Lustracija za davitelje zakona 1

I dok se i u osnovnoj školi za rvački zahvat „kragna“ primenjuju disciplinske mere, za divlje ispoljavanje nasilništva prema novinarima na inauguraciji predsednika Aleksandra Vučića tužilaštvo je sleglo ramenima, prećutalo očigledno, i to ono što je vidljivo najširoj poštenoj javnosti.

Iako bi novinari trebalo da su zaštićeni kao službena lica koji obavljaju svoj posao! Prepoznatljiv rukopis tužilaštva je i u slučaju Savamala, gde je počinjeno niz krivičnih dela, od takođe nasilnog ponašanja, do zabrane kretanja, oduzimanja mobilnih telefona, i rušenja teškim mašinama. Najspornije što je policija ustavom obavezna da čuva javni red i građane kukavički se izmakla i nije došla na poziv građana. Opet više tužilaštvo to spušta na nivo osnovnog tužilaštva, tobož manji su prekršaji. Pa ne moraju tužioci i sudije biti najbolji studenti prava kao njihov uzor, dotični predsednik države koji se zakleo na Ustavu i pride Jevanđelju, da uvide što je jasno i neškolovanim pravnicima da je počinjeno krivično delo, sa blagim elementima državnog udara. U tu košaru beščasnog pravosudnog postupanja je i potpuno oslobađanje od svake odgovornosti i kazne pisca saopštenja i visokog funkcionera SSN da je Nataša Jeremić vođa narko-klana u Srbiji! Gospođa Jeremić je pre svega gospođa! A ovo su zaista teške uvrede i klevete koji bi u svakoj normalnoj zemlji bile sankcionisane.

S druge strane dešava se da vrli tužioci i pravosudni čimbenici po hitrom postupku pozivaju u sudske instance studente i doktorande učesnike mirnih demonstracija protiv diktature. Iako metaforički gledano – pravda ima povez preko očiju, ovde je sve očigledno. Oni koji dave ovo pravosuđe i još gore pravdu jesu oni koji primaju visoku platu sa tužilačke i sudijske poslove. Naravno, pojedini, i za njih bi kao u poštenom svetu trebalo preduzeti lustraciju. I za pošten svet, a i za njih bi to bilo najbolje, barem da dođu do nekog pročišćenja. Možda bi i njihovi profesori prava mogli javno da ih se odreknu, jer očigledno malo su šta naučili ili su zloupotrebili to što su naučili.

Autor je novinar iz Šapca

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari