Reprezentacija Kokezanije 1

Sociološka teza da je sport, a profesionalni fudbal posebno, ogledalo države i da se događaji u društvu vrlo brzo prelivaju u sport, u Srbiji se potvrđuje takoreći iz dana u dan.

Uskoro će tačno dve godine od fantomskog rušenja pravne države u Savamali, a naprednjački naredbodavci učesnici i saučesnici u tom antidržavnom činu, ne samo da nisu kažnjeni već taj svoj, uma ogubana naum, proširuju na sve oblasti života. Najpre su se obezbedili da im i sudski ništa ne možete i to partijskom okupacijom sudstva i enormnim sudskim taksama. Time su ukinuli i osnovno demokratsko pravo svakog čoveka – pravo pristupa sudu. Usledila je protivustavna pljačka penzionera koju je aminovao čak i Ustavni sud. Uz pomoć službi bezbednosti čiji je protivzakoniti koordinator tek ovih dana prestao da bude, jedan čovek je privatizovao i stavio pod svoju kontrolu devedeset posto medija, sva ministarstva sile i sve tokove novca u državi Srbiji. A Kosovo je srce Srbije koje kuca u ritmu njegovog srca i našeg novca.

I tako sve do fudbala. Kleo se da će se u poslu držati etike odgovornosti Maksa Vebera a ne etike uverenja Karla Marksa. A onda revolucionarnom metodom u pola noći je u Crvenu zvezdu uveo Kokezu i počeo da pravi novu igru zvanu kokezijada.

U Fudbalskom savezu Srbije događa se ovih dana isto što i u Savamali pre dve godine. Razlika je jedino u tome što su u Savamali bespravno rušeni građevinski objekti, a u Fudbalskom savezu Srbije se bespravno ruši sistem stvaran duže od jednog veka. Taj sistem je davno trebalo promeniti ili bar reformisati. Ali to što radi oktroisani predsednik Saveza po ugledu na svog političkog mentora koji je uzjahao Srbiju, ne zove se ni reforma ni promena sistema, to je privatizovanje čitave organizacije do mere da traži od selektora državnog tima da ga stavi na spisak reprezentativaca i ubaci u igru makar tri minuta. To se zove kokezijada.

Dan-dva pred polazak reprezentacije u Kinu i Južnu Koreju, na spisak reprezentativaca stavljen je i jedan rezervni igrač Crvene zvezde za koga je Kokeza svojevremeno, kada se kao nije mešao u sastav reprezentacije, rekao da je taj mladić budućnost srpskog fudbala i njegov ljubimac. Slaviša Kokeza, pod visokim patronatstvom svog vlastodavca pretvara Fudbalski savez Srbije u međunarodnu menadžersku agenciju za prodaju igrača. To praktično znači da na Svetskom prvenstvu u Rusiji iduće godine neće igrati državni tim Srbije, nego reprezentacija Kokezanije. U Rusiji ćemo, budite uvereni, gledati fudbalsku tragikomediju kada se nešto pretvara u ništa, kao što se već uveliko dešava sa državom Srbijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari