Site name

Dolazak posmatračke misije OEBS nije ključno pitanje beogradskih izbora

Najvažnije su debate i ukidanje frekvencije Pinku

* OEBS se, nažalost, pokazao nedobronameran prema Srbiji i srpskom narodu još od vremena raspada bivše Jugoslavije

Srpski pokret Dveri smatra da dolazak posmatračke misije OEBS-a na nastupajuće izbore u Srbiji nije ključno pitanje za regularnost izbornog procesa, već su to druga, mnogo važnija pitanja poput sređivanja jedinstvenog biračkog spiska i oslobođenja medija za ravnopravno učešće svih političkih opcija.

4

Piše: Boško Obradović

10. novembar 2017. 16:00

Najvažnije su debate i ukidanje frekvencije Pinku

Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Dveri načelno nemaju ništa protiv međunarodnih posmatračkih misija na izborima u Srbiji, iako nismo pristalice mešanja stranaca u naša unutrašnja politička pitanja. OEBS se, nažalost, pokazao nedobronameran prema Srbiji i srpskom narodu još od vremena raspada bivše Jugoslavije, preko slučaja posmatračke misije Vilijema Vokera na Kosovu i Metohiji 1998-99, pa sve do učešća u protivustavnom sprovođenju republičkih izbora na Kosovu i Metohiji u novije vreme.

Zato predlažemo kolegama iz opozicije zajednički nastup po mnogo prečim i značajnijim pitanjima koja vode ka fer i poštenim izbornim uslovima, a to je pre svega borba za sređivanje jedinstvenog biračkog spiska i slobodne medije. Bez slobodnih medija nema slobodnih izbora i tu izveštaj OEBS-a, koji bude gotov nekoliko meseci po završetku izbornog procesa, nema nikakvog uticaja na regularnost izbora.

Opravdano sumnjamo da - kao i u više navrata do sada - posmatračka misija OEBS-a neće ništa promeniti, čak će i konstatovati da je u izbornom danu na biračkim mestima sve bilo u redu, da bi posle više meseci tek objavila svoje uvide o brojnim izbornim nepravilnostima. Za slobodne izbore u Srbiji očito se moramo sami izboriti.

Zato predlažemo drugačije zajedničke zahteve prema vlastima u cilju oslobođenja medija u Srbiji i smatramo da su to pravi zahtevi koji svi zajedno najpre treba da uputimo predsedniku Narodne skupštine:

1. Obavezne TV debate između vlasti i opozicije svako veče tokom radne nedelje na javnim medijskim servisima RTS i RTV.

2. Ostavke svih članova REM-a i izbor novog sastava ovog državnog regulatornog tela za elektronske medije koji bi bio spreman da radi svoj posao.

3. Ukidanje nacionalne frekvencije TV PINK kao partijske televizije SNS zbog zloupotrebe javnog dobra u svrhe partijske propagande vladajuće stranke.

4. Formiranje Nadzornog odbora Narodne skupštine Republike Srbije za praćenje sprovođenja i zaštitu pravilnosti izbornog procesa.

5. Otvaranje TV Studio B za gostovanje predstavnika opozicije u Beogradu, kao i obaveza svih privatizovanih lokalnih medija od strane ljudi bliskih SNS da oslobode informativni program i za glas opozicije na lokalnom nivou.

Nadamo se da će kolege iz opozicije, bez obzira na sve naše ideološke i političke razlike, podržati ovaj naš predlog i da ćemo zajedničkim snagama uspeti da se izborimo za slobodu medija i fer i poštene izbore u Srbiji.

Autor je predsednik Dveri i narodni poslanik

povezane vesti

Završi Megatrend pa pali i žari

0

Piše: Miloš Vukosavljević

Ko to tamo širi mržnju

0

Piše: Vesna Pešić

Igrali smo se rijalitija

0

Piše: Slobodan Jovanović

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Milos

10. novembar 2017.

Za pink se slazem, dodao bih i happy televiziju. Ili neka se uvede doplata od 10000 din pa koga zanima sta je zadrugar jeo i kome sta opsovao koliko puta neka plati. Ko ima vremena da gleda ocigledno moze i da plati za zadovoljstvo!

Marko Ilić

10. novembar 2017.

Najvažnije je da se ukinu stranke fašistčki nastrojene.

Nada Bojić

11. novembar 2017.

Evo, ovom Obradoviću sad ni OEBS ne valja!

Obren

11. novembar 2017.

Meni Bosko Obradovic sve vise lici na Boskica iz Drzavnog posla....Majke mi covek se bas gubi ponekad...Vodi stranku koja velica fasizam a prica o nekim pravima...Da je srece Boskic vi bi bili ukinuti ...