Neutemeljena odluka da plagijat nije plagijat 1Foto: FreeImages / Cierpki

Nastavnici i saradnici predmeta Uvod u pravo Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu …

– prof. dr Budimir Košutić, akademik prof. dr Kosta Čavoški, akademik prof. dr Danilo Basta, prof. dr Radmila Vasić, prof. dr Jasminka Hasanbegović, prof. dr Miodrag Jovanović, i prof. dr Goran Dajović – izneli su i argumentovano obrazložili još 2003. godine da su knjigom „Osnovi prava“ prof. dr Dragana Mitrovića iz 2003. godine (Beograd, Fakultet za finansijski menadžment i Fakultet za poslovnu informatiku) teško povređena moralna autorska prava pok. akademika prof. dr Radomira D. Lukića i to u odnosu na njegovu knjigu „Uvod u pravo“ (videti bilo koje izdanje, posebno od 1968. do 1995; kao i http://docuvariae.blogspot.rs/ dokument DM Osnovi prava). O tom stavu nikada se od 2003. godine do danas nije meritorno izjasnilo nijedno nadležno fakultetsko, univerzitetsko, niti sudsko telo ili organ, te o tom pitanju nema nikakve presuđene stvari.

Zato smatramo pravno neutemeljenim odluke Etičke komisije Pravnog fakulteta i Etičke komisije Univerziteta u Beogradu, po zahtevu Jasminke Hasanbegović protiv Dragana Mitrovića zbog plagijata knjige „Osnovi prava“, i Prvog osnovnog suda u Beogradu, po tužbi Dragana Mitrovića protiv Jasminke Hasanbegović zbog povrede časti i ugleda (videti dokumente na http://docuvariae.blogspot.rs/), koje se zasnivaju na stavu da je meritorno presuđeno da navedena knjiga Dragana Mitrovića nije plagijat pok. akademika prof. dr Radomira D. Lukića.

Te odluke zanemaruju činjenice i ugrožavaju slobodu izražavanja o pojavama plagijatorstva. Sigurni smo da će drugostepeni sud postupati po pravu i da će uvažiti ranije izraženo stručno mišljenje nastavnika i saradnika na predmetu Uvod u pravo. U suprotnom bile bi pogažene osnovne tradicionalne akademske i naučne vrednosti istine i intelektualne čestitosti, koje podrazumevaju poštovanje tuđih naučnih ili intelektualnih dela, a ne njihovo protivpravno prisvajanje.

Potpisnici

Akademik prof. dr Danilo Basta

Prof. dr Radmila Vasić

Prof. dr Lepa Karamarković

Vida Petrović Škero

Prof. dr Zoran Ivošević

Prof. dr Lidija Basta Flajner

Prof. dr h.c. Vladimir V. Vodinelić

Prof. dr Vesna Rakić Vodinelić

Prof. dr Ilija Vujačić

Prof. dr Ratko Marković

Prof. dr Marijana Pajvančić

Prof. dr Olivera Vučić

Prof. dr Marija Karanikić Mirić

Prof. dr Tanasije Marinković

Prof. dr Tatjana Papić

Doc. dr Bojan Spaić

Gordana Mihailović

Dr Slobodan Beljanski

Dr Vladimir Đerić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari