Najvažnije su debate i ukidanje frekvencije Pinku 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Srpski pokret Dveri smatra da dolazak posmatračke misije OEBS-a na nastupajuće izbore u Srbiji nije ključno pitanje za regularnost izbornog procesa, već su to druga, mnogo važnija pitanja poput sređivanja jedinstvenog biračkog spiska i oslobođenja medija za ravnopravno učešće svih političkih opcija.

Dveri načelno nemaju ništa protiv međunarodnih posmatračkih misija na izborima u Srbiji, iako nismo pristalice mešanja stranaca u naša unutrašnja politička pitanja. OEBS se, nažalost, pokazao nedobronameran prema Srbiji i srpskom narodu još od vremena raspada bivše Jugoslavije, preko slučaja posmatračke misije Vilijema Vokera na Kosovu i Metohiji 1998-99, pa sve do učešća u protivustavnom sprovođenju republičkih izbora na Kosovu i Metohiji u novije vreme.

Zato predlažemo kolegama iz opozicije zajednički nastup po mnogo prečim i značajnijim pitanjima koja vode ka fer i poštenim izbornim uslovima, a to je pre svega borba za sređivanje jedinstvenog biračkog spiska i slobodne medije. Bez slobodnih medija nema slobodnih izbora i tu izveštaj OEBS-a, koji bude gotov nekoliko meseci po završetku izbornog procesa, nema nikakvog uticaja na regularnost izbora.

Opravdano sumnjamo da – kao i u više navrata do sada – posmatračka misija OEBS-a neće ništa promeniti, čak će i konstatovati da je u izbornom danu na biračkim mestima sve bilo u redu, da bi posle više meseci tek objavila svoje uvide o brojnim izbornim nepravilnostima. Za slobodne izbore u Srbiji očito se moramo sami izboriti.

Zato predlažemo drugačije zajedničke zahteve prema vlastima u cilju oslobođenja medija u Srbiji i smatramo da su to pravi zahtevi koji svi zajedno najpre treba da uputimo predsedniku Narodne skupštine:

1. Obavezne TV debate između vlasti i opozicije svako veče tokom radne nedelje na javnim medijskim servisima RTS i RTV.

2. Ostavke svih članova REM-a i izbor novog sastava ovog državnog regulatornog tela za elektronske medije koji bi bio spreman da radi svoj posao.

3. Ukidanje nacionalne frekvencije TV PINK kao partijske televizije SNS zbog zloupotrebe javnog dobra u svrhe partijske propagande vladajuće stranke.

4. Formiranje Nadzornog odbora Narodne skupštine Republike Srbije za praćenje sprovođenja i zaštitu pravilnosti izbornog procesa.

5. Otvaranje TV Studio B za gostovanje predstavnika opozicije u Beogradu, kao i obaveza svih privatizovanih lokalnih medija od strane ljudi bliskih SNS da oslobode informativni program i za glas opozicije na lokalnom nivou.

Nadamo se da će kolege iz opozicije, bez obzira na sve naše ideološke i političke razlike, podržati ovaj naš predlog i da ćemo zajedničkim snagama uspeti da se izborimo za slobodu medija i fer i poštene izbore u Srbiji.

Autor je predsednik Dveri i narodni poslanik

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari