Site name

U nedostatku vizije i programa stranke i pokreti pribegavaju političkom svingeraju

Dijalog opozicije kao odmeravanje sujeta

* Da li ćemo zbog toga što je neki glumac podržao ovu ili onu političku opciju imati bolji javni prevoz, bolju infrastrukturu, bolje zdravstvo? Pa nećemo, kao što nećemo imati ni dobar film bez dobrog scenarija

Nekada je u politici program bio sve. Program je bio preduslov svake politike.

11

Piše: Branko Klanšček

03. novembar 2017. 17:30

Dijalog opozicije kao odmeravanje sujeta

Sama sintagma "politički program" nije još potpuno iščezla iz političkog rečnika, više zbog značaja koji ima u medijima nego zbog svog izvornog značenja. Danas više nemamo ni politiku ni programe.

Umesto politike dobili smo antipolitiku, koja je, pre bi se reklo, jedna vrsta jezičke, a ne političke platforme, koja svoje utemeljenje nalazi u menadžersko ekonomskoj logici presipanja iz šupljeg u prazno. U nedostatku vizije i programa, stranke i pokreti pribegavaju jednom političkom svingeraju sa zgodnim i privlačnim metaforama, srčanim otadžbinarenjem, fleksibilnog ideološkog dijapazona, od krajnje levice do radikalne desnice, koja za cilj ima stvaranje atmosfere "mi protiv njih". Pribegava se politici mase, ulice, protesta, što bi bilo opravdano kad bi se znalo za šta se protestuje, a ne protiv koga. Izgleda da nismo ništa naučili od 5. oktobra 2000. do danas.

Iskustvo nas uči da oni koji su govorili da će promeniti sve, nisu promenili ništa. U Srbiji se decenijama vlada na isti način vođe i fikusa, menja se samo narativ, nekada je to u ime očuvanja nacionalnih interesa, a nekad u ime građanskih prava i sloboda, ali ishod je uvek bio na štetu građana. Oduvek je dijalog u Srbiji između vlasti i opozicije, pa i danas među samom opozicijom završavao odmeravanjem sujeta.

Najveći paradoks predstojećih beogradskih izbora je da se o njima puno priča ali samo u smislu forme, taktike, ko će sa kim, ko je prihvatljiv kandidat za gradonačelnika za ovu ili onu opciju, ali o programu niko ni reči. Moguće koalicije ili kolone kako je to popularno reći više liče na brakove iz interesa - cenzus koalicije. Kao opravdanje se često može čuti da su podele na desnicu i levicu prevaziđene, ali neka pitanja koja se tiču Beograda nemaju veze sa ideologijama. Ali ni od jedne opozicione organizacije nismo čuli šta misli o komunalnoj policiji, hoće li je ukinuti, reorganizovati, kako i na koji način? Šta će uraditi sa 17 komunalnih preduzeća nad kojima nadležnost ima grad Beograd? Šta planira sa gradskim opštinama, sa njihovim nadležnostima, sa njihovim budžetima, da li će učiniti nešto sa otpadnim vodama koje se bez prečišćavanja ispuštaju u Savu i Dunav, šta če sa 25% domaćinstava koja nemaju kanalizaciju, pitanja je milion, ali ni na jedno nemamo odgovor.

Umesto konkretnih programa imamo nemerljiva i paušalna obećanja, pre bi se reklo poštapalice poput demokratije, slobode, pravne države, sistema vrednosti, tolerancije, dostojanstva, raznih principa, koji eventualno mogu biti posledice realizacije konkretnih izbornih programa. Ali upravo nedostaju programi koji bi ove želje učinile stvarnošću. Takav spisak želja je na nivou deteta koje kad pitaju šta će biti kad poraste, ono kaže da će biti bogato.

Stoga, umesto političkim programima, stranke a naročito novoosnovani pokreti pribegavaju političkom marketingu koji u centar političkog delovanja stavljaju sve češće javne ličnosti koje ih podržavaju. Da li ćemo zbog toga što je neki glumac podržao ovu ili onu političku opciju imati bolji javni prevoz, bolju infrastrukturu, bolje zdravstvo? Pa nećemo, kao što nećemo imati ni dobar film bez dobrog scenarija.

Budućnost Srbije, pa i Beograda nije u novim pokretima i udruženjima, već u novim politikama i idejama kojih nažalost nema. Tako, danas pred beogradske izbore, svi znamo protiv koga ćemo glasati, ali ne znamo za šta ćemo glasati.

povezane vesti

Srpski radnik kao šegrt

1

Piše: Sreten Ćuzović

Diktatura kriminalijata

13

Piše: Milojko Pantić

Zašto sam "napao" Maju Gojković

6

Piše: Boško Obradović

komentari (11)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Sale

03. novembar 2017.

