Site name

Ministarstvo kulture i informisanja mora podržati nezavisne medije

Ordeni za Peščanik i Danas

Ove godine Danas je napunio dvadeset, a portal Peščanik sedamnaest godina.

13

Piše: Milun J. Babić

04. decembar 2017. 17:00

Ordeni za Peščanik i Danas

Oba glasila su rođena u prilikama koje nimalo nisu bile naklonjene profesionalnom i čestitom pristupu medijskoj sferi. Njihove nezavisne uređivačke politike i nastojanja da građanima prikažu stvarnost onakvom kakva ona jeste, predstavljali su veliku opasnost po delatnike koji su, pod firmom "čuvara naroda i države", uz pomoć hvalospevnih medija, pokušavali da sakriju svoje stvarne politikantsko-finansijske interese i protivzakonita dela.

Zbog toga su Danas i Peščanik, odmah nakon što su ugledali svetlost dana, od strane razgoropađenih vlastohlepnih politbirovaca i njihovih medijskih predradnika bili anatemisani kao "izdajnici i strani plaćenici". Danas je, nepunu godinu nakon objavljivanja prvog broja, bio zabranjivan, kažnjavan enormnim novčanim kaznama, oduzimana su mu sredstva za rad, nije mu bilo dozvoljeno štampanje u Srbiji, itd., a sajt Peščanika je bio "torpedovan" na sve moguće načine. Nije se mnogo popravila situacija za Danas i Peščanik, ni kada su postali vlast oni koji su bili opozicija u vreme rađanja ovih glasila. Ubrzo su i ti novi vlastodršci počeli da Danas i Peščanik doživljavaju kao kost u grlu i da ih "ignorišu", a potom i da ih blate i ekonomski iscrpljuju.

Jer je nezavisna i profesionalna uređivačka politika Danasa i Peščanika počela da smeta neiskrenoj demokratskoj orijentaciji tih novih vlasti i obnovljenom procesu skretanja narodnog novca u nove i stare "poreske rajeve". Svaki naredni novi vlastodršci su bez zadrške i sa obe ruke prihvatali pisane i elektronske medije koji su do promene vlasti predano služili prethodnim vlastodršcima, jer su ti mediji patentirali "brzodejstvujuće nevidljive komore samopročišćenja" koje su im pomagale da na odlazeće vlastodršce počnu odmah da gledaju "osvetnički" i "denuncijantistički", a da dolazeće vlastodršce, tj. bivše opozicionare, koje do boravka u "brzodejstvujućim transformes-komorama" nisu mogli ni da smisle, počnu da "doživljavaju" kao svoje i narodne spasioce, dok su Danas i Peščanik ubrzo postajali "kost u grlu" i novim vlastodršcima i "medijskim transformersima", jer su im nezavisne i profesionalne informacije ta dva glasila smetale i nervirale ih.

A posebno ih je iritiralo to što Danas i Peščanik ni za kakve pare i privilegije nisu pristajali da postanu sredstva za bespogovornu propagandu vlasti i za gradnju željenog oreola "uspešnosti i bezgrešnosti", već su pokušavali da i njima pomognu ukazivanjem na propuste, zablude, a ne tako retko i na namerna protivzakonita ponašanja.

Za sadašnji razvojni trenutak Srbije od velike važnosti bi bilo kada bi Ministarstvo kulture i informisanja pokušalo da na objektivan i podsticajan način po budući razvoj društvenih oblasti za koje je nadležno, uradi kvalitetnu studiju aktuelnog stanja i razvojnih trendova u kulturi i informisanju kod nas i u svetu, i da na rezultate takve studije "nasloni" strategije razvoja na kojima kažu da se radi, ali i da započne proces uspostavljanja obaveznih periodičnih benchmarking analiza (u rokovima ne kraćim od osam godina) medijskog sektora radi utvrđivanja primera dobre prakse za budući razvojni period. Ako bi se u okviru te studije sada uradila nepristrasna benchmarking analiza stanja u medijima za prethodni dvadesetogodišnji period, ona bi, najverovatnije, pokazala da u oblasti dnevne štampe kao primer dobre prakse u narednom periodu treba da služi uređivačka politika Danasa, a u oblasti elektronskih glasila koja na strateški način obrađuju probleme vezane za demokratiju, kulturu, ekonomiju i informisanje - portal Peščanik. Jer oba ova glasila su nosioci najvećih nagrada koje su im u prethodnom dvadesetogodišnjem periodu dodeljivale najpoznatije svetske i domaće institucije i strukovna udruženja za oblast novinarstva i razvoj demokratije.

Danas i Peščanik oduvek pišu profesionalno-podsticajno vodeći računa o interesima građana, o unapređenju životnog standarda, o pravilnom radu svih grana vlasti i uspešnom ukupnom razvoju Srbije, ali i o izgradnji kontrolnih institucija kojima poreski obveznici uvek mogu da veruju. A da bi Danas i Peščanik za kompletnu domaću javnost postali primeri za ugled, neophodno bi bilo da Ministarstvo kulture i informisanja to i obznani tako što bi, ne vređajući ostale aktere domaće medijske scene, uputilo dobro obrazložen predlog nadležnim državnim organima Republike Srbije da se dnevnom listu Danas dodeli Sretenjski orden prvog reda, a elektronskom portalu Peščanik - Sretenjski orden drugog reda, jer je predviđeno da se ti ordeni, kao najveća državna priznanja, dodeljuju za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblastima javnih, privrednih, kulturnih, prosvetnih, sportskih i humanitarnih delatnosti.

Takođe, Ministarstvo bi trebalo, u cilju uspostavljanja pravilnog odnosa prema uređivanju i usmeravanju pisanih i elektronskih medija, da predloži da se svim dosadašnjim glavnim i odgovornim urednicima Danasa, gospodi Grujici Spasoviću, Mihalu Ramaču, Zoranu Panoviću i Dragoljubu Draži Petroviću, kao i odgovornim urednicama Peščanika, gospođama Svetlani Lukić i Svetlani Vuković Mesarović, prizna pravo na uživanje nacionalnih penzija. Za isto takvo priznanje Ministarstvo bi trebalo nadležnima da predloži i nenadmašnog Danasovog kolumnistu gospodina Svetislava Basaru i neprevaziđenog karikaturistu Predraga Koraksića Coraxa.

I jedan i drugi su svojim vrcavo-promišljeno-duhovitim pristupima onome što se u Srbiji događalo i događa, postali briljantni hroničari vremena u kome živimo i simboli otpora građana raspamećenosti, tupoumnosti i proždrljivosti kao neretkih, nekad bi se reklo i poželjnih, stilova ponašanja kod nas. Njih dvojica godinama svojom erudicijom i nepresušnom energijom svakodnevno bodre čitaoce Danasa da nikad nije sve propalo i da vredi živeti u Srbiji.

Autor je profesor univerziteta

povezane vesti

Jugoslavija i njena senka

2

Piše: Mehmed Slezović

Laž kao način vladanja

4

Piše: Nebojša Milosavljević

komentari (13)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Milan Ovsistanin

04. decembar 2017.

Tako je, druže Babiću, tako treba! Sada treba predložiti za nagradu Kesića, zbog njegovih napora da istera djavola iz Satane.

Sreja

04. decembar 2017.

Draza je zakon!

Revolucionar u penziji

04. decembar 2017.

100% Tacno. Hvala u ime slobodnih gradana.

Seljak

04. decembar 2017.

A i vi biste nacionalne penzije...koje su ogledalo pravednosti. Toliko o zalaganju za gradjane i ravnopravnost svih pred zakonom. Hajde, objavite ovo.

Todorović Jasna

04. decembar 2017.

Nadahnut članak, nema šta. Svi pomenuti u njemu zaslužuju priznanja.

Miki Dimić

04. decembar 2017.

Dobar predlog, ali imajući u vidu neverovatnu agresivnost Vučića i SNS, nema šanse da Ministarstvo informisanja po njemu postupi. Šteta po Srbiju, i dalji razvoj novinarstva.

mihalj

05. decembar 2017.

Profesor Babić je više od profesora i inženjera. Svaki članak mu je blistav. Samo, od 2012. ovakvi glasovi se ne čuju dalje od DANAS-a.

Антифашиста Влатко

05. decembar 2017.

Није ми јасно о чему се овде ради. Г. Бабић предлаже да наша држава издвоји новац из буџета за националне пензије уредника и новинара листа Данас. При томе, сви набројани ”кандидати” су већ годинама на буџету неких других држава и обскурних НВО као што је Сорошева Отворено друштво. Даље, тврдња да Данас и Пешчаник имају независну уређивачку политику се коси са једноставном и лако проверљивом чињеницом да се ради о дотираним и од спољног фактора финансираним медијима. Наравно, г. Бабић има право да буде одушевљен уређивачком политиком ових медија али не постоји ни један једини разлога зашто би грађани Србије плаћали његово одушевљење.

Radmila Rada Jovanović

05. decembar 2017.

Potpuno se slažem sa stavom @mihalja-a!

Skorpion47

05. decembar 2017.

Kakve velike reči uvaženog profesora! To samo profesor može, mnogo velikuh reči, a sve ispadne šuplje. A da umesto "razgoropađenih vlastohlepnih politbirovaca" profesor meri ko vredi, a ko ne vredi? Ali mi se čini da bi novinarska udruženja, a ima ih ko kusih pasa, trebalo da se pomire i eliminišu one, a ima ih i u Danasu, koji pišu bez ozbiljnog poznavanja o čemu pišu. Znači, ili je novinar neznalica, ili piše po narudžbi.

Dragan

05. decembar 2017.

"A posebno ih je iritiralo to što Danas i Peščanik ni za kakve pare i privilegije nisu pristajali da postanu sredstva za bespogovornu propagandu vlasti i za gradnju željenog oreola "uspešnosti i bezgrešnosti", već su pokušavali da i njima pomognu ukazivanjem na propuste, zablude, a ne tako retko i na namerna protivzakonita ponašanja."

Novinar

06. decembar 2017.

Skandalozan odnos prema nezavisnim medijima se nakon dolaska sns na vlast veoma priblizio onom iz 1990.

Marko

06. decembar 2017.

Pofesore, cestitam! Nakon Vaseg sjajnog osvrta o Coraxu svi pocese da ga slave i nagradjuju. Sto svakako zasluzuje. Voleo bih kada bi se oto desilo Famoznom, Drazi, Cecama i ostalim glodurima Danasa.