahovlade i nasilja. Tako će uvek biti. Onima kojima ne smeta nečoveštvo, koji mogu da se smeju i sede za istim stolom dok su nevini u zatvoru, osuđeni jer ne misle isto, neka im je na čast. Za mene nije ljudski.

Autor je predsednik Gradskog odbora DS Beograda

povezane vesti

Vojvodina Republika ideja slobode

14

Piše: Aleksandar Odžić

Biti ministar Vujović

6

Piše: Dragana Rakić

O zločinima nema kompromisa

9

Piše: Kenan Hajdarević

komentari (11)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Milanko

24. oktobar 2017.

Slažem se da postoji mnogo stvari koje su diskutabilne što se tiče političke situacije u Turskoj. Ali neka oni to rešavaju, a mi treba da produbimo ekonomsku saradnju pre svega. Pri tom ne zaboravimo da se polako ali sigurno otvara pitanje nezavisnosti Kurdistana. I na tu kartu treba igrati, a ne izbegavati sastanke...

Cuji

24. oktobar 2017.

Netreba se mesati u unutrasnje probleme Turske.

Kamen

24. oktobar 2017.

Meni je jasno da se Bozovic ne slaze sa politikom Erdogana, ali neka se ne mesa uporno u unutrasnje stvari druge drzave. Ispada kao da je internacionalni borac za ljudska prava.

Ana

24. oktobar 2017.

Verovatno u Gvantanamu su svi posteno zatvoreni ... nemam nikakvu nameru ni da kudim SAD ni da hvalim Tursku ali ... svuda u svetu ima neposteno zatvorenih a ovo sto Bozovic tvrdi nije stav vec licemerje!Kako jedan demokrata moze biti tako iskljuciv??

Marija

24. oktobar 2017.

Dokle god neki u DS na ovakav nacin sebe budu predstavljali demokratama a ovako budu ograniceni nema tu napred.Ovo je cist primer ogoljenosti da je samo kod nas demokratska stranka nastala iz KPJ a u ostatku komunistickih zemalja su nastajale iz sloja radnika i sindikata.

Ivana

24. oktobar 2017.

Nas Balsa, moralna gromada i borac za ljudska prava.

Trajcevic

24. oktobar 2017.

Nije ni ljudski na konto toga boriti se za tracak medijske paznje.

Branko Kostic

24. oktobar 2017.

Koji izgovor. Samo ti si ti u pravu, a svi ostali svetski zvanicnici nisu.

Bata

24. oktobar 2017.

To reče čovek koji letuje na Maldivima gde se prema izveštaju The United States Bureau of Democracy, Human Rights and Labor ( Biro Sjedinjenih Američkih Država za demokratiju, ljudska prava i rad) kao najznačajniji problemi ove države navode korupcija, nedostatak verskih sloboda i zlostavljanje i nejednak tretman žena.

Milutinac

25. oktobar 2017.

Ti onda pocni strajk gladju, ili ucini nesto za te ljude. Kad vec odbijas da radis na diplomatiji dve zemlje.

Gorana

25. oktobar 2017.

Balša će sad odustati od Maldiva, kad drugi nemaju za letovanje podeliće on svoje 10% novce siromašnima.