Upravo je to srz politickog problema Srbije, nedostatak kvalitetnog izbora. Jedino sto danas na politickoj sceni ne manjaka je kvantitet raznih stranaka, pokreta i drugih vidova politickih organizacija sa nadobudnim liderima koji nisu u stanju da vode ni skupstinu stanara omanje zgrade, ali laki na nerealnim obecanjima. Danas imamo situaciju da nam opozicija nudi kojekakve tacke, principe i crvene linije koje se samo deo politickog filklora. Sve dok imamo opoziciju koja nema konkretan plan i program koji je uporediv i merljiv Srbija ce biti zarobljena u jednopartijskom sistemu.

Jedno te isto

03. novembar 2017.

Svi kriticari kada su toliko pametni neka osnuju svoj aktiv i iznesu konacno program koji je diferenciran, jasan i konkretizovan, te kvalitet i prepoznavanje istog provere na izborima. Ovako, cini mi se svi se stavljaju u funkciju zbunjivanja citalaca. Promasena je tema i jasna intencija da se diskredituje opozicija po svaku cenu.

Igor

03. novembar 2017.

Bravo! Odlican osvrt na aktuelnu politicku situaciju. Fasciniran sam cinjenicom da se realnim problemima gradjana niko ne bavi, da bas svi samo kalkulisu kako da predju cenzus, pa se posle pitaju odakle toliki apstinenti. Takodje, ne znam kako su uopste dosli do uverenja da ce simpatizer neke organizacije nuzno glasati za njenu listu ako nude kadrove i politike kakve nude, bukvalno potcenjuju inteligenciju biraca. Uzgred, Klanscek ovaj put ne pise o Radulovicu, treba doticni da se zamisli o svojoj ulozi na politickoj sceni.

sergije miletic

03. novembar 2017.

Slatko sam se nasmejao.Pa zar vi gospodine stvarno toliko naivno mislite da se u Beogradu i u Srbiji pobedjuje onaj ko ima bolji program?Ko predlaze da resi javni prevoz,raskopane ulice,decja obdanista,bolje zdravstvo?Da danasnjoj Srbiji fale programi?U danasnjoj Srbiji na izborima pobedjuje onaj KO VISE KRADE.A posto obespravljena i proganjana opozicija nema mehanizme da spreci KRADJU(nego samo da ukaze na kradju,)jasno vam je ko ce da pobedi,a ko nece ni cenzus da predje.

Zoran M.

04. novembar 2017.

Svaka čast na podnaslovu: Da li ćemo zbog toga što je neki glumac podržao ovu ili onu političku opciju imati bolji javni prevoz, bolju infrastrukturu, bolje zdravstvo? Pa nećemo, kao što nećemo imati ni dobar film bez dobrog scenarija Idem na sastanke kod PSG i kod Dosta je bilo imoram reći da sam se dugo mislio između njih dvojice - prevagnuo je Radulović. Zašto? On konkretno obećava bar ono što može,Janković ne obećava ništa i tu počinje svamoja sumnja u njega.

Demokrata

04. novembar 2017.

Vama verovatno to nije važno, ali danas prvi put posle 4--5 godina neću kupiti Danas. Razlog je neobjavljivanje sasvim pristojnog komentara. Nije ovo prvi put, ali kako vreme prolazi vi sve više ličite na Politiku. Postali ste jadni u cenzurisanju onih koji kritikuju vaše favorite.

Pera

04. novembar 2017.

Odličan tekst. Dobro je da je autor koristio lična saznanja, iskustvena. Autobiografska nit je prepoznatljiva, ali ne smeta.

Siniša Živković

04. novembar 2017.

Gospodin Branko Klanšček jednostavno ne govori istinu, moglo bi da se kaže da čak veoma grubo laže. Posle čitanja njegovog teksta otvorio sam sajt DJB, pokreta čiji je on bio član i iz koga je otišao (svojevoljno ili je izbačen, sasvim je za ovu priliku svejedno). Na tom sajtu predstavljen je Program za Beograd u 20 tačaka u kome su, zalazeći čak i u "sitna crevca", izuzetno detaljno popisane i opisane sve aktivnosti koje bi DJB preduzeo kada bi vlast u Beogradu osvojio. Dakle programi postoje, a sasvim je druga stvar što su zbog cenzure nepristupačni širokoj javnosti.

Joksimović

04. novembar 2017.

Odličan tekst. Stranke i pokreti moraju definisati programske tačke i raditi po njima. Ono što je DJB predstavio je mrtvo slovo na papiru, jer do sada nije pokazao niti jednim potezom, da želi da sprovede taj program. Čak štaviše, radi sve suprotno. Zalaže se za jedinstven izlazak na izbore, pa sada ''''''''buši'''''''' opoziciju, po nalogu... koga?

Predrag

04. novembar 2017.

Sintagma"politički program"izumrla je davnih devedesetih,kada su boljševički generali ,navodno uveli više partijski život u Srbiji. Tada su odabrani "lideri" partija i pokreta koji su imali za zadatak da ogule do koske sve sto he vredelo u ovoj zemlji. Od tada do dana današnjeg,Srbija poprima formu i obluk koncentracionog logora, a Evropa uporno ponavlja da su nam vodje"faktor mira i stabilnosti" . Svaka čast.

Petke

05. novembar 2017.

Javljaju se pajaci, cirkuzanti, mediokriteti